Weather Icon

Προς ενοποίηση οι Κούρδοι στην Συρία – Ο SDF σχηματίζει κοινό μέτωπο έναντι της Άγκυρας

Προς ενοποίηση οι Κούρδοι στην Συρία – Ο SDF σχηματίζει κοινό μέτωπο έναντι της Άγκυρας

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες για εισβολή της Τουρκίας στη Ροζάβα

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο αρχηγός των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) Mazloum Abdi είπε ότι τα κουρδικά κόμματα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους στο να αποφασίσουν πώς θα είναι μια μελλοντική κουρδική κυβέρνηση στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε το Σάββατο το πρακτορείο North Press Agency (NPA).

Ο Abdi έκανε τις παρατηρήσεις του σε μια καταγεγραμμένη δήλωση στο φόρουμ του Κέντρου Στρατηγικών Σπουδών Rojava σχετικά με τις «ενδο-κουρδικές διαφορές, γεγονότα και λύσεις» στο Qamishli, όπου ο διοικητής του SDF κάλεσε τους παρευρισκόμενους να επιλύσουν την εσωτερική διαμάχη, ώστε να δημιουργήσουν ενοποιημένη κουρδική θέση στη Συρία.

“Όλα τα κουρδικά κόμματα που συμμετείχαν στον ενδο Κουρδικό διάλογο πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές”, δήλωσε ο Abdi.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει συμφωνία για τη μελλοντική μορφή μιας διοίκησης, αλλά οι εσωτερικές διαφορές μεταξύ των κουρδικών ομάδων παρέμειναν το κύριο εμπόδιο.

Το φόρουμ σχεδιάστηκε για να συγκεντρώσει εκπροσώπους από ολόκληρο το κουρδικό πολιτικό φάσμα της Συρίας. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας στη Συρία (Yekiti), της Αυτόνομης Διοίκησης της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), του Κινήματος για μια Δημοκρατική Εταιρεία (TEV-DEM) και ορισμένων διανοουμένων.

Οι ενδο κουρδικές συνομιλίες χρηματοδοτήθηκαν από τον Abdi στα τέλη του 2019 με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο ηγέτης του SDF ευχαρίστησε την Ουάσινγκτον για το ρόλο της στη συγχρηματοδότηση του διαλόγου, κάτι που είπε είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη πρόοδο.

Τον Ιούνιο του 2020, επιτεύχθηκε πολιτική συνεννόηση μεταξύ του Κουρδικού Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας για την αντιπολίτευση (ENKS) και των Κούρδων Εθνικής Ενότητας (PYNK) υπό την ηγεσία του PYD

Ο Άμπντι θεωρείται τρομοκράτης από την Άγκυρα λόγω του παρελθόντος του ως διοικητής στο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK), το οποίο διεξάγει ένοπλη εξέγερση στην Τουρκία από το 1984.

Σημειώνεται ότι ενώ είναι σε εξέλιξη αυτές οι διαδικασίες εθνικής ενότητας των Κούρδων στη Ροζάβα – ΒΑ Συρία, η Τουρκία, για να προλάβει αυτήν την εθνική ενότητα, στην οποία συμμετέχουν και ομάδες με τις οποίες η Τουρκία είναι σε επαφή, άρα δεν είναι τρομοκρατικές, προετοιμάζει νέα εισβολή στην περιοχή.

με πληροφορίες από: ahval, mehrnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube