REAL TIME |

Weather Icon

«Πολιτική ισότητα», «κυριαρχική ισότητα» και τρεις εκβιασμοί για μια πιθανή κηδεία

«Πολιτική ισότητα», «κυριαρχική ισότητα» και τρεις εκβιασμοί για μια πιθανή κηδεία

Σάββας Ιακωβίδης

«Πιστεύω πως αυτή η πολιτική ισότητα θα οδηγήσει ταχέως στην κυριαρχική ισότητα, την οποία απαιτεί η τουρκική πλευρά, μέσω μάλιστα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα έχει δοκιμαστεί και θα έχει αποτύχει. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρελθόν και ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα έχει πού την κεφαλήν κλίναι. Μήπως αυτό είναι το τουρκικό plan B; Ας προσέξουμε»

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, την περ. Δευτέρα, έδωσε μιαν ηχηρή απάντηση στον επιτήδειο προαγωγό της «πολιτικής ισότητας», πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβ. Νεοφύτου. Ουσιαστικά του έκοψε τον βήχα. Θα φανεί σύντομα αν θα έχει διάρκεια. Σε επίσκεψή του στην πλατεία Ελευθερίας, ο Πρόεδρος ερωτήθηκε για το καθημερινό αναμάσημα Αβέρωφ για την πολιτική ισότητα. Δήλωσε: «Την έχουμε ήδη αποδεχθεί από το 1991, την έχω επαναλάβει στο Crans Montana, όπως ακριβώς καθορίζεται από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας 716 του 1991 και, συνεπώς, δεν τίθεται θέμα να με καλούν κάποιοι να αποδεχθώ κάτι που ήδη έχω αποδεχθεί».

Ποιοι είναι αυτοί οι «κάποιοι»; Πρώτα απ’ όλα το συναγερμικό εξαπτέρυγο του Προέδρου, ο Αβ. Νεοφύτου. Η πολιτική μανία του Προέδρου του ΔΗΣΥ εκδηλώθηκε ευθύς αμέσως μετά από νέα συνάντησή του -για πολλοστή φορά – με τον Εγγλέζο Αρμοστή (22.2.2021). Για να απαλλαγεί, είπε δήθεν οργισμένος, από τα κατοχικά στρατεύματα, τις καταραμένες Συμφωνίες, να επιστραφούν κατεχόμενα εδάφη και να βρούμε μια λογική λύση στο περιουσιακό, «χρειάζεται να δώσουμε πολιτική ισότητα στους Τ/κ». Η ευεξήγητη αναφορά στην αναγκαιότητα να δώσουμε (!!) την πολιτική ισότητα στους Τ/κ συνιστά ακόμα έναν εκβιασμό προς τον Ν. Αναστασιάδη, ώστε να μη παρεκκλίνει από τη διζωνική τερατουργία και να μην ξεχάσει την πολιτική ισότητα.

Γιατί αυτός ο τυμπανοκρουστικός θόρυβος για την πολιτική ισότητα τώρα, αφού η ανεπαρκής πολιτική ηγεσία μας την αποδέχτηκε πριν από 30 χρόνια; Διότι την ίδια ακριβώς περίοδο, που ο αρχιψάλτης της διζωνικής, Αβ. Νεοφύτου, ψαλμωδούσε παράφωνα σε όλους τους τόνους και σε όλες τις ξένες πρεσβείες περί πολιτικής ισότητας, οι Τούρκοι επέμεναν διάτορα σε λύση δύο κρατών και σε «κυριαρχική ισότητα».

Με αυτήν εννοούν ότι τα υπό διζωνική ομοσπονδία συνιστώντα κρατίδια πρέπει να έχουν και κυριαρχία. Γιατί αυτή η παράφωνη συγχορδία Αβέρωφ-Τούρκων τώρα περί πολιτικής ισότητας και κυριαρχικής ισότητας; Διότι ήδη οι παντεπόπτες Εγγλέζοι είχαν υποβάλει ότι στην επικείμενη πενταμερή πρέπει να αναζητηθεί μέση λύση, αφού οι θέσεις των δύο πλευρών διίστανται και είναι απίθανη, λογικά, οποιαδήποτε σύγκλιση.

Όλοι, πλην ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, συμφωνούν ότι ο Πρόεδρος δεν έπρεπε να μεταβεί στην πενταμερή εξαιτίας της επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Εφόσον, όμως, σύρεται κυριολεκτικά υπό εσωτερικό και εξωτερικό εκβιασμό, τουλάχιστον να αντισταθεί σε παρέκκλιση από το συμφωνηθέν πλαίσιο. Ούτε και αυτό φαίνεται ότι θα συμβεί επειδή ο Ν. Αναστασιάδης είναι πολλαπλώς ευάλωτος.

Αντί να τύχει υποστήριξης ώστε να διεκδικήσει λύση που, όπως διακηρύσσει, να μην αποκλίνει από τις αρχές της ΕΕ, σπρώχνεται από το ΔΗΣΑΚΕΛ να πέσει στο διζωνικό βάραθρο. Δεν είναι τυχαία η νέα, ανίερη συμμαχία Αβέρωφ-Άντρου, ώστε ο εκβιασμός προς τον Πρόεδρο να ενταθεί και ταυτόχρονα να ασκηθεί πολιτική τρομοκρατία προς όσους αντιτάσσονται στα τουρκοδιζωνικά σχέδια του ΔΗΣΑΚΕΛ.

Ο πρώτος που υπέστη βάναυση και υβριστική επίθεση από τον εξ Αργάκας λογιστή, που έγινε πολιτικός, είναι ο πρώην πρέσβης Τ. Τζιωνής. Το αμάρτημά του; Τόλμησε, όπως έκανε πάντα, να ξεσκεπάσει την πολιτική απατεωνιά ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ για την διζωνική, για την εξαφάνιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πενταμερή και για την πολιτική ισότητα. Αυτό που εξαγρίωσε τον Αβέρωφ ήταν η θέση Τζιωνή (σε συνέντευξη στον Κ. Βενιζέλο, στον «Φιλελεύθερο», 14.3.2021):

«Αν με την ‘‘πολιτική ισότητα’’ θα επιτρέπεται στους Τουρκοκύπριους να μπλοκάρουν τη λήψη αποφάσεων στις λίγες αλλά πολύ σημαντικές για την ύπαρξη του κράτους, αρμοδιότητες, τότε η ομοσπονδία θα βρίσκεται στο έλεος της τουρκικής πλευράς και εν τέλει το κράτος θα παραλύσει…». Ο Τ. Τζιωνής κατέρριψε την επιτήδεια θέση Αβέρωφ ότι με τη διζωνική και την πολιτική ισότητα δεν θα αλλάξει η καθημερινότητά μας και ο ίδιος θα συνεχίσει να παίρνει τον γιο του, Περικλή, στο σχολείο. Ο Αβ. Νεοφύτου, όμως, εξοργίστηκε επειδή ο Τ. Τζιωνής υπογράμμισε:

«Πιστεύω πως αυτή η πολιτική ισότητα θα οδηγήσει ταχέως στην κυριαρχική ισότητα, την οποία απαιτεί η τουρκική πλευρά, μέσω μάλιστα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, η οποία θα έχει δοκιμαστεί και θα έχει αποτύχει. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι παρελθόν και ο κυπριακός Ελληνισμός δεν θα έχει πού την κεφαλήν κλίναι. Μήπως αυτό είναι το τουρκικό plan B; Ας προσέξουμε».

Την Παρασκευή, 19.3.2021, στη Βουλή έγινε συζήτηση με αφορμή την πενταμερή. Τρεις ομιλητές, ο Αβ. Νεοφύτου, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ, Γ. Γεωργίου και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Α. Κυπριανού, ιδιαίτερα οι δύο πρώτοι, εναρμόνισαν και ευθυγράμμισαν τα επιχειρήματά τους γιατί πρέπει να δεχτούμε με τυμπανοκρουσίες τη διζωνική και γιατί πρέπει να δώσουμε την πολιτική ισότητα στους Τ/κ.

Οι ομιλίες τους θύμισαν έντονα επικηδείους σε μια κηδεία, αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία προαναγγέλλουν με τόση ζέση και αξίωση, που δίνουν την εντύπωση ότι χαίρονται! Αυτοί οι πολιτικοί νεκροθάφτες απαιτούν η Κύπρος να μην έχει παρελθόν, αλλά τουρκικό μέλλον. Εμφανώς δεν διδάχτηκαν τίποτε από το 2004.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube