Weather Icon

Υπόθεση κλεισίματος HDP στην Τουρκία: Αποτελεί μεταρρύθμιση της δημοκρατίας;

Υπόθεση κλεισίματος HDP στην Τουρκία: Αποτελεί μεταρρύθμιση της δημοκρατίας;

Λίγες ώρες μετά την απομάκρυνση ενός από τους βουλευτές του κοινοβουλίου, του Farmer Faruk Gergerlioğlu, που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου, ο Γενικός Εισαγγελέας του Ανώτατου Εφετείου υπέβαλε αγωγή για το κλείσιμο του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), το οποίο επικεντρώνεται στο Κουρδικό ζήτημα.

Στο κατηγορητήριο που απέστειλε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ο Γενικός Εισαγγελέας Bekir Şahin ισχυρίστηκε ότι το HDP «στοχεύει στην καταστροφή και την εξάλειψη της αδιαίρετης ενότητας του κράτους με το έθνος του». Η υπόθεση κλεισίματος του HDP και η απομάκρυνση του Gergerlioğlu, που φημίζεται για την υποβολή θεμάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κοινοβούλιο, ακολούθησε το πακέτο νόμου και εκδημοκρατισμού που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Tayyip Erdoğan στις 2 Μαρτίου, υπό τον τίτλο Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Δηλώνοντας ότι «η θέση της Τουρκίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Erdoğan ουσιαστικά έδειξε στη Δύση την πρόθεση κινήσεων για «αναβάθμιση της ποιότητας της δημοκρατίας».

Σαν δώρο για το Συνέδριο του MHP

Ένα επιπλέον στοιχείο της υπόθεσης κλεισίματος του κόμματος, όσον αφορά το χρονικό πλαίσιο, έγκειται στο ότι αυτό ξεκίνησε στις 18 Μαρτίου, την παραμονή του Συνεδρίου του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), του οποίου ο ηγέτης Devlet Bahçeli είναι εκλογικός σύμμαχος του Erdoğan και de facto κυβερνητικός εταίρος. Ο Bahçeli ζητάει επανειλημμένως εδώ και λίγο καιρό το κλείσιμο του HDP, ισχυριζόμενος ότι ήταν η νομική «βιτρίνα» του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), που διεξάγει μια αιματηρή εκστρατεία στην Τουρκία για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες.

Ο Erdoğan σε δύσκολη θέση για χάρη της μεταρρύθμισης

Η υπόθεση κλεισίματος εναντίον του HDP δεν αποτελεί μόνο προσπάθεια απομάκρυνσης του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος του τουρκικού κοινοβουλίου από την πολιτική με μη πολιτικά μέσα· επισκιάζει, ταυτόχρονα, τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις του Erdoğan σε εγχώρια και διεθνή κόμματα. Ο Erdoğan, ο οποίος έχει ήδη λάβει απαντήσεις στις υποσχέσεις του, όπως “Ωραία λόγια, αλλά ας δούμε και συγκεκριμένα βήματα”, θα δυσκολευτεί περισσότερο να αντιμετωπίσει τις κριτικές, τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από την ΕΕ που θέλει να καλύψει το κενό.

Η αγωγή υπονομεύει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε ο Erdoğan. Αν και ο Πρόεδρος, ο οποίος θα προεδρεύει επίσης στο Συνέδριο του Κόμματος ΑΚ στις 24 Μαρτίου, μπορεί να πει ότι «είναι μια πράξη της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας», η αντίληψη εντός και εκτός της Τουρκίας θα είναι ότι η συγκεκριμένη δράση δεν είναι ανεξάρτητη από αυτόν. Η υπόθεση κλεισίματος του HDP υποδεικνύει επίσης ότι η πολιτική θα γίνει ακόμη πιο σκληρή.

«Όπως δε θα ήθελες να σου φερθούν»

Πιθανόν η υπόθεση κλεισίματος του HDP να είναι μια ανακούφιση για το τμήμα του MHP της «Λαϊκής Συμμαχίας» του AKP-MHP, πριν από το συνέδριό τους. Ωστόσο, είναι αμφίβολο ότι όλο το AKP που θα συνεδριάσει στο Συνέδριο στις 24 Μαρτίου θα είναι ευχαριστημένο. Η πολιτική ισλαμιστική παράδοση «Εθνικό Όραμα», από την οποία προέρχεται το ΑΚΡ, είναι ένα πολιτικό κίνημα που υπέστη πολλά από το κλείσιμο των κομμάτων-διαδόχων του, με την κατηγορία του αντιλαϊκισμού. Το ίδιο το AKP υπόκειτο σε διαδικασία κλεισίματος, παρόλο που ήταν στην εξουσία το 2008, με την κατηγορία ότι δρούσε ως «κέντρο αντιλαϊκιστικών ενεργειών» και του υπεβλήθη πρόστιμο. Παρομοίως, το HDP είναι ένα πολιτικό κίνημα του οποίου οι προκάτοχοι τερμάτισαν τις δραστηριότητές τους επανειλημμένα, με κατηγορίες για «σεπαρατισμό».

Τώρα, το κόμμα AK φέρεται τους πολιτικούς του αντιπάλους με τρόπο που το ίδιο δε θα ήθελε να του φερθούν.

Η αντιπολίτευση και το Συνταγματικό Δικαστήριο

Η στάση της αντιπολίτευσης έχει σημασία εδώ. Με επικεφαλής το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) και το κεντροδεξιό κόμμα Good Party “Nation Alliance”, θα αντιταχθεί η αντιπολίτευση για την υπόθεση τερματισμού λειτουργίας για χάρη της πλουραλιστικής δημοκρατίας στην Τουρκία; Το ζήτημα δεν είναι μόνο η υπόθεση κλεισίματος του HDP. Είναι επίσης ο «υποτροπιασμός» των κακών συνηθειών, κατά τις οποίες οι πολιτικοί αντίπαλοι αδρανοποιούνται με μη πολιτικά μέσα.

Φυσικά, όσον αφορά την πλουραλιστική δημοκρατία και το κράτος δικαίου, η μεγαλύτερη ευθύνη βαραίνει το Συνταγματικό Δικαστήριο. Το Δικαστήριο πέρασε από μια παρόμοια δοκιμασία το 2008 σε ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε με μόλις μία ψήφο διαφορά.

Ας δούμε αν μπορεί τώρα να δώσει αυτήν την ψήφο.

Απόδοση στα ελληνικά: Νίκος Χριστοφορίδης

Πηγή: yetkinreport.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube