Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 11 Μαρτίου 2021

Στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα θα συνεχιστούν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

Στις 16 Μαρτίου στην Αθήνα θα συνεχιστούν οι διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο χρόνος φαίνεται να κυλά αντίστροφα πλέον για την Άγκυρα καθώς οι συμμαχίες της Ελλάδας με τα Αραβικά κράτη μέσω του Φόρουμ Φιλίας, η αμυντική συμφωνία με τα ΗΑΕ, η έλευση των Rafale, η ένταξη της Γαλλίας στον East Med αλλά και η οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο φαίνεται να είναι γεγονότα από τα οποία το Ελληνικό Κράτος αντλεί ουσιαστική ισχύ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περιορίζοντας τον ρόλο της Γερμανίας/Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εξίσωση των ελληνοτουρκικών. 

Η Τουρκία και η Ελλάδα πρόκειται να ολοκληρώσουν τον δεύτερο γύρο συνομιλιών με στόχο την επίλυση θαλάσσιων διαφορών στις 16-17 Μαρτίου στην Αθήνα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη. Η ανακοίνωση έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει προγραμματιστεί για τις 25 αυτού του μήνα, όπου οι ηγέτες των κρατών θα συζητήσουν τη διαμάχη και εάν θα επιβάλουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

“Ο επόμενος γύρος Συμβουλευτικών Συνομιλιών και Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 16-17 Μαρτίου 2021”, δήλωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Τουρκία είναι κλειδωμένη σε διαμάχες με την Ελλάδα και την Κύπρο για χωρικά ύδατα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.  Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας στη θαλάσσια διαμάχη αμφισβητείται από μία συμμαχία κρατών  που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Οι ηγέτες της ΕΕ το Δεκέμβριο συμφώνησαν να επιβάλουν κυρώσεις σε άτομα που εμπλέκονται στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά σταμάτησαν να στοχεύουν άμεσα την τουρκική οικονομία αναφέροντας ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί τον Μάρτιο.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube