REAL TIME |

Πάμε για νέα Πενταμερή, λέει ο Γκουτιέρες

Πάμε για νέα Πενταμερή, λέει ο Γκουτιέρες

Διμερής συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres. Ξενοδοχειο Intercontinental, Γενεύη, Ελβετία.

Πενταμερής: «Φιλί της ζωής» στην διαδικασία με αόριστη ανανέωση του ραντεβού – Ποια τα επόμενα βήματα

Νέα πενταμερή συνάντηση για το Κυπριακό στους επόμενους μήνες, χωρίς όμως να καθορίζεται επακριβώς το πότε θα συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά την λήξη της σημερινής συνάντησης των πέντε μερών στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας είπε ότι παρά τις προσπάθειες των τελευταίων δύο ημερών, δεν βρέθηκε το κοινό έδαφος ώστε η διαδικασία να προχωρήσει στο επίπεδο της επανάληψης των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Γκουτέρες είπε ότι κατά τις επαφές που είχε με τους συμμετέχοντες, άκουσε την Τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία επιμένει ότι πλέον έχει τελειώσει η συζήτηση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και πλέον η συζήτηση θα πρέπει να βασιστεί στη λύση δύο κρατών.

Από την Ελληνοκυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Γκουτέρες, άκουσε την Ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία επέμεινε στην συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανα, βασισμένες στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις κοινές δηλώσεις των δύο πλευρών του Βερολίνου και τα έξι σημεία που ο ίδιος καθόρισε στο πλαίσιο του.

Λόγω αυτής της διάστασης απόψεων, είπε ο Γενικός Γραμματέας, όλα τα μέρη της διάσκεψης συμφώνησαν ότι θα πραγματοποιηθεί μια νέα πενταμερής συνάντηση στους επόμενους μήνες για να προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος για συνομιλίες.

Τα Ηνωμένα Έθνη είναι αποφασισμένα να κάνουν ότι μπορούν για να προχωρήσει η διαδικασία και να εξασφαλίσουν θετικά αποτελέσματα, είπε.

Σημείωσε ότι στο χρόνο που θα υπάρξει μέχρι την επόμενη πενταμερή θα υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών για να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για την επόμενη πενταμερή.

Ο κ. Γκουτέρες δεν καθόρισε επακριβώς τον χρόνο πραγματοποίησης της νέας πενταμερούς, ούτε και αν θα διοριστεί κάποιος νέος ειδικός απεσταλμένος του για το Κυπριακό.

ΝΕ

Πηγή: Πολίτης Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube