REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 12 Ιανουαρίου 2021

Διερευνητικές με τους δικούς της όρους θέλει η Αγκυρα

Διερευνητικές με τους δικούς της όρους θέλει η Αγκυρα

Εμμένει στη διεύρυνση της ατζέντας των υπό επανέναρξη διερευνητικών επαφών η Αγκυρα. Δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu σημειώνει ότι στόχος της τουρκικής διπλωματίας είναι να βάλει στο τραπέζι όλα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών «διαφορών».

Ετσι υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, καθώς και εναέρια κυκλοφορία και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, παρατίθενται κατά σειράν ως τα θέματα που θα πρέπει να αποτελέσουν τα αντικείμενα του «διαλόγου».

«Τουρκία και Ελλάδα ξεκινούν πέντε χρόνια μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου , με στόχο να μπουν «τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Αν. Μεσόγειο», όπως αναφέρει.

Με αφορμή την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, το «Anadolu» παρουσιάζει τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες, επαναλαμβάνοντας την ατζέντα που επιδιώκει να συζητήσει η Άγκυρα.

Το πρακτορείο αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Tο δημοσίευμα επισημαίνει πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο», αναφέροντας στη συνέχεια την «ατζέντα» που επιδιώκει να θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας πως: «μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Την ίδια στιγμή τη ρητορική των προκλήσεων εξακολουθεί να συντηρεί σε υψηλά επίπεδα ο Τούρκος Πρόεδρος,

Μιλώντας στους πρέσβεις της ΕΕ στη Αγκυρα, ο Ρ.Τ Ερντογάν σημείωσε: «Η Μεσόγειος πρέπει να σταματήσει να αποτελεί χώρο ανταγωνισμού και να γίνει χώρος που θα εξυπηρετεί τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά μας» και κάλεσε την Ελλάδα να «αποκλιμακώσει την ένταση»

Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube