Weather Icon
ΝΑΤΟ , Τουρκία 15 Ιανουαρίου 2021

Ο Ερντογάν αναβάθμισε τούρκο αξιωματικό ο οποίος είχε διαρρεύσει μυστικά έγγραφα του ΝΑΤΟ εκβιάζοντας ξένους αξιωματούχους με ροζ βίντεο

Ο Ερντογάν αναβάθμισε τούρκο αξιωματικό ο οποίος είχε διαρρεύσει μυστικά έγγραφα του ΝΑΤΟ εκβιάζοντας ξένους αξιωματούχους με ροζ βίντεο

Σχόλιο: Το παρακάτω άρθρο έρχεται ως συνέχεια ενός παλαιότερου κειμένου που παρουσιάσαμε στο infognomonpolitics, με σκοπό να καταδείξουμε τις παλαιοσοβιετικές τακτικές που χρησιμοποιεί η Τουρκία, με σκοπό να υπονομεύσει την Νατοϊκή συμμαχία, ενισχύοντας την θέση της εντός της Μέσης Ανατολής. Πληθώρα μυστικών νατοϊκών εγγράφων έχουν διαρρεύσει προς Κίνα, Ρωσία και Ιράν εξαιτίας των παρακάτω αθέμητων τακτικών της Άγκυρας με τεράστιο επιχειρησιακό αντίκτυπο για τις επιχειρήσεις της συμμαχίας, σε Μέση Ανατολή και Κέρας της Αφρικής.

Abdullah Bozkurt

Ένας στρατηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας (TSK) που διέρρευσε εμπιστευτικά έγγραφα του ΝΑΤΟ σε μια συμμορία προήχθη από την κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τον διόρισε διοικητή της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας (Hava Harp Okulu). Ο Alparslan Yücel Soysal, συνταγματάρχης κατά τη στιγμή του σκανδάλου, αναγνωρίστηκε ως ένας από τους ανώτερους αξιωματικούς που είχαν συμβιβαστεί για διαρροή διαβαθμισμένων στρατιωτικών εγγράφων σε ένα συνδικάτο οργανωμένου εγκλήματος στην Τουρκία με αντάλλαγμα σεξουαλική εξυπηρέτηση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που κατατέθηκε στη Σμύρνη τον Φεβρουάριος 2011. Εκτέθηκε όταν η αστυνομία εισέβαλε στο σπίτι του Narin Korkmaz, βασικού ύποπτου της συνδικάτου, μόνο για να ανακαλύψει έναν σκληρό δίσκο με ένα αρχείο που απαριθμούσε τα ονόματα 279 στρατιωτικών αξιωματικών που δελεάστηκαν σε σχέδια οργανωμένης πορνείας όπου οι γυναίκες ικανοποιούσαν σεξουαλικά τους στόχους, με σκοπό να υποκλέψουν πληροφορίες και μυστικά έγγραφα.

Η σημείωση στη λίστα δίπλα στο όνομα του Soysal αναφέρει τα εξής: «Τα έγγραφα ανήκουν στο ΝΑΤΟ. Εξηγούν λεπτομερώς τα καθήκοντα των ομάδων βομβαρδιστικών σε χώρες του ΝΑΤΟ και τις δυνατότητες των ομάδων EOD [Explosive Ordnance Disposal] για κάθε μονάδα δύναμης. Περιλάβαμε μια τουρκική μετάφραση ορισμένων από αυτά. Περιέχουν σημαντικές πληροφορίες για χώρες εκτός των μελών του ΝΑΤΟ, ειδικά για τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα. ” Σημειώθηκε ως περιουσιακό στοιχείο με το οποίο θα εργαστεί για τη διαρροή περαιτέρω εγγράφων από τον τουρκικό στρατό.

Section of the indictment that explains what documents were obtained from then-colonel Alparslan Yücel Soysal

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Soysal καταγράφηκε ως θύμα στο κατηγορητήριο και όχι ως ύποπτος, ενώ η κυβέρνηση σταμάτησε την υπόθεση κατά τη διάρκεια της δίκης. Φοβούμενοι την περαιτέρω έκθεση, ο Soysal δεν ήθελε να κάνει καμία σχέση με την υπόθεση όταν κατηγορήθηκαν τα μέλη της συμμορίας. Δεν ήθελε να συμμετάσχει στις ακροάσεις και δεν άσκησε καταγγελίες εναντίον εκείνων του συνδικάτου οργανωμένου εγκλήματος που τον παρουσίασαν. Κατά τη διάρκεια της δίκης, αποκαλύφθηκε ότι η έκταση της διείσδυσης της συμμορίας στον τουρκικό στρατό ήταν έκταση και ότι το είδος των διαβαθμισμένων εγγράφων που διέρρευσαν από τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό ήταν καταστροφική. Έθεσαν σε κίνδυνο όχι μόνο την ασφάλεια της Τουρκίας αλλά και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Για παράδειγμα, ένας ύποπτος που ονομάζεται Aydın Şit, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, έδωσε αναλύσεις για την κατασκευή βομβών του FBI στη συμμορία που εξήγησε πώς να φτιάξει χειροκίνητα αυτοσχέδιες βόμβες και την τοποθεσία στο αυτοκίνητο  που πρέπει να φυτευτούν. Ο ύποπτος Ersin Kapucu, ένας πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας, αναγνωρίστηκε ως σημαντική πηγή για ηλεκτρονικά πολεμικά δεδομένα και πληροφορίες για το πώς χρησιμοποιείται στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο ΝΑΤΟ. Παρείχε 22 αρχεία παρουσίασης Powerpoint με ημερομηνία 2009. Μια σημείωση στο αρχείο του αναφέρει ότι σύντομα αναμενόταν να παρέχει κωδικούς πρόσβασης, τους οποίους η συμμορία πίστευε ότι θα ήταν πολύ επωφελής. Ο ύποπτος Nuri Dereli, υπολοχαγός πτήσης, προμήθευσε τη συμμορία με ένα ευαίσθητο αρχείο με την ονομασία “Tur_AEM_F16.pdf”, το οποίο είχε μήκος 954 σελίδες στα Αγγλικά και ταξινομήθηκε ως “Secret Releasable to USA, TUR”.

Αναφέρει λεπτομερώς τεχνικά, τακτικά και διαδικαστικά δεδομένα για μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η σημείωση που επισυνάπτεται σε αυτό το αρχείο λέει ότι δεν πρέπει να ληφθεί από κανέναν άλλο. Προειδοποίησε ακόμη ότι όταν είχε διαρρεύσει προηγουμένως ένα αρχείο παρόμοιου χαρακτήρα, δημιούργησε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. «Επαναλαμβάνω, δεν πρέπει να διαρρεύσει για να μην αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε το σημείωμα. Ομοίως, ο ύποπτος Okay Yalçın, αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, διέρρευσε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα πυραύλων επιφανείας-αέρος μεσαίας εμβέλειας Hawk που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου ενός μυστικού εγγράφου 24 σελίδων με τίτλο «60G-2-2-70 Hawk Passive Engagement System .pdf. ” Ένα άλλο έγγραφο εξηγεί πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται τα πυρομαχικά που φορτώνονται στα F-16 και υπό ποιες συνθήκες. Λέει ότι αυτό το έγγραφο δεν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλη χώρα εκτός από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Το κατηγορητήριο αναγνώρισε τον αρχηγό του συνδικάτου εγκλήματος ως τον Bilgin Özkaynak, επιχειρηματία, με τον Korkmaz ως βοηθό του. Ο εισαγγελέας ζήτησε ισόβια κάθειρξη για 11 υπόπτους, συμπεριλαμβανομένων των Özkaynak και Korkmaz, για κατηγορίες ίδρυσης και λειτουργίας παράνομης οργάνωσης, παράνομη απόκτηση μυστικών στρατιωτικών και προσωπικών πληροφοριών · κοινή χρήση αυτών των πληροφοριών με τρίτους · θέτοντας  σε κίνδυνο την κρατική ασφάλεια. Η ποινική υπόθεση εναντίον των μελών της συμμορίας καταργήθηκε από τον Ερντογάν και όλοι οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί επέστρεψαν στα καθήκοντά τους στον τουρκικό στρατό, προχωρώντας στις τάξεις παρά τα αμφιλεγόμενα αρχεία τους. Οι εισαγγελείς και οι αρχηγοί της αστυνομίας που εξέθεσαν τη συμμορία και διερεύνησαν τις δραστηριότητές τους διώχθηκαν. Ο Soysal ήταν υπεύθυνος για την Κεντρική Διοίκηση στην 3η Βάση Main Jet στην Konya κατά τη διάρκεια ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος το 2016, αλλά δεν βρισκόταν στη βάση καθώς ήταν σε άδεια Απαλλάχθηκε από τη μαζική εκκαθάριση που προκάλεσε ο Πρόεδρος Ερντογάν η οποία κατέστρεψε τον τουρκικό στρατό. Ο Ερντογάν τον προήγαγε σε ταξίαρχο-στρατηγό το 2018 και τον έκανε διοικητή της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας ένα χρόνο αργότερα.

Η τουρκική κυβέρνηση έκλεισε την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας στις 25 Ιουλίου 2016 μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο επινοήθηκε για να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για μαζική εκκαθάριση των ενόπλων δυνάμεων. Οι μαθητές που φοιτούσαν στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας δέχτηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν απόλυση και παράνομη δίωξη. Αν και τα στοιχεία έδειξαν ότι κανένας από τους στρατιωτικούς δεν εμπλέκεται στην πραξικοπήματα, οι εισαγγελείς που ενεργούν κατόπιν εντολής της κυβέρνησης ξεκίνησαν ποινικές έρευνες και κατέθεσαν κατηγορίες εναντίον εκατοντάδων μαθητών της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας, απαιτώντας ισόβια κάθειρξη. Η κυβέρνηση όχι μόνο έκλεισε την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας και αφαίρεσε τον τίτλο του αξιωματικού από όλους τους νέους πτυχιούχους της ίδιας χρονιάς, αλλά και μετέφερε στρατιώτες που δεν είχαν αποφοιτήσει ή ακόμα φοιτούσαν σε άλλα πανεπιστήμια που δεν έχουν καμία σχέση με τη στρατιωτική εκπαίδευση.

Άνοιξε ξανά την Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας τον Φεβρουάριο του 2017 υπό το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας, αλλά δυσκολεύτηκε να προσελκύσει νέους φοιτητές. Η επανέναρξη πραγματοποιήθηκε όταν η Πολεμική Αεροπορία αντιμετώπισε έλλειψη 1.154 πιλότων τον Ιανουάριο του 2017 και η αναλογία θέσεων αεροσκαφών προς πιλότο έπεσε σχεδόν σε τρία προς ένα (ανησυχητικό ποσοστό). Η κυβέρνηση προσπάθησε να προσλάβει μερικούς συνταξιούχους πιλότους ή εκείνους του ιδιωτικού κλάδου με μικρή επιτυχία, καθώς πολλοί δεν ήθελαν να επιστρέψουν για οικονομικούς λόγους, καθώς και το κλίμα φόβου στον στρατό για τις εκκαθαρίσεις. Μεταξύ των 4.215 στρατιωτικών μελών που απολύθηκαν από την αεροπορική δύναμη με εκτελεστική απόφαση, 32 ήταν στρατηγοί, 2.059 ήταν αξιωματικοί χαμηλότερου επιπέδου και 1.993 ήταν αξιωματικοί που δεν είχαν υποβληθεί σε αποστολή. Οι περισσότεροι δεν είχαν καμία σχέση με την πολύ περιορισμένη κινητοποίηση που αντιστοιχούσε μόνο στο 1% του τουρκικού στρατού κατά τη διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Σχεδόν το ένα τρίτο των εκκαθαρισμένων πιλότων είχαν βαθμολογία προσωπικού, πράγμα που σημαίνει ότι ήταν διοικητές και βετεράνοι που ήταν υπεύθυνοι για βάσεις, στόλους και μοίρες.

Μετάφραση Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube