Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 21 Φεβρουαρίου 2021

Δεν το `λπιζα να`ν`η ζωή, μέγα καλό και πρώτο!

Δεν το `λπιζα να`ν`η ζωή, μέγα καλό και πρώτο!

Η θεραπεία για την χοιράδωση (μορφή φυματίωσης) : Όταν είχε πανσέληνο έβρισκαν μια χελώνα την έπιαναν από το λαιμό αναγκάζοντας τη να βγάζει τη γλώσσα της και με αυτή να γλείφει τα αποστήματα του αρρώστου, συνέχιζαν έτσι μέχρι τη χάση του φεγγαριού, κατόπιν έκλειναν το ζώο σε ένα καλάθι χωρίς τροφή και νερό και το άφηναν να πεθάνει, όταν πέθαινε εξαφανίζονταν και τα αποστήματα!»

( από το βιβλίο « Η καθημερινή ζωή στην Ελλάδα του Όθωνα» της Β. Μπουσέ).

Πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε σήμερα! Αν η σημερινή επιδημία είχε ξεσπάσει τότε, στου Όθωνα τα χρόνια, «ένα μεσημέρι στης Ακρόπολης τα μέρη» όλη η Αθήνα θα είχε ξεκληριστεί και δεν θα ζούσαμε να τραγουδάμε « άπονοι ληστές κάναν τις πέτρες τις ζεστές λημέρι»
Η εξάλειψη των μολυσματικών νόσων από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του σύγχρονου πολιτισμού, τα εμβόλια θύματα της επιτυχίας τους, οι νέες γενιές δεν γνώρισαν τις μοιραίες συνέπειες των θανατηφόρων λοιμώξεων που προλαμβάνουν τα εμβόλια, δεν κινδύνευες μόνο να πεθάνεις αλλά και από το να μείνεις παράλυτος, στείρος, τυφλός.
Κάρλο Ροβέλι: Οι αιώνες που επικρατούσε το «πίστευε και μη ερεύνα» ήταν οι αιώνες στους οποίους μάθαμε ελάχιστα πράγματα. Εάν κανείς δεν αμφέβαλλε, θα λατρεύαμε ακόμα Φαραώ και θα πιστεύαμε ότι η Γη στηρίζεται στην πλάτη μιας γιγαντιαίας χελώνας (που επιπλέον γιατρεύει και την φυματίωση). Εάν ο Νεύτωνας, ο Κοπέρνικος και ο Αϊνστάιν, δεν αμφισβητούσαν ποτέ τίποτα, ο κόσμος μας δεν θα ήταν αυτός που είναι σήμερα. Η επιστήμη δεν προσποιείται ότι γνωρίζει τα πάντα, απλά έχει μια ακόρεστη δίψα για να τα μάθει και να ανατρέψει όσα ήδη ξέρει.
Χάνα Άρεντ: όταν ο άνθρωπος αφεθεί ελεύθερος να δημιουργήσει μπορεί να επιτύχει το πιο απίθανο και το πιο απρόβλεπτο, διαθέτει ένα αξιοθαύμαστο και μυστηριώδες ταλέντο στα θαύματα!
Τα μόνα θαύματα που γίνονται σήμερα είναι τα ανθρώπινα, τα ζούμε καθημερινά και δεν τα αναγνωρίζουμε, είναι ένα θαύμα μέσα σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα να βρισκόμαστε συγχρόνως 1000 άτομα, να μιλάμε και να βλέπουμε ο ένας τον άλλον από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.
Το πρόβλημα με τους σημερινούς επιστήμονες είναι η σεμνότητα τους, η επιστήμη σήμερα διαθέτει μια πρωτοφανή στην ιστορία ταπεινότητα. Λέει ρητά με σαφήνεια ή αφήνει να εννοηθεί σιωπηρά «αυτά που σας λέμε ισχύουν μέχρι να διαψευσθούν» και το πιο συγκλονιστικό που μερικοί δεν το έχουν καταλάβει «αφήστε την διάψευση σε εμάς τους ίδιους».
Η επιστήμη δεν είναι θρησκεία να μιλά με δόγματα, το επιστημονικό ήθος της συνεχούς επιβεβαίωσης των ευρημάτων ή της αναίρεσης τους χωρίζει την επιστήμη από τον κομπογιαννιτισμό!

Η επιστήμη δεν είναι αξιόπιστη επειδή προσφέρει βεβαιότητα.

Είναι αξιόπιστη γιατί μας προσφέρει τις καλύτερες απαντήσεις που διαθέτουμε προς το παρόν. Είναι ακριβώς η ανοιχτόμυαλη νοοτροπία της, το γεγονός ότι διαρκώς αμφισβητεί την τρέχουσα γνώση, η καλύτερη εγγύηση ότι οι απαντήσεις που προσφέρει είναι οι καλύτερες διαθέσιμες, όταν ανακαλύπτουμε καλύτερες απαντήσεις, αυτές γίνονται η νέα επιστήμη.
Η σεμνότητα και ταπεινότητα της επιστήμης που συνοδεύει την «αρχή της συνεχούς επιβεβαίωσης ή διαψευσιμότητας» είναι και το ευάλωτο σημείο της απέναντι σε κάθε είδους γραφικούς, αλλόφρονες, επιτήδειους.
Την 1η Μαρτίου του 1953, ο Στάλιν έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία και πέθανε γιατί δεν βρέθηκε δίπλα του ένας σοβαρός γιατρός να τον περιθάλψει, μόνο κάποιοι ανίδεοι κόλακες, οι σοβαροί επιστήμονες ήταν όλοι φυλακή!
Να εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες που έχουν φάει την ζωή τους μέσα στα βιβλία και να είμαστε ευγνώμονες που τους έχουμε, για το δικό μας καλό, για την αυτοπροστασία μας, για την ίδια μας την ζωή, δεν έχομε τίποτε καλύτερο
Γ. Σεφέρης : Σε αυτή την μοναδική μας ζωή, πρέπει να μάθουμε να βλέπουμε το θαύμα!
Ο. Ελύτης: Η μόνη και μεγαλύτερη δωρεά που έχει ο άνθρωπος είναι η ίδια η ζωή!
Δ. Σολωμός : Δεν το `λπιζα να`ν`η ζωή, μέγα καλό και πρώτο!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube