Weather Icon
Ιράκ , Τουρκία 20 Φεβρουαρίου 2021

Σε εθνικιστική κρίση ο Ερντογάν μετά την αποτυχημένη επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ

Σε εθνικιστική κρίση ο Ερντογάν μετά την αποτυχημένη επιχείρηση στο Βόρειο Ιράκ

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η κυβέρνηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε τη δολοφονία 13 Τούρκων πολιτών στο βόρειο Ιράκ την περασμένη εβδομάδα για να εξαλείψει τους πολιτικούς της αντιπολίτευσης και να υποστηρίξει την πολιτική του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), δήλωσε ο Γερμανός ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Deutsche Welle την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν έχει εμπλακεί σε μια σειρά αμφισβητήσιμων τακτικών δημοσίων σχέσεων μετά τον θάνατο  μελών του PKK τα οποία απήγαγαν Τούρκους υπηκόους, ανέφερε, μεταξύ άλλων, καλώντας τη μητέρα ενός από τους νεκρούς ομήρους κατά τη διάρκεια μιας κομματικής ομιλίας.

Τούρκοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι οι όμηροι εκτελέστηκαν από το PKK. Το γεγονός αυτό το αρνείται η Λαϊκή Άμυνας (HPG), η στρατιωτική πτέρυγα του ΡΚΚ, η οποία αναφέρει ότι και οι 13 σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των τουρκικών αεροπορικών επιθέσεων.

Ο αναπληρωτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Μουράτ Μπακάν δήλωσε στη Deutsche Welle ότι η κυβέρνηση αγνόησε επανειλημμένα κοινοβουλευτικές ερωτήσεις για τους αγνοούμενους Τούρκους πολίτες, σημειώνοντας παράπονα από ορισμένες οικογένειές τους για την αδιαφορία του κράτους και την έλλειψη προσπάθειας.

“Παρόλο που συνέχισα να γνωστοποιώ την κατάσταση των οικογενειών – τις κραυγές τους για βοήθεια – στο κοινοβούλιο, καμία ενέργεια δεν έγινε ποτέ”, δήλωσε ο Μπακάν.

Εν τω μεταξύ, υπήρξε ένα νέο κύμα συλλήψεων πάνω από 700 μελών του φιλοκουρδικού HDP για φερόμενους δεσμούς PKK. Η Άγκυρα κατηγορεί το HDP ότι ενεργεί προς το συμφέρον του PKK, ισχυρισμός που το HDP αρνείται.

“Οι ισχυρισμοί και οι επιθέσεις στο HDP είναι μια απόπειρα λιντσαρίσματος και αποτελούν μέρος μιας πολιτικής εκστρατείας”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP Saruhan Oluc στην Deutsche Welle. “Το απορρίπτουμε.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube