REAL TIME |

Weather Icon

Ο κυνισμός Τσαβούσογλου εκθέτει ορισμένους στην Κύπρο

Ο κυνισμός Τσαβούσογλου εκθέτει ορισμένους στην Κύπρο

Νέο χαστούκι κατά της Διζωνικής από Τσαβούσογλου – Εκτεθειμένοι οι ομοσπονδιακοί

Εκτεθειμένους αφήνει όσους για χρόνια στήριξαν την λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στις ελεύθερες περιοχές και που σε αυτή τη βάση έκαναν υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς η Τουρκία. Ο Τατάρ ανέφερε ότι ανήκει στην «σχολή Ντενκτάς», δηλαδή την σχολή σκέψης που ευθύς εξαρχής όταν μιλούσε για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία εννοούσε δύο κράτη υπό μια χαλαρή συνομοσπονδιακή ομπρέλα. Αντιδράσεις Ακιντζί, Οζγιγίτ και Ελτσίλ.

Εκτεθειμένους αφήνει όσους για χρόνια στήριξαν την λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στις ελεύθερες περιοχές και που σε αυτή τη βάση έκαναν υποχωρήσεις από πάγιες θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς η Τουρκία. Ο Τατάρ ανέφερε ότι ανήκει στην «σχολή Ντενκτάς», δηλαδή την σχολή σκέψης που ευθύς εξαρχής όταν μιλούσε για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία εννοούσε δύο κράτη υπό μια χαλαρή συνομοσπονδιακή ομπρέλα, αφού αυτό ήταν το σχέδιο διχοτόμησης από τον Ιούνιο του 1957.

Τσαβούσογλου: «Δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για ομοσπονδία»

Την θέση ότι δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για λύση ομοσπονδίας επανέλαβε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας την Δευτέρα το απόγευμα μετά από συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα με τον λεγόμενο «υπουργό εξωτερικών» του αποσχιστικού καθεστώτος Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σύμφωνα με τον παράνομο «Bayrak» (01/02/2021).

Σύμφωνα με την μετάφραση του Γραφείου Τύπου & Πληροφοριών, υπενθυμίζοντας ότι ο Ερτουγρούλογλου πραγματοποίησε στην Τουρκία την πρώτη του επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν και εκεί πολλά θέματα και ότι με την επίσκεψή του στα κατεχόμενα θέλουν να τονίσουν ξανά την στήριξη της τουρκικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του προέδρου της προς το ψευδοκράτος και τον τουρκοκυπριακό «λαό».

Σημειώνοντας ότι κατά την περίοδο της πανδημίας η Τουρκία άνοιξε νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών στα κατεχόμενα και συνέχισε την στήριξή της προς τα μέτρα που έλαβε η παράνομη κατοχική «κυβέρνηση», ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα απέστειλαν 40 χιλιάδες δόσεις εμβολίων στα κατεχόμενα και ότι κατά την προσεχή περίοδο θα αυξήσουν την ποσότητα των εμβολίων που αποστέλλουν, ούτως ώστε «όλα τα αδέλφια μας στην ΤΔΒΚ χωρίς διακρίσεις να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου είπε ότι άρχισε να επιταχύνεται η διαδικασία σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις και ισχυρίστηκε:

«Η άτυπη συνάντηση 5+1 σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν δική μας ιδέα. Διότι αναλώσαμε 52 χρόνια πλέον για την ομοσπονδία. Όλες οι μέθοδοι εξαντλήθηκαν. Γι’ αυτό ξέρουμε ότι δεν θα έχει όφελος να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις γι’ αυτήν. Νομίζω ότι το ξέρει και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Όμως, δυστυχώς στην ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδεικνύεται μια στάση αρχών και ειλικρινής. Δεν έχει νόημα η διαπραγμάτευση για ομοσπονδία. Αύριο φυσικά θα προβούμε στις αξιολογήσεις μας υπό την προεδρία του προέδρου Ερσίν Τατάρ. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε ανεπισήμως το τι θα διαπραγματευτούμε. Η δική μας στάση είναι γνωστή. Βεβαίως έχουμε ερωτήσεις να υποβάλουμε. Θα έχουμε την δυνατότητα να μετρήσουμε πόσο ειλικρινής είναι η απέναντι πλευρά. Έτσι θα δούμε σε αυτή την συνάντηση κατά πόσο υπάρχει έδαφος για διαπραγμάτευση […] Δεν έχουμε καμία απολύτως αμφιβολία στο θέμα της αρμονίας μαζί σας. Θα συζητήσουμε μαζί τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ και των Τούρκων της Κύπρου, θα αποφασίσουμε μαζί και θα τα υπερασπιστούμε μαζί».

Αναφερόμενος στο θέμα της περίκλεισης πόλης της κατεχόμενης Αμμοχώστου, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε:

«Συνεχίζεται υπό τον έλεγχό σας η μελέτη απογραφής σε σχέση με το άνοιγμα του Κλειστού Βαρωσιού που αρχίσαμε προηγουμένως. Αφότου ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη απογραφής, θα κάνουμε σε διαβούλευση και τα βήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε κατά τρόπο σύμφωνο με τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ χωρίς να παραβιάζουμε τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».

Στις δικές του δηλώσεις ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι θα αξιολογήσουν μαζί με την Τουρκία το σημείο που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα και τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση». «Οι εθνικές υποθέσεις αξιολογούνται από κοινού, καθορίζονται από κοινού, υπερασπίζονται από κοινού. Με αυτή την αντίληψη και συνείδηση συνεχίζουμε τον δρόμο μας», ανέφερε.

Σημειώνοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία αποτυγχάνει εδώ και 52 χρόνια, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι προβλέπουν μιαν νέα διαδικασία γνωρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναμένει κανείς διαφορετικό αποτέλεσμα επαναλαμβάνοντας τα ίδια πράγματα.

Επισημαίνοντας ότι υποστηρίζουν μιαν πολιτική στη βάση δύο χωριστών εθνών, δύο χωριστών δημοκρατιών, δύο χωριστών νόμων, δύο χωριστών κυρίαρχων κρατικών οντοτήτων, ο Ερτουγρούλογλου ισχυρίστηκε:

«Αυτή η συνάντηση [η πενταμερής διάσκεψη], όπως τονίσαμε προηγουμένως τόσο η μητέρα πατρίδας όσο και εμείς, δεν θα είναι μια συνάντηση που μοιάζει με την διαπραγματευτική διαδικασία των 52 χρόνων ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Δεν θα συζητηθούν λεπτομέρειες, δεν θα συζητηθούν τα συνηθισμένα κεφάλαια, δεν θα είναι στην ατζέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο στόχος στην διάσκεψη 5+1 είναι να καθοριστεί το κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος. Θα συμμετάσχουμε στην συνάντηση αυτή με καλή βούληση επιθυμώντας συμφωνία. Αν επιδείξει την ίδια καλή βούληση, την ίδια επιθυμία για συμφωνία και η απέναντι πλευρά, αν έρθει στην ημερήσια διάταξη το κοινό έδαφος, θα κινηθούμε αναλόγως […] Όσο ισχυρή είναι η μητέρα πατρίδα μας, τόσο ισχυροί είναι και οι Τούρκοι της Κύπρου. Ισχυρή Τουρκία σημαίνει ισχυρή ΤΔΒΚ».

Αντιπροσωπείες προετοίμασαν την συνάντηση Τσαβούσογλου-Τατάρ

Στο μεταξύ ο «Bayrak» (01/02/2021) μεταδίδει επίσης ότι συνάντηση ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Τουρκίας και κατεχομένων πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο λεγόμενο προεδρικό μέγαρο για προετοιμασία της συνάντησης που θα έχει την Τρίτη ο Τσαβούσογλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Τατάρ, Μπερνά Τσελίκ Ντογρούγιολ, επικεφαλής της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας ήταν ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τατάρ, Εργκιούν Ολγκούν και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ.

Στην δήλωσή της, η Ντογρούγιολ αναφέρει ότι κατά την συνάντηση τονίστηκε ότι οι συνθήκες στην Κύπρο και στην περιοχή καθιστούν απαραίτητη την συνεργασία «των δύο υφιστάμενων κρατών» στο νησί στην βάση της κυριαρχικής ισότητας για διαρκή ειρήνη και σταθερότητα και έγινε ανταλλαγή απόψεων για την άτυπη διάσκεψη 5+1 στην οποία η τουρκική πλευρά θα λάβει μέρος με σκοπό την αναζήτηση εδάφους για διαπραγμάτευση στη βάση «αυτού του εποικοδομητικού οράματος», κατά την έκφρασή της.

Συναντήσεις Τσαβούσογλου με Σανέρ και Σεννάρογλου

Η «Kıbrıs» (02/012021) γράφει ότι χωριστές συναντήσεις με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Ερσάν Σανέρ και αντιπροσωπεία της μη-αναγνωρισμένης «βουλής» υπό τον νεοεκλεγέντα «πρόεδρό» της, Οντέρ Σεννάρογλου είχε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα της παράνομης επίσκεψής του στα κατεχόμενα.

Μιλώντας κατά την διάρκεια των συναντήσεων, ο Τσαβούσογλου είπε ότι αυτή είναι η πρώτη του επίσκεψη στα κατεχόμενα μετά την σύσταση της νέας «κυβέρνησης» και πρόσθεσε ότι μέχρι σήμερα η Τουρκία απέστειλε 40 χιλιάδες εμβόλια στα κατεχόμενα για την πανδημία και θα αποστείλει και άλλα όταν παραλάβει η ίδια.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι εντατικοποιήθηκε η διπλωματική κινητικότητα για την άτυπη πενταμερή διάσκεψη που ήταν πρόταση της Τουρκίας και ότι πρόθεση του ΓΓ του ΟΗΕ είναι να διοργανωθεί η διάσκεψη στη Νέα Υόρκη αρχές Μαρτίου. «Ως Τουρκία και ΤΔΒΚ θα προβούμε σε αξιολόγηση για το τι στάση θα επιδείξουμε, ποια βήματα κάνουμε», πρόσθεσε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Σανέρ υποστήριξε ότι ο μόνος λόγος για τη μη εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό είναι το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν επιθυμούν να μοιραστούν τίποτα με τους Τουρκοκύπριους και ότι το Κυπριακό είναι το μακροβιότερο πρόβλημα των Ηνωμένων Εθνών. Ισχυρίστηκε επίσης ότι το γεγονός ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται τους Τουρκοκύπριους ως πολιτικά ίσους και η κωλυσιεργία τους στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού εξουσιών, του εδαφικού, του περιουσιακού και των εγγυήσεων δείχνει ότι ήρθε η ώρα πλέον «να κατευθυνθούμε προς άλλη κατεύθυνση» στο Κυπριακό. «Δεν απέμεινε και πολύ νόημα στις συνομιλίες για ομοσπονδία», υποστήριξε και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να μεταβούν στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη «αφού συμφωνηθούν κάποια θέματα».

«Είχαμε πει και κατά την διάρκεια των προεδρικών εκλογών ότι θα λαμβάναμε μέρος στην συνάντηση 5+1, όμως δεν νομίζω ότι θα έχει νόημα για τον τουρκοκυπριακό λαό η συμμετοχή σε αυτές τις συναντήσεις χωρίς να γίνει κατανοητός στο εξωτερικό», υποστήριξε και πρόσθεσε ότι θέλουν να αυξηθεί η ορατότητα της «ΤΔΒΚ» διεθνώς και να συνεχίσει η στήριξη της Τουρκίας για μιαν λύση στη βάση των δύο κυρίαρχων κρατών. Κατέληξε ισχυριζόμενος τα εξής ο Σανέρ:

«Ο τουρκοκυπριακός λαός δεν θα παραιτηθεί ποτέ της κυριαρχικής ισότητας. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς οι αποτελεσματικές και δραστικές εγγυήσεις της Τουρκίας. Δεν πιστεύουμε ότι θα είναι προς όφελος του τουρκοκυπριακού λαού ένα μοντέλο λύσης εκτός αυτού».

Στις δικές του δηλώσεις ο Σεννάρογλου ισχυρίστηκε ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι ενόσω ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι «ώμο με ώμο» με την «μητέρα πατρίδα» Τουρκία κανείς δεν θα μπορέσει να αγγίξει τα δικαιώματά τους. Υποστήριξε ότι με την τουρκική εισβολή του 1974 ήρθε ειρήνη στο νησί και ότι δεν κατέστη δυνατή η επίτευξη πολιτικής λύσης παρά την διεξαγωγή συνομιλιών επί 47 χρόνια.

Ο Σεννάρογλου κατέληξε λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να υπομένει για άλλα 47 χρόνια και χαρακτήρισε εκ των ων ουκ άνευ για τους Τουρκοκύπριους τις εγγυήσεις της Τουρκίας σε μια πιθανή λύση.

Τσαβούσογλου: Οδηγούμε στο τραπέζι όσους δεν πιστεύουν στη διπλωματία

Η «Kıbrıs» (02/01/2021) γράφει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η προτεραιότητα της χώρας του είναι πάντοτε η διπλωματία, όμως κατεβαίνοντας στο πεδίο μαθαίνουν σε όσους δεν πιστεύουν στην διπλωματία το πώς θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μιλώντας σε τοπικό συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην Αττάλεια, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι χάλασαν το παιχνίδι που παιζόταν στην Συρία και επιμένουν στο θέμα της πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Ανέφερε και τα εξής:

«Στην Ανατολική Μεσόγειο είπαμε ‘δίκαιος διαμοιρασμός’. ‘Μην αποκλείεται την Τουρκία, την ΤΔΒΚ, ταχθείτε υπέρ του δίκαιου διαμοιρασμού’, είπαμε. Τι είπαν; Είπαν όχι. ‘Η Ελλάδα, ο ελληνοκυπριακός τομέας έχουν δικαιώματα, ό,τι κάνουμε είναι σωστό’, είπαν. Εμείς τι κάναμε; Κατεβήκαμε στο πεδίο, κυματίσαμε τη σημαία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έμαθαν πώς θα γίνεται συνεργασία με την Τουρκία».

Υποστηρίζοντας ότι πάντοτε είναι ανοικτοί για διπλωματία και καλούν σε διπλωματία όλους όσοι εμπιστεύονται τον εαυτό τους, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία συμφώνησε με την Γερμανία στο θέμα της αναβίωσης των μηχανισμών διμερούς διαλόγου και ότι αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε παράδειγμα και για άλλες χώρες.

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία ενεργεί με ισχυρή διπλωματία στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η χώρα του δεν ακολουθεί πλέον τα παιχνίδια που στήνουν άλλοι, αλλά στήνει η ίδια το παιχνίδι σε θέματα που την αφορούν. Ισχυρίστηκε και το εξής: «Έρχεται η ώρα που χαλάμε τα παιχνίδια που στήνονται εναντίον του τουρκικού έθνους. Πάντα λέμε ‘η διπλωματία είναι η προτεραιότητά μας’. Όμως κατεβαίνοντας στο πεδίο μαθαίνουμε σε όσους δεν πιστεύουν στην διπλωματία πώς να επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι, με προσοχή το μαθαίνουμε […] Υπήρχε ένα πρόβλημα Καραμπάχ. Υπάρχει η διπλωματία, είπαμε. Κανείς δεν πλησίασε. Υποστήριζαν την Αρμενία. Το Αζερμπαϊτζάν κατέβηκε στο πεδίο, πήρε αυτό που ήταν δικαίωμά του, πήρε πίσω τα εδάφη του».

Ο Τατάρ ενημέρωσε τους ανταποκριτές ξένου Τύπου στα κατεχόμενα

Η «Diyalog» (02/01/2021) γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είχε τηλεδιάσκεψη με την «Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου» στα κατεχόμενα την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Η συνάντηση έγινε πριν την επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Τατάρ ανάμεσα σε άλλα είπε ότι υπάρχει τώρα ένα νέο όραμα και μια νέα πολιτική για το Κυπριακό και ότι έχει επιδείξει τη θέλησή του σε αυτό το θέμα με την εκλογή από τον «λαό» στην θέση του «προέδρου». Ανέφερε επίσης ότι ανήκει στην «σχολή Ντενκτάς» όσον αφορά στο Κυπριακό και ότι είναι άτομο που γεννήθηκε μέσα στο Κυπριακό το 1960. «Γνωρίζω πολύ καλά την ουσία του Κυπριακού. Το σημαντικό είναι να αντιπροσωπεύουμε μια πολιτική με αξιοπρέπεια και να την υποστηρίζουμε», είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία, «που είναι ο εγγυητής της συνέχειας της ύπαρξης του τουρκοκυπριακού λαού σε αυτά τα εδάφη», πρέπει να μεταφέρουν την πολιτική που δημιούργησαν από κοινού στην παγκόσμια ατζέντα. «Η πρόθεσή μου από την πρώτη μέρα ήταν να φτάσω σε αυτό το σημείο», είπε και ισχυρίστηκε ο συμβιβασμός με βάση την ομοσπονδία έληξε μετά από 11 ημέρες συνομιλιών στο Crans Montana. Παρά τη «θυσία», όπως την χαρακτήρισε, της τουρκοκυπριακής πλευράς στο Σχέδιο Ανάν και την ευελιξία της δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συνομιλίες, υποστήριξε.

Ακιντζί: «Η πολιτική αναγνώρισης δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας»

Η «Kıbrıs Manşet» (02/02/2021) γράφει ότι ο τέως Τουρκοκύπριος κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σε ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο το 2019 δεν πρέπει να χαθεί.

«Αν η πολιτική της αναγνώρισης είναι πραγματικός στόχος πολιτικής και όχι ψευδαίσθηση, τότε η πλατφόρμα στην οποία θα επιτευχθεί αυτό δεν είναι τα Ηνωμένα Έθνη», ανέφερε ο Ακιντζί και τόνισε ότι ο ΟΗΕ είναι ο οργανισμός που αποφάσισε μην αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ» και καλεί τις χώρες μέλη του να μην το κάνουν. Τονίζει επίσης πως δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το θέμα αυτό, αφού στην άλλη πλευρά του τραπεζιού κάθεται η ελληνοκυπριακή πλευρά που ποτέ δεν θα αποδεχτεί την αναγνώριση.

Ανέφερε ακόμα ότι αφού ισχύουν αυτά, θα πρέπει να κοιτάξουν αν η διεθνής συγκυρία επιτρέπει κάτι τέτοιο και εάν οι κοντινές στην Τουρκία χώρες (όσες κι αν έχουν απομείνει όπως τονίζει) θα έκαναν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, αν η ίδια η Τουρκία, οι ομάδες της οποίας δεν μπορούν να παίξουν ένα φιλικό αγώνα με μια τουρκοκυπριακή ομάδα θα έκανε ένα βήμα που θα επιβάρυνε την εξωτερική της πολιτική.

«Εν ολίγοις, αυτή η πολιτική δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας στο άμεσο μέλλον. Αν δεν επιστρέψουμε στον ρεαλισμό, θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη απομόνωση», αναφέρει ο Ακιντζί και σημειώνει πως αυτό που φαίνεται δυνατό είναι μια ομοσπονδιακή δομή, με πολιτική ισότητα όπου οι συνιστώσες πολιτείες θα έχουν ισχυρές αρμοδιότητες, μια θέση που η τουρκοκυπριακή πλευρά υπερασπίζεται εδώ και καιρό.

Τέλος, ο Ακιντζί δήλωσε πως ο πιο σώφρον δρόμος σκέψης θα είναι να επικεντρωθούν στην χαλαρή ή αποκεντρωμένη ομοσπονδία, στην οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά έφτασε μετά από αμφιταλαντεύσεις ύστερα από το Κραν Μοντάνα και που στην πραγματικότητα αποτελεί θέση της τουρκοκυπριακής πλευράς.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019 δεν άφησε στην ελληνική ηγεσία περιθώριο να κωλυσιεργήσει περισσότερο. Αυτό δεν πρέπει να χαθεί», είπε.

Όζγιγιτ: «Δεν θα βγει η νέα αλήθεια από τα παλιά λάθη»

Η «Kibris» (02/02/2021) γράφει ότι υπενθυμίζοντας ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι θα επιμείνουν σε μια πολιτική λύσης που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη στην πενταμερή σύνοδο που προγραμματίζεται να γίνει στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος του Κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP) Τζεμάλ Όζγιγιτ ανέφερε ότι αυτό είχε δοκιμαστεί και στο παρελθόν με δυσμενείς συνέπειες, τις οποίες ακόμα υφίσταται η τουρκοκυπριακή πλευρά.

«Συνομοσπονδία και μοντέλα λύσεων δύο κρατών συχνά συμπεριλήφθηκαν στην ημερήσια διάταξη στο παρελθόν, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί η είσοδος της ελληνικής πλευράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση για λογαριασμό ολόκληρης της Κύπρου. Είναι κατανοητό ότι τα διδάγματα δεν έχουν αντληθεί από τα λάθη του παρελθόντος», ανέφερε και τόνισε ότι «η πιο λογική και ρεαλιστική μορφή λύσης στην Κύπρο είναι η Ομοσπονδία».

Ελτσίλ: Αντίκειται στις συνθήκες εγγυήσεων η λύση δύο κρατών

Η «Avrupa» (02/01/2021) γράφει ότι ο γενικός γραμματέας της συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ δήλωσε ότι η πρόταση για λύση δύο κρατών στο κυπριακό πρόβλημα αντίκειται στις συνθήκες εγγυήσεων που υπέγραψε η Τουρκία και στο σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Με αυτή σας την πρόταση απαιτείτε τον διαμελισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας την εδαφική ακεραιότητα της οποίας εγγυηθήκατε με διεθνείς συμφωνίες», υπογράμμισε σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε χθες ο Ελτζίλ.

Επεσήμανε επίσης ότι μετά την ανακοίνωση ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες θα συγκαλέσει άτυπη διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό στις αρχές Μαρτίου, άρχισαν οι αποσχιστικές δηλώσεις από παντού εκ μέρους των οπαδών της διχοτόμησης που τρέφονται από την ύπαρξη του κυπριακού προβλήματος.

Αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα, ο Ελτσίλ υποστήριξε ότι ήρθε στο νησί για να δώσει οδηγίες και τον «συμβούλευσε» ότι δεν χρειάζεται να μπαίνει σε τόσο κόπο, αφού είναι αρκετό ένα τηλεφώνημά του ή οι οδηγίες που θα δώσει ο «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα στους Ερσίν Τατάρ και Ερσάν Σανέρ, οι οποίοι νιώθουν περήφανοι που είναι υπάλληλοι της Τουρκίας, κατά την έκφρασή του.

Sigmalive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube