Τουρκία 3 Μαΐου 2024

Ιμάμογλου-Ερντογάν βίοι αντιπαράλληλοι – Ο ένας λέει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και ο άλλος απελευθερωτικό κίνημα

Ιμάμογλου-Ερντογάν βίοι αντιπαράλληλοι – Ο ένας λέει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση και ο άλλος απελευθερωτικό κίνημα

Ο Ιμάμογλου χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση καθώς ο Ερντογάν πασχίζει για τη “γενοκτονία του Ισραήλ”

Όλα δείχνουν πως η μάχη για την προεδρία της Τουρκίας έχει ξεκινήσει, μετά από τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Οι θέσεις των κεμαλιστών και ο τρόπος αντίδρασης απέναντι στις ενέργειες και τα λεγόμενα του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ενδεικτικός της αλλαγής κλίματος στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), μετά από την ανάληψη της προεδρίας από τον Οζγκιούρ Οζέλ και ο πόλεμος του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Γάζα αποτελεί το τελευταίο πεδίο, στο οποίο ο δημοφιλέστατος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου τάχθηκε απέναντι από τη γραμμή της κυβέρνησης.

Φινταν: Θα συμμετάσχουμε στην υπόθεση χαρακτηρισμού των πράξεών του Ισραήλ ως γενοκτονία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η χώρα του αποφάσισε να συμμετάσχει επίσημα στη νομική υπόθεση που έχει “ανοίξει” η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο (ICJ).

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Ινδονήσιο ομόλογό του Ρέτνο Μαρσούντι, ο Φιντάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα υποβάλει επίσημη αίτηση για να παρέμβει στην υπόθεση κατά του Ισραήλ στο ICJ. “Ελπίζουμε ότι με αυτό το βήμα, οι διαδικασίες στο Διεθνές Δικαστήριο θα κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση”, είπε ο Φιντάν.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε προσφυγή στο ICJ κατηγορώντας το Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία με τον πόλεμο στη Γάζα. Το Ισραήλ αρνείται ένθερμα ότι οι ενέργειές του – οι οποίες περιλαμβάνουν επιθέσεις σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας συνιστούν παραβίαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε τις ενέργειες του Ισραήλ ως εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι μια ομάδα που αγωνίζεται για την απελευθέρωση των εδαφών και του λαού της.

Ιμάμογλου: Τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δήμαρχος για δεύτερη φορά στην Κωνσταντινούπολη, θεωρείται ευρέως ο πιο δημοφιλής πολιτικός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και θεωρείται το ισχυρό χαρτί στο χέρι των κεμαλιστών, στην προσπάθεια να καταλάβουν το ανώτατο αξίωμα της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN, είπε ότι κάθε ομάδα που σκοτώνει μαζικό αριθμό ανθρώπων είναι τρομοκρατική οργάνωση. “Η Χαμάς, φυσικά, πραγματοποίησε μια επίθεση στο Ισραήλ για την οποία μας λυπεί βαθιά, και κάθε οργανωμένη δομή που πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες και σκοτώνει μαζικά ανθρώπους θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από εμάς”, είπε. Φυσικά, θέλοντας να αποφύγει τη σύγχυση μεταξύ του φανατικού ακροατηρίου το οποίο κατά πλειονότητα στην Τουρκία τάσσεται υπέρ της Παλαιστίνης (και σε λίγο μικρότερους αριθμούς υπέρ της ίδιας της Χαμάς) ο Ιμάμογλου έσπευσε να υπογραμμίσει τις αδικίες που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι από το Ισραήλ υπερτονίζοντας τη “βάναυση μεταχείριση” τους από το Ισραήλ.

Στην επίθεση το στρατόπεδο Ερντογάν
Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ, επέκρινε τον Ιμάμογλου για τα σχόλιά του, δηλώνοντας ότι ήταν “εντελώς λάθος”. Ο πολιτικός εταίρος του Ερντογάν, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, είπε ότι το σχόλιο του Ιμάμογλου για τη Χαμάς σήμαινε ότι γύριζε την πλάτη του στα μωρά που είχαν σκοτωθεί.

Γραμμή των κεμαλιστών τα λεγόμενα Ιμάμογλου
Ο Γιούρτερ Οζτζάν, ο εκπρόσωπος του CHP στις ΗΠΑ, είπε στο Media Line ότι ο ίδιος στο παρελθόν αποκάλεσε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση, όπως και ο νέος αρχηγός του κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ, υπονοώντας ότι αυτή είναι πλέον η επίσημη θέση του κόμματος.

Η κατά μέτωπο μάχη με Ερντογάν είναι δήλωση για την προεδρία
Τα σχόλια του Ιμάμογλου είναι λογικό να στόχευαν πρωτίστως σε διεθνές ακροατήριο, καθώς η αλόγιστη υποστήριξη προς τη Χαμάς εντός της Τουρκίας, σε επίπεδα που αγγίζουν πολλές φορές ακόμα και το “no matter what” που διατρανώνει ο Ερντογάν, δεν θα βοηθούσαν τη δημοτικότητά του και θα έδιναν ακόμα ένα πάτημα στον Τούρκο πρόεδρο να αρχίσει τους χαρακτηρισμούς όπως “προδότης της Τουρκίας”, “προδότης του Ισλάμ” και άλλα τέτοια γραφικά με τα οποία στολίζονται όσοι δεν τηρούν τη γραμμή του ΑΚΡ. Γι’ αυτό και οι δηλώσεις είχαν στόχο τη διεθνή κοινότητα.

Από την άλλη, ο Ιμάμογλου φαίνεται πως είναι καθ’ οδόν για τον ανώτατο θώκο της Τουρκιας, καθώς το να βγαίνει και να μιλάει σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή εναντίον της γραμμής της κυβέρνησης και μάλιστα την ώρα που υπουργός Εξωτερικών και πρώην αφεντικό της ΜΙΤ κήρυξε την προσπάθεια να χαρακτηριστούν οι ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα ως γενοκτονία, πρέπει να είχε ως στόχο το να καταδείξει ότι είναι σε θέση να κρίνει την εξωτερική πολιτική της χώρας του ή και να τη διαμορφώσει.

Τα λεγόμενα Ιμάμογλου δείχνουν στους εξωτερικούς παρατηρητές ότι ο Ιμάμογλου αποτελεί μια πιο ορθολογική λύση σε σχέση με τον απότομο, ξεροκέφαλο, εγωιστή, μεγαλομανή και φανατικά ισλαμιστή Ερντογάν, καθώς ενέταξε τη Χαμάς στο γενικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει κάποιον τρομοκράτη και δεν προχώρησε σε κάποια πομπώδη ρήση, όπως συνήθως κάνει ο Ερντογάν όταν κάτι αφορά τον ίδιο και την Τουρκία, αγνοώντας το τι λένε οι διεθνείς νόμοι και κανόνες.

Π.Κ.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube