Weather Icon
Τουρκία 23 Απριλίου 2021

Η Τουρκική Δημόσια Τηλεόραση TRT προσέλαβε τζιχαντιστή σεναριογράφο για δημιουργία ντοκιμαντέρ

Η Τουρκική Δημόσια Τηλεόραση TRT προσέλαβε τζιχαντιστή σεναριογράφο για δημιουργία ντοκιμαντέρ

Abdullah Bozkurt

Η τουρκική κυβέρνηση προσέλαβε έναν φανατικό τζιχαντιστή που προσπάθησε να βομβαρδίσει το Ρωρικό Γενικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και είχε εμπνεύσει τον δολοφόνο ενός Ρώσου πρεσβευτή να γράψει ένα σενάριο για ένα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Ο Bülent Tokgöz (γνωστός και ως Yahya Konuk), ένας καταδικασμένος κακοποιός που ταξίδεψε στην Τσετσενία, τη Βοσνία και το Κασμίρ για ισλαμικές εκστρατείες και έλαβε συμβόλαιο να γράψει το σενάριο για ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Μια χούφτα Τούρκων» (Bir Avuç Türk) για την δημόσια τουρκική τηλεόραση (TRT).

Όχι μόνο έγραψε το σενάριο, αλλά έπαιξε επίσης τον κύριο χαρακτήρα στην αναπαράσταση του ντοκιμαντέρ, το οποίο αφορούσε την κυβέρνηση του Ισλαμικού Συμβουλίου στην ανατολική περιοχή Oltu της Τουρκίας, μια πόλη που τέθηκε υπό ρωσικό έλεγχο μετά τις ρωσοτουρκικές συγκρούσεις. Ο πόλεμος του 1877-1878 αντιστάθηκε στη βρετανική κυριαρχία μετά τον Α ‘Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο TRT Avaz, το οποίο μεταδίδει στο εξωτερικό με κοινό-στόχο στην Κεντρική Ασία, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια.

The 2018 indictment mentioned Bülent Tokgöz’s jihadist book as evidence collected in a case concerning the murder of Russian Ambassador Andrei Karlov. The killer bought his book for inspiration:

Το έργο ξεκίνησε το 2019 με την έγκριση του γραφείου του διοικητή της περιοχής Oltu και της έδρας TRT. Αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα γεγονότα στις αρχές του 20ου αιώνα, με κύριο έργο το τοπικό ισλαμικό συμβούλιο. Η λήψη του ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2020, προβλήθηκε στην τηλεόραση Avaz και δημοσιεύτηκε στο YouTube τον Μάρτιο του 2021.

Ο Tokgöz, ένας Ισλαμιστής με έντονες τουρκικές εθνικιστικές τάσεις, συνελήφθη μαζί με άλλους πέντε Τούρκους υπηκόους στις 31 Ιανουαρίου 2001 ως μέρος της καταστολής των ριζοσπαστικών θρησκευτικών ομάδων. Ο Tokgöz και οι συνεργάτες του ήταν υπεύθυνοι για τη φύτευση βομβών μπροστά από το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στην Κωνσταντινούπολη στις 15 Νοεμβρίου 1999 και το γραφείο εισιτηρίων της Ρωσίας Aeroflot στην περιοχή Beyoğlu της ίδιας πόλης στις 8 Δεκεμβρίου 1999.

Ο Tokgöz ήταν ένα από τα μέλη μιας τριμελούς ομάδας που φύτεψε τη βόμβα με ένα χρονόμετρο μπροστά από το κτίριο του προξενείου. Η βόμβα αφοπλίστηκε πριν πυροδοτηθεί. Σύμφωνα με ειδικούς για τα εκρηκτικά, η βόμβα, που ζύγιζε 35 κιλά, θα κατέστρεφε το κτίριο του προξενείου. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, κρατήθηκαν οι Tokgöz, Burhan Kavuncu, inzzettin Tunç, Talip Kara, Salim Tutar και Halil Öner. Η αστυνομία βρήκε όπλα, πυρομαχικά και εκρηκτικά στα σπίτια των υπόπτων. Ο Tokgöz καταδικάστηκε σε 1 χρόνο φυλακή και απελευθερώθηκε εν αναμονή της έφεσης.

Όταν το Ανώτατο Εφετείο επικύρωσε την καταδίκη την εποχή που άρχισαν οι αραβικές επαναστάσεις, έφυγε στο εξωτερικό για να αποφύγει να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής του.

Το όνομά του προέκυψε επίσης κατά τη διάρκεια έρευνας σχετικά με τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ, ο οποίος σκοτώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 από τον Μεβλούτ Μερτ Αλτίντα, 22χρονο τούρκο αστυνομικό. Αποδείχθηκε ότι ο δολοφόνος εμπνεύστηκε από τζιχαντιστικά βιβλία, ένα από τα οποία γράφτηκαν από τον Tokgöz και είχαν τον τίτλο «Cihadın Mahrem Hikayesi» (Η Μυστική Ιστορία του Τζιχάντ). Το βιβλίο, βασισμένο σε προσωπικές εμπειρίες και μαρτυρίες, αφορά τους Τούρκους τζιχαντιστές που πήγαν στο εξωτερικό για να πολεμήσουν. Το βιβλίο έγινε ένα από τα κύρια κείμενα αναφοράς που κυκλοφόρησαν μεταξύ Ισλαμιστών / εθνικιστών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Adem Akıncı, ο οποίος κατέθεσε το κατηγορητήριο στην υπόθεση δολοφονίας του Κάρλοφ στις 22 Νοεμβρίου 2018, ισχυρίστηκε ότι ο Tokgöz δεν ήταν παρών στην Τουρκία τη στιγμή της δολοφονίας και είπε ότι πιστεύεται ότι βρίσκεται σε ζώνες συγκρούσεων εκτός της χώρας. Ο Tokgöz δεν κλήθηκε ποτέ ως μάρτυρας ή ύποπτος, και δεν διεξήχθη έρευνα σε αυτόν, όπως και σε πολλούς άλλους τζιχαντιστές που βοήθησαν στη ριζοσπαστικοποίηση του αστυνομικού και τον βοήθησαν να εκτελέσει το χτύπημα. Η υπόθεση εκτροχιάστηκε σκόπιμα από την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προστάτευε ριζοσπαστικές ομάδες και ανθρώπους που συνέβαλαν στη ριζοσπαστικοποίηση του τουρκου αστυνομικού.

Λίγο μετά την καταγγελία του Karlov, ο Tokgöz εμφανίστηκε από τις σκιές και πήδηξε κατευθείαν στο δημόσιο προσκήνιο. Ξεκίνησε ένα κανάλι YouTube, άνοιξε έναν λογαριασμό Twitter και άρχισε να γράφει επιλεγμένα κομμάτια και να δίνει συνεντεύξεις για να ξαναχτίσει το προφίλ του ως ποιητή και συγγραφέα. Έλαβε προσκλήσεις για ομιλία, ειδικά για ισλαμικές συναντήσεις νέων.

Στις συνεντεύξεις του έκανε παρατηρήσεις που ήταν σύμφωνες με την κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Για παράδειγμα, ενέκρινε την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία, όπου ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστών πολεμούσαν μαζί με τον τουρκικό στρατό.

Υπό το ισλαμικό καθεστώς της προεδρίας του Ερντογάν, η Τουρκία έχει μετατραπεί σε πυθμένα ριζοσπαστικών τζιχαντιστικών ομάδων που προφανώς απολαμβάνουν πολιτική κάλυψη από οποιαδήποτε σοβαρή καταστολή των δραστηριοτήτων τους. Οι αρχηγοί της αστυνομίας και οι εισαγγελείς που είχαν διερευνήσει τέτοιες ομάδες στο παρελθόν είτε απολύθηκαν ή φυλακίστηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν και οι κενές θέσεις στην επιβολή του νόμου, στο στρατό, στο δικαστικό σώμα και στις μυστικές υπηρεσίες πληρώθηκαν από ισλαμιστές, εθνικιστές και νεο-εθνικιστές.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube