Weather Icon

Η Τουρκία πατάει πόδι στην Ουκρανία …

Η Τουρκία πατάει πόδι στην Ουκρανία …

Είναι απολύτως σαφές ότι η Τουρκία επιδιώκει συγκεκριμένους γεωστρατηγικούς στόχους στην Ουκρανία υπό το πρόσχημα μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με το Κίεβο. Αυτοί οι τουρκικοί στόχοι δεν έχουν καμία σχέση με τους στρατηγικούς στόχους ηγεμονίας που επιδιώκονται από την Ουάσιγκτον και το ΝΑΤΟ με στόχο την αποδυνάμωση της Ρωσίας.

Η Τουρκία στοχεύει στην ανάκτηση μέρους του εδάφους της Ουκρανίας.
.
Η πρόταση για τουρκική στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και η διοργάνωση τουρκο-ουκρανικού στρατηγικού συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη στοχεύει λιγότερα στη Ρωσία με την οποία η Τουρκία διατηρεί μια πολύ διφορούμενη αλλά συχνά στενή σχέση από την πλήρη είσοδο της Τουρκίας στο ουκρανικό πανδαιμόνιο.

Πηγή: TRT
.

Πηγή: Al Jazeera English
.
Με σύμμαχο όπως ο Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι δεν χρειάζεται πλέον κανένα εχθρό. Ο ασαφής τουρκικός υπαινιγμός για βοήθεια για την «απελευθέρωση της Κριμαίας» λέει πολλά για τη νέα στρατηγική της Τουρκίας όπως έχει ξεδιπλωθεί στη Συρία, τη Λιβύη και το Ιράκ. Για την Τουρκία, η Κριμαία παραμένει πρώην οθωμανικό έδαφος και η επιρροή της Άγκυρας στους μουσουλμάνους της Κριμαίας παραμένει ένας αρκετά επικίνδυνος μοχλός. Η Ρωσία ανέκτησε εξάλλου την Κριμαία χάρη στην αποφασιστική συμβολή των δικών της μουσουλμανικών πληθυσμών στον Καύκασο και ειδικότερα χάρη στις τσετσενικές ειδικές δυνάμεις.
.
Ωστόσο, ο Σουλτάνος ​​μίλησε για τη διατήρηση της Κριμαίας στη ζώνη επιρροής του Κιέβου. Ένας τακτικός πολιτικός ισχυρισμός ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την ουσία της σκέψης του Τούρκου προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές. Για τους τελευταίους, ο Ερντογάν παραείναι έξυπνος σε σύγκριση με τον Ουκρανό ομόλογό του, που στερείται εμπειρίας απελπιστικά. Η πώληση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροπλάνων στην Ουκρανία ακολουθεί την ολοένα και πιο κατάφωρη συμμετοχή των τουρκικών ειδικών υπηρεσιών στην Ουκρανία και για ορισμένους Ρώσους στρατιωτικούς παρατηρητές, αυτός ο ακτιβισμός προβάλλει μια κατάσταση στην οποία η κυβέρνηση του Κίεβου θα μπορούσε να «καταβροχθιστεί» από τον Τούρκο κάτω από την μύτη των άλλων χώρων του ΝΑΤΟ που ωθούν το Κίεβο να ξεκινήσει έναν αυτοκτονικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.
.
Σε διπλωματική ομιλία, η Τουρκία ζητά τη μείωση των εντάσεων στην περιοχή του Ντονμπάς τη στιγμή που η Ουκρανία θέλει να ενσωματωθεί στο ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε κόστος. Οι Ουκρανοί έχουν ήδη χάσει τα κοσμήματα των στρατιωτικών τους βιομηχανιών, που μοιράζονται μεταξύ των Αμερικανών και των Κινέζων. Η έλευση των Τούρκων στοχεύει σε ό, τι απομένει και, όπως το συνοψίζει καλά  ένας Τούρκος αναλυτής, σε όλα τα υπόλοιπα.
.
Stratégika51
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube