Weather Icon

Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης: Η νεοοθωμανική Τουρκία είναι απειλή για την ασφάλεια της Ε.Ε.

Ευρωβουλευτής Κ. Μαυρίδης: Η νεοοθωμανική Τουρκία είναι απειλή για την ασφάλεια της Ε.Ε.

Ο ευρωβουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κώστας Μαυρίδης, προειδοποιεί την Ε.Ε. για τον κίνδυνο που συνιστά ο νεοοθωμανισμός

Παρέμβαση για την τουρκική επιθετικότητα στην Αν. Μεσόγειο και την ανάγκη επιβολής εμπάργκο όπλων είχε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ, S&D) στην Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Πορτογαλίας κ. João Gomes Cravinho, ο οποίος παρουσίασε τις προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας για το τρέχον εξάμηνο στα θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Στην παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής εξέφρασε αρχικώς την απογοήτευσή του, επειδή, όπως υπέδειξε, ο εκπρόσωπος της Πορτογαλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ παρέλειψε να αναφερθεί στο καίριο θέμα των απειλών και της επιθετικότητας από τη νεο-οθωμανική Τουρκία, ιδιαίτερα στην Αν. Μεσόγειο, εναντίον συγκεκριμένων κρατών-μελών και εναντίον των συμφερόντων της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, ο κ. Κ. Μαυρίδης σημείωσε τα εξής: «Αναμένω ότι στην ανταπάντησή σας θα ανταποκριθείτε ανάλογα για να υπάρξει διόρθωση, δεδομένου ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταδικάσει τις τουρκικές παρανομίες και έχει ζητήσει κατ’ επανάληψη από την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών.

Ιδιαίτερα δε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία για την συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά της». Σε σχέση με το ζήτημα της απαγόρευσης πώλησης όπλων και συνεργασίας στον εξοπλιστικό τομέα, ο κ. Μαυρίδης κάλεσε τον κ. Gravinho, να σχολιάσει κατά πόσον η Πορτογαλία έχει οποιαδήποτε συνεργασία στον τομέα αυτό (και ιδιαίτερα σε υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμούς όπως τα drones) με την Τουρκία .

Στην απάντησή του ο εκπρόσωπος της Πορτογαλικής Προεδρίας αναγνώρισε τις απειλές εναντίον συγκεκριμένων κρατών-μελών της ΕΕ από την Τουρκία και σημείωσε την στήριξη της ΕΕ προς τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα συμφέροντα των κρατών-μελών και της ΕΕ ως συνόλου, για τα οποία όπως τόνισε, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και σταθεροί.

Τέλος, σημείωσε ότι η Πορτογαλία δεν έχει οποιαδήποτε συνεργασία με την Τουρκία σε θέματα αμυντικών εξοπλισμών, περιλαμβανομένων υψηλής τεχνολογίας μηχανισμούς, όπως τα drones.

Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube