Weather Icon

Άγγλοι υπουργοί, κατηγορούν τον Άγγλο ΥΠΕΞ για την πολιτική του στο Κυπριακό

Άγγλοι υπουργοί, κατηγορούν τον Άγγλο ΥΠΕΞ για την πολιτική του στο Κυπριακό

Σε επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα «The Telegraph», ο υπουργός Εξωτερικών για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό Φάμπιαν Χάμιλτον και η Κάθριν Γουέστ, Σκιώδης Υφυπουργός για την Ευρώπη και την Αμερική, έγραψαν  στον υπουργό Εξωτερικών του Η.Β Ντόμινικ Ράαμπ εκφράζοντας ανησυχία για το ότι «σκέφτεται να ξεφύγει από τη μακροχρόνια θέση των διαδοχικών βρετανικών κυβερνήσεων », σε σχέση με το Κυπριακό

Αυτό συνέβη, σύμφωνα με την Telegraph, αφού ο κ. Ράαμπ νωρίτερα αυτό το μήνα, πριν από τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα του Κυπριακού, ζήτησε από όλες τις πλευρές να είναι ευέλικτες.

Στην επιστολή, οι Χάμιλτον και Γουέστ γράφουν ότι από την τουρκική εισβολή του 1974, τόσο οι βρετανικές κυβερνήσεις των Εργατικών όσο και των  Συντηρητικών έχουν «δεσμευτεί για την επανένωση του νησιού βάσει μιας διζωνικής ομοσπονδιακής διευθέτησης».

Ωστόσο, κατηγόρησαν τον κ. Ρααπ ότι “δεν το έκανε ξεκάθαρο” κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη χώρα.

«Ως penholder για την Κύπρο στα Ηνωμένα Έθνη, η Βρετανία έχει μια ιστορική ευθύνη έναντι του λαού της Κύπρου και σε μια συμφωνία που θα επανενώσει το νησί», λένε προτρέποντας  το Ηνωμένο Βασίλειο να «διατηρήσει τη μη αναγνώρισή του» για την  βόρεια κατεχόμενη Κύπρο «για να μην διασαλεύσει τις ιστορικές κόκκινες γραμμές μας».

Προσθέτουν ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι ο κ. Ράαμπ συναντήθηκε με τον Ερσίν Τατάρ,  στα κατεχόμενα.

Ωστόσο, αναφέρει η Telegraph είναι κατανοητό ότι δεν είναι ασυνήθιστο το Ηνωμένο Βασίλειο να συναντιέται με «μέλη της κυβέρνησης της Βόρειας Κύπρου».

Η επιστολή προσθέτει ότι ο κ. Ράαμπ πρέπει να «δεσμευτεί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία για το νησί της Κύπρου», προκειμένου να ξεπεράσει τη «σοβαρή ανησυχία» που μαίνεται τώρα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη βρετανική κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο  και να απορρίψουμε «όλες τις γεωτρήσεις από την Τουρκία στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Απαιτούν επίσης την «απόσυρση όλου του τουρκικού στρατιωτικού προσωπικού» και τη «αποκατάσταση του θέρετρου των Βαρωσίων ».

Όπως σημειώνει η Telegraph, τον επόμενο μήνα, ο κ.Ρααμπ  θα συνεργαστεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας σε σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συζητήσει το μέλλον των συνομιλιών για την επανένωση της Κύπρου.

Στο τέλος η επιστολή σημειώνει «είναι σημαντικό η Βρετανία να διατηρήσει την ιστορική της δέσμευση προς τον λαό της Κύπρου και να προστατεύσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Πηγή: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube