Weather Icon
Αραβικός Κόσμος , ΗΠΑ 22 Ιανουαρίου 2021

Τελικό. Τα Εμιράτα θα προμηθευθούν 50 F-35 και 8 MQ-9 REAPER DRONES

Τελικό. Τα Εμιράτα θα προμηθευθούν 50 F-35 και 8 MQ-9 REAPER DRONES

Σύμφωνα με το Reuters, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενέκριναν την απογρά από τις ΗΠΑ 35 αεροσκαφών F-35 και 18 MQ-9 REAPER DRONES

Στις 20 Ιανουαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ενέκριναν συμφωνία για την αγορά έως και 50 μαχητικών αεροσκαφών F-35  και 18 μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με το Reuters, η συμφωνία ήταν μια από τις τελικές πράξεις της διοίκησης του Τραμπ, που συνέβη μόλις μία ώρα πριν από την ορκομωσία του Προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Τα ΗΑΕ, ένας από τους στενότερους συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν από καιρό το ενδιαφέρον τους να αποκτήσουν τα αόρατα αεροσκάφη F-35 που κατασκευάζει η Lockheed Martin, κάτι που κατέστη εφικτό όταν τα Εμιράτα συμφώνησαν να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ τον Αύγουστο του 2020 .

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και η Πρεσβεία των ΗΑΕ στην Ουάσινγκτον δεν απάντησαν αμέσως σε ερωτήσεις σχετικές με το θέμα.

Η συμφωνία καθορίζει το κόστος του αεροσκάφους, τις τεχνικές προδιαγραφές και το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων F-35 προς τα ΗΑΕ, ανέφεραν ανώνυμες πηγές στο Reuters.

Αυτές οι πηγές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πότε ακριβώς πρόκειται να παραδοθεί το πρώτο F-35  στο Αμπού Ντάμπι, αλλά δήλωσαν ότι μια αρχική πρόταση ορίζει το 2027 ως μια πιθανή ημερομηνία παράδοσης.

Η συμφωνία των ΗΑΕ εκτιμήθηκε στο παρελθόν στο ποσόν των 23,37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία τα 10 δισεκατομμύρια αφορούν τα 50 F-35A, τα 2,97 δισεκατομμύρια τα 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9B, ενώ η αξία των πυρομαχικών αέρος- αέρος και αέρος – εδάφους ανέρχεται στο ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δεν είναι σαφές εάν η νέα διοίκηση Μπάιντεν θα επιδιώξει να αναιρέσει τη συμφωνία.

Ο Άντονι Μπλίκεν, επιλογή για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών του Μπάιντεν,  δήλωσε στους δημοσιογράφους στα τέλη Οκτωβρίου ότι η πώληση είναι «κάτι που θα δούμε πολύ προσεκτικά», λόγω των υποχρεώσεων των ΗΠΑ να διατηρήσουν το ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν τα έγγραφα της συμφωνίας για περισσότερο από μία εβδομάδα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Πάντως η σπουδή των ΗΠΑ να υπογράψουν τη συγκεκριμένη συμφωνία μπορεί να θεωρηθεί και ως η τελική προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να εξασφαλίσει κάποιο πλεονέκτημα στους συμμάχους της στην επίθεση εναντίον των Χούτι στην Υεμένη, και επίσης να εγγυηθεί κάποιες πωλήσεις για το προβληματικό μαχητικό F-35.

Πηγή: southfront.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube