Weather Icon

Το «Φόρουμ Φιλίας» της Αθήνας αποτελεί απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα

Το «Φόρουμ Φιλίας» της Αθήνας αποτελεί απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα
Μια σημαντική πρωτοβουλία της Αθήνας το Φόρουμ Φιλίας
ΣΗΜΕΡΑ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί μια διεθνής σύναξη. Όπως έγινε γνωστό θα συναντηθούν οι υπουργοί εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου – Ιορδανίας – Μπαχρέιν – Σαουδικής Αραβίας και από τα ΗΑΕ η υπουργός Προεδρίας (λόγω προσωπικού κωλύματος του ΥΠΕΞ). Στο «Φόρουμ Φιλίας», όπως ονομάζεται θα εξετασθούν ζητήματα στενότερης συνεργασίας σε όλα τα πεδία μεταξύ των χωρών, που συμμετέχουν με στόχο, πάντα, να διευρύνεται ο κύκλος των κρατών. Τα θέματα της ασφάλειας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού θα είναι μεταξύ των θεμάτων, που θα είναι στην ατζέντα.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως η διεθνής αυτή σύναξη, το «Φόρουμ Φιλίας», εντάσσεται στην πολιτική των περιφερειακών συνεργασιών, που αναπτύσσονται με πρωτοβουλία της Λευκωσίας και της Αθήνας τα τελευταία χρόνια. Εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό των τριμερών συνεργασιών, που έχουν συγκροτηθεί με πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν η Ελλάδα και η Κύπρος, αρχικά με γειτονικές χώρες ενώ στη συνέχεια αυτή η στόχευση διευρύνθηκε. Η συνάντηση των Αθηνών φιλοδοξεί προφανώς να δημιουργήσει και να εδραιωθεί μια περιφερειακή συνεργασία, που θα λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Μεσογείου και του Περσικού Κόλπου. Λόγω της παρουσίας σε αυτή την περιφερειακή συνεργασία της Ελλάδος και της Κύπρου, ρόλο έχει εκ των πραγμάτων και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. μέσω δύο κρατών-μελών της, δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας, πρόσβαση σε κράτη της ευρύτερης περιοχής. Έχουμε και στο παρελθόν επισημάνει πως σε ό,τι αφορά κυρίως την Κύπρο, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει την πύλη αυτών των χωρών προς την Ευρώπη. Για να αναπτυχθούν σχέσεις σε όλα τα πεδία, σε όλους τους τομείς. 

ΔΕΝ θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίο το γεγονός ότι αυτές οι πρωτοβουλίες πραγματοποιούνται ενώ η κατοχική Τουρκία, παρά τα «ανοίγματα» προς την Ε.Ε., εξακολουθεί να παραμένει μια αποσταθεροποιητική δύναμη στην περιοχή μας. Είναι άποψη μας πως αυτή η συγκυρία προδήλως ευνοεί την ενίσχυση και αναβάθμιση αυτών των συνεργασιών. Είναι η καλύτερη απάντηση στις κινήσεις της κατοχικής Τουρκίας, η οποία μέσω της αποσταθεροποίησης, διά της στρατιωτικής ισχύος, επιχειρεί να αυξήσει την επιρροή της σε χώρες της περιοχής με απώτερο στόχο τον έλεγχο τους. 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ πως αυτές οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται από πλευράς της Αθήνας και της Λευκωσίας, οι συνεργασίες που ενισχύονται και θεσμοθετούνται, θα πρέπει να προχωρήσουν και σε πράξεις. Καλές οι εξαγγελίες, οι στενές και φιλικές συνεργασίες, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διαμορφωθούν θεσμοί, οι οποίοι θα καθορίζουν σε συστηματικό και μόνιμο τρόπο αυτές τις τριμερείς ή άλλου σχήματος συμμαχίες. Ήδη, όπως είναι γνωστό,  προς αυτή την κατεύθυνση κινείται το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, που εξήγγειλε και προχωρεί στη δημιουργία Γραμματείας, με την εμπλοκή όλων των χωρών της περιοχής. Των χωρών που συμμετέχουν στα σχήματα αυτά συνεργασίας. Η έδρα της Γραμματείας θα βρίσκεται στη Λευκωσία, στο κυπριακό ΥΠΕΞ.

ΣΤΑ πλαίσια των συνεργασιών εντάσσεται θεωρούμε και η επίσκεψη, την ερχόμενη Κυριακή, του Προέδρου Αναστασιάδη στο Ισραήλ. Σημειώνεται πως την περασμένη Δευτέρα στο Τελ Αβίβ βρέθηκε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Οι συνεργασίες με χώρες της περιοχής σαφώς και είναι υποβοηθητικές και χρήσιμες. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να γίνονται και να παράγουν αποτέλεσμα. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube