Weather Icon

Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε με την έναρξη των διερευνητικών και τώρα κλιμακώνει

Η Τουρκία πήρε αυτό που ήθελε με την έναρξη των διερευνητικών και τώρα κλιμακώνει
Η περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία στην καρδιά του Αιγαίου, για υδρογραφικές μελέτες από το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ
Αποδεικνύεται ότι η Τουρκία εξαπάτησε την Ελλάδα με τις διερευνητικές, για να πάρει το συγχωροχάρτι της Ε.Ε.
Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ο διάλογος με την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά επαναφέρει την στρατηγική της έντασης σε τρία μέτωπα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και όσοι δεν διδάσκονται, θα υποχρεωθούν απλά να επαναλαμβάνουν τα ίδια λάθη διδάσκει η διπλωματική ιστορία.

Το βασικό ερώτημα είναι γιατί ενώ ξεκίνησε ένας υποτυπώδης και επιφυλακτικός διάλογος σε μεσαίο διπλωματικό επίπεδο και όχι κορυφής μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και διαφαινόταν ότι εκτονώνεται η ένταση… μετά από σχεδόν 80 ημέρες παρουσίας του Oruc Reis του τουρκικού ερευνητικού σκάφους… η ένταση επανήλθε και μαζί η διπλωματία των Navtex.

Οι διαπραγματεύσεις Ελλάδος και Τουρκίας… απέτυχαν και από την παράμετρο αυτή ξεκινούν όλα και η Τουρκία επανασχεδιάζει την στρατηγική της…
Θέλουν να επαναφέρουν την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς τους όρους.
Η νέα ένταση ωστόσο θα είναι οριοθετημένη και ΔΕΝ θα οδηγήσει σε κανενός είδους θερμό επεισόδιο.

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με το γεγονός ότι από την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων Ελλάδος και Τουρκίας, οι τούρκοι διαπίστωσαν το χάσμα που οδήγησε στο ναυάγιο. 
Είδαν ότι οι διαπραγματεύσεις κινούνται σε άλλο επίπεδο, η Ελλάδα ποντάρει στην μονοθεματική ατζέντα και η Τουρκία στην πολυθεματική.

Το παράδοξο πάντως είναι ότι ατύπως η Γερμανική διπλωματία δεν διαφωνεί με την διεύρυνση των θεμάτων, όχι μόνο της θαλάσσιας δικαιοδοσίας ενώ το ΝΑΤΟ σταθερά υποστηρίζει ότι πρέπει η Τουρκία να αντιμετωπιστεί με θετικό διάλογο.

Η Τουρκία δηλώνει απογοητευμένη με το ΝΑΤΟ… για να ασκήσει πίεση στα όργανα της Βορειοατλαντικής συμμαχίας… ώστε να πιέσουν αντίστοιχα το άλλο μέλος του ΝΑΤΟ την Ελλάδα.

Ο τριπλός σχεδιασμός

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη ότι ο διάλογος με την Ελλάδα δεν θα οδηγήσει πουθενά επαναφέρει την στρατηγική της έντασης σε τρία μέτωπα μάλιστα για να καταστήσει ακόμη πιο περίπλοκες τις διαπραγματεύσεις… αλλά ο βασικός στόχος είναι να υποχρεώσει την Ελλάδα να διαπραγματευτεί και άλλα θέματα.

1) Διπλωματία των Navtex

Επαναφέρει την διπλωματία των Navtex (navtex diplomacy) καθώς από τις 18 Φεβρουαρίου έως 2 Μαρτίου 2021, το Cesme θα πραγματοποιήσει υδρογραφική έρευνα σε διεθνή ύδατα αλλά ουσιαστικά δυτικά της Λήμνου και φθάνοντας έως τις παρυφές της Σκύρου.
Και τα δύο νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα – αποτελεί μέρος της τουρκικής διπλωματίας η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών – ενώ οι έρευνες θα διεξαχθούν – υπό μια έννοια – πλησίον της Λάρισας όπου έχει την έδρα του το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας.

2) Δύο κράτη στην Κύπρο

Ασκεί πιέσεις και φαίνεται ότι αυτή θα είναι η επίσημη πρόταση της Τουρκίας – άπαξ και κατά την πλευρά των τούρκων αγνοείται η Βόρεια Κύπρος – για την δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.

Η Νότια Κύπρος θα έχει θαλάσσια δικαιοδοσία νότια και δυτικά και η Βόρεια Κύπρος θα έχει θαλάσσια δικαιοδοσία Βόρεια και Ανατολικά.

3) Ξέπλυμα των S-400 μέσω… S-300

Για τους S-400 η στρατηγική της Τουρκίας είναι προφανής, θα κατηγορήσει την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες που διαθέτουν την προηγούμενη γενιά του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-300 ενώ είναι χώρες του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα, η Βουλγαρία και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ διαθέτουν το ρωσικό σύστημα S-300.

Οι ΗΠΑ ανησυχούν ότι εάν δώσουν τα F-35 που θέλουν να πουλήσουν στην Τουρκία – παρά την εμπλοκή – οι τούρκοι θα δώσουν πρόσβαση στους κατασκευαστές των S-400 και έτσι το F-35 που είναι επιθετικού τύπου πολεμικό αεροπλάνο θα χάσει τα πλεονεκτήματα του.

Το ιστορικό με το TCG Cesme και τις υδρογραφικές έρευνες στο Αιγαίο 

Για υδρογραφικές έρευνες η Τουρκία ανακοίνωσε Navtex για το πλοίο TCG Cesme μεταξύ 18 Φεβρουαρίου και 2 Μαρτίου 2021.

Η υδρογραφική έρευνα στα νησιά του Αιγαίου περιλαμβάνει τη μελέτη του σχηματισμού και της δομής των υπόγειων υδάτων. Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά.

Η Τουρκία, πάλι με το πλοίο TCG Cesme έκανε έρευνες μεταξύ της Θάσου και Σαμοθράκης μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου 2017 εκδίδοντας NAVTEX γύρω από τα νησιά και εκτός των χωρικών υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.

Επίσης έχουν σημειωθεί σεισμικές μελέτες στο Αιγαίο μεταξύ 1974-1976. Το 1976, το πλοίο διάσωσης με το όνομα HORA ήταν εξοπλισμένο με δυνατότητα σεισμογραφικών ερευνών και χρησιμοποιήθηκε ως SISMIC-1 έως το 2005.

Στις 7 Φεβρουαρίου 1974, η Τουρκία υποστήριξε ότι η φυσική επέκταση της υφαλοκρηπίδας της ακτής του Αιγαίου της Τουρκίας τις επιτρέπει έρευνες.
Στις 29 Μαΐου 1974, το σεισμικό ερευνητικό σκάφος Candarli έπλευσε στο Αιγαίο συνοδευόμενο από το τουρκικό ναυτικό.

Το διάστημα Ιούλιος-Αύγουστος 1976: Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Hora έπλευσε στo Αιγαίο Πέλαγος

Μάλιστα τότε είχε δημοσιοποιηθεί και χάρτης που έδειχνε την περιοχή έρευνας για πετρέλαιο, που σχεδιάστηκε από τον TPAO την εταιρία πετρελαιοειδών της Τουρκίας.
Pinakas_1_bn.jpg

Pinakas_2_BN.jpg
Pinakas_3_BN.jpg
www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube