Weather Icon

Όλα στο τραπέζι στη «ναυμαχία» για τις φρεγάτες – Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους οι μνηστήρες – Οι απαιτήσεις της Αθήνας

Όλα στο τραπέζι στη «ναυμαχία» για τις φρεγάτες – Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους οι μνηστήρες – Οι απαιτήσεις της Αθήνας

Την τελική απάντηση των Αμερικανών με τον πλέον επίσημο τρόπο ζητά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας μέσα στις επόμενες ημέρες, προκειμένου να έχει μια ξεκάθαρη οριστική θέση για τα πλοία ενδιάμεσης λύσης δηλαδή τα μεταχειρισμένα πλοία τα οποία έχουν πρόθεση να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα για να διεκδικήσουν την κατασκευή των καινούργιων Ελληνικών φρεγατών.

Τα επόμενα 24ωρα αποστέλλεται εγγράφως το Ελληνικό ενδιαφέρον μέσω LOR (Letter Of Request) στην αρμόδια αρχή των ΗΠΑ για να αποκαλυφθούν τα σχέδια των Αμερικανών και να προστεθεί στη “ζυγαριά” της πρότασης που έκανε η Lockheed Martin για κατασκευή φρεγατών MMSC και αυτή την παράμετρος η οποία αποτελεί καίρια απαίτηση του Πολεμικού Ναυτικού. Ανάλογη τελικό ερώτημα θα θέσει επίσημα το αμέσως επόμενο διάστημα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας τόσο προς τους Γάλλους όπως και προς όλους τους “μνηστήρες” του προγράμματος που αγγίζει τα 5 δισ. ευρώ και αφορά τέσσερις καινούργιες φρεγάτες για τις ανάγκες του Στόλου.

Ήδη οι Αμερικανοί της Lockheed Martin επισκέφθηκαν εκ νέου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και είχαν επαφές τόσο με την πολιτική ηγεσία όπως και με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ενώ τις επόμενες ημέρες το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τους Γάλλους της Naval Group.

Η Αθήνα σπεύδει να ξεκαθαρίσει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι καμία προσφορά ακόμη δεν έχει “κλειδώσει” και όλα παραμένουν “ανοιχτά” όμως ο χρόνος τελειώνει και οι προσφορές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν με συγκεκριμένα τεχνικά στοιχεία, κόστη και χρονοδιαγράμματα. Τα τελευταία 24ωρα ένα μπαράζ διαβουλεύσεων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τους Αμερικανούς της LM και τους Γάλλους της Naval Group να υποστηρίζονται σθεναρά από τις κυβερνήσεις των δύο κρατών.

Όμως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό περιμένουν ακόμη τόσο την Ισπανική πρόταση όσο και την πρόταση των Άγγλων για την Type31 με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι η Ισπανική εταιρεία Navantia φέρεται να προωθεί την υπό κατασκευή F-110. Ο Ολλανδικός φάκελος περιλαμβάνει πρόταση για τη φρεγάτα SIGMA σε διαμόρφωση που επιθυμεί το ΠΝ με ενδιάμεση λύση μεταχειρισμένες φρεγάτες Μ ενώ ενδιαφέρον φέρονται να έχουν εκφράσει και οι Γερμανοί για κατασκευή MekoA-200 χωρίς όμως ακόμη να προχωρήσουν σε επίσημη κίνηση αλλά και σε ενδιάμεση λύση.

Όλες οι προτάσεις θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο έχει τον πρώτο λόγο ωστόσο η τελική απόφαση είναι ξεκάθαρο ότι θα ληφθεί σε ανώτερο επίπεδο όπου θα εξεταστούν συνολικά σε κάθε τους παράμετρο. Σημαντικό πλεονέκτημα θα έχουν οι προτάσεις που περιλαμβάνουν ναυπήγηση πλοίων στην Ελλάδα όμως το πλέον βασικό κριτήριο είναι το καινούργιο πλοίο όπως και η ενδιάμεση λύση.

Σε κάθε περίπτωση τα χρονικά περιθώρια για την Αθήνα δεν είναι απεριόριστα με το Πολεμικό Ναυτικό να πιέζει και την πολιτική ηγεσία να ξεκαθαρίζει ότι στόχος είναι μέσα στους επόμενους δύο μήνες οι προτάσεις να έχουν αξιολογηθεί ώστε να προχωρήσει στην τελική επιλογή.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube