Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 1 Απριλίου 2021

Άμεση χαλάρωση και όποιον πάρει ο χάρος…

Άμεση χαλάρωση και όποιον πάρει ο χάρος…

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων δημοσκοπήσεων είναι το αίσθημα “ασφυξίας” που εκφράζει μια αυξανόμενη μερίδα της κοινής γνώμης,  η οποία αψηφώντας τους κινδύνους ζητά την άμεση χαλάρωση των μέτρων περιορισμού διασποράς του Covid-19 τα οποία βέβαια με βάση την πληρότητα των νοσοκομείων λίγοι  πλέον φαίνεται να τα  τηρούν…

Στην τελευταία έρευνα της Pulse για τον Σκάι π.χ. στην ερώτηση τι είναι καλύτερο να γίνει, η απάντηση “Άμεση Χαλάρωση” στα τέλη Μαρτίου ήρθε πρώτη συγκεντρώνοντας 35% έναντι 24% ένα μήνα νωρίτερα.

Η απάντηση “Μικρή Παράταση και Επανεξέταση των Δεδομένων” ήρθε δεύτερη με 34% έναντι 39% τον Φεβρουάριο ενώ η απάντηση “Παράταση για όσο χρειαστεί” ήρθε τρίτη με 17% έναντι 29%.

Η δημοσκόπηση αποτυπώνει σε γενικές γραμμές αυτό που οι περισσότεροι αισθανόμαστε τις τελευταίες εβδομάδες ως περιρρέουσα ατμόσφαιρα στο οικογενειακό  και γενικότερο  περιβάλλον…

Το πλέον ενδιαφέρον προκύπτει όμως αν συνδυαστούν οι απαντήσεις στο παραπάνω με το επόμενο ερώτημα “Αν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα  τι είναι καλύτερα να ανοίξει πρώτο;” όπου τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου έρχονται πρώτα με 42% και τα σχολεία δεύτερα με 30%.

Ο συνδυασμός των απαντήσεων στα δύο ερωτήματα παράγει τη συνδυασμένη απάντηση:  άμεση χαλάρωση των μέτρων προκειμένου να αποκτήσουμε πρόσβαση στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Το βέβαιο είναι πως σε κάποιους λείπει η “ψυχοθεραπευτική” ιδιότητα του shopping αλλά στη μεγαλύτερη μερίδα η οποία αφορά ιδίως τους νέους το πρόβλημα έχει να κάνει και με τους χώρους κοινωνικής συναναστροφής όπως οι καφετέριες και τα “ποτάδικα” όπου οι νέοι ικανοποιούν συνωστιζόμενοι την ανθρώπινη ανάγκη για κοινωνική ζωή.

Καθώς αποτελεί πρώτο θέμα της καθημερινής ειδησεογραφίας όλοι πλέον γνωρίζουν ή δύνανται να γνωρίζουν πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική είναι πλήρεις και πως ο μέσος όρος ηλικίας όσων εισάγονται σε αυτές έχει κατέβει δραματικά.

Με βάση τις στατιστικές, όπου ένα σημαντικό υψηλό ποσοστό απ’ όσους χρειάζεται να διασωληνωθούν δεν επιβιώνουν, είναι εύκολο για τον καθένα να καταλάβει πως η ύπαρξη ελεύθερων μονάδων ΜΕΘ είναι ζωτικής σημασίας σε μια περίοδο αναζωπύρωσης της επιδημίας.

Παρ’ όλα αυτά σε αυτήν τη συγκυρία  το αίτημα για “Άμεση Χαλάρωση” των μέτρων περιορισμού της διασποράς είναι η δημοφιλέστερη απάντηση.

Η ανορθολογική αυτή συμπεριφορά ενδεχομένως αποτελεί και ένα χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας (και των κοινωνιών της ιστορικής περιόδου που διανύουμε) γενικότερα και χρήζει βαθύτερης εξέτασης. 

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να το λάβουμε υπόψη σαν έναν παράγοντα ο οποίος θα προκαλέσει ανάλογες συμπεριφορές όταν προκύψουν αντίστοιχα διλήμματα στο μέλλον.

Τέτοια διλήμματα είναι π.χ. το κόστος σε ανθρώπινες ζωές, βιοτικό επίπεδο, κοινωνική ζωή μιας πιθανής πολεμικής αναμέτρησης της χώρας ή της Ευρώπης αν παραστεί η ανάγκη να υπερασπιστεί ζωτικά πολιτικά, κοινωνικά ή οικονομικά της συμφέροντα.

Το ίδιο ισχύει εκ νέου για τις συμπεριφορές που ενδέχεται να προκύψουν αν χρειαστεί αναδιάρθρωση το συνταξιοδοτικό σύστημα ή μια δημοσιονομική προσαρμογή.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube