Weather Icon

Τίτλοι τέλους στο σενάριο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Τίτλοι τέλους στο σενάριο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Πώς κατάφερε να «κερδίσει» την ΕΕ ο Ερντογάν. Η εμμονή της Μέρκελ για «θετική ατζέντα», ο εγκλωβισμός της Ελλάδας στον διάλογο και οι διαρροές για το τηλεφώνημα Μπάιντεν, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις κατά της Αγκυρας.

Συνεδριάζουν σήμερα με τηλεδιάσκεψη οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα καθορίσουν την ατζέντα των συζητήσεων της Συνόδου Κορυφής της 25ης-26ης Μαρτίου. Ένα από τα πολυαναμενόμενα θέματα είναι η Τουρκία και το κατά πόσο θα πρέπει να προταθούν κυρώσεις λόγω της συμπεριφοράς της κυρίως απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες επιμένουν ότι το θέμα των κυρώσεων έχει κλείσει εδώ και καιρό καθώς, κατά την ηγεσία της ΕΕ, η Τουρκία δείχνει να έχει κάνει βήματα καλής θέλησης τις τελευταίες εβδομάδες.

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχαν τριμερή τηλεδιάσκεψη με τον Τούρκο πρόεδρο, την οποία φρόντισαν να διαδώσουν σε όλα τα μεγάλα διεθνή δίκτυα με φωτογραφικό και οπτικό υλικό.

Πηγές από την Κομισιόν ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι ο κ. Ερντογάν ζήτησε να έχει Τούρκους αξιωματούχους παρόντες στη Σύνοδο Κορυφής, όταν θα εξετάζεται το θέμα της χώρας του. Γνωρίζοντας βέβαια πολύ καλά ότι κάτι τέτοιο δεν γίνεται θεσμικά, αντιπρότεινε μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Τουρκίας. Οι πληροφορίες λένε ότι απέσπασε θετική απάντηση, ενώ έλαβε διαβεβαιώσεις ότι εάν συνεχίσει τους χαμηλούς, κατά την ΕΕ, τόνους, δεν υφίσταται θέμα κυρώσεων. Μεγάλος υποστηρικτής μιας τέτοιας συνόδου είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, που σπρώχνει την πορτογαλική προεδρία να την πραγματοποιήσει στο τέλος Ιουνίου (εαν υπάρξει χαλάρωση των μέτρων και μπορεί να πραγματοποιηθεί δια ζώσης).

Μετά την τηλεδιάσκεψη, Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέδωσαν ανακοίνωση λέγοντας ότι συζήτησαν με τον κ. Ερντογάν «τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας», έλεγε η ανακοίνωση.

Θέσαμε το ερώτημα σε υψηλά ιστάμενο παράγοντα της Κομισιόν, τι εννοεί η ανακοίνωση περί «διαρκούς αποκλιμάκωσης» αφού η Τουρκία πράττει ακριβώς το αντίθετο στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό και η απάντηση ήταν η εξής:

«Τα μέτωπα που έχει ανοίξει η Τουρκία είναι πολλά. Προφανώς ο κ. Ερντογάν έχει επιλέξει την γραμμή του διαλόγου σε προσφυγικό, Συρία και την ευρύτερη περιοχή, ενώ έχει αφήσει έξω τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό».

Για τη συνέχεια Εuro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube