Weather Icon
Τουρκία 31 Ιανουαρίου 2021

Αξιωματούχοι της Τουρκίας στην Ταϊβάν κατηγορούνται για επιχειρήσεις κατασκοπείας σε ξένο έδαφος

Αξιωματούχοι της Τουρκίας στην Ταϊβάν κατηγορούνται για επιχειρήσεις κατασκοπείας σε ξένο έδαφος

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Οι πράκτορες του Τουρκικού Γραφείου Εμπορίου στην Taipei συνεχίζουν να παρακολουθούν εκτενώς τους επικριτές του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, οι οποίοι διαμένουν στην Ταϊβάν εδώ και καιρό. Η αποκάλυψη ήρθε από ένα έγγραφο που έλαβε η Nordic Monitor. Το έγγραφο δύο σελίδων, το οποίο προφανώς συντάχθηκε από επίσημους αξιωματούχους, δημοσιεύτηκε στο εμπορικό γραφείο και στάλθηκε στην Άγκυρα, ενώ παράλληλα απαριθμούσε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν σχετικά με εννέα Τούρκους υπηκόους στην Ταϊβάν. Οι επικριτές, που πιστεύεται ότι συνδέονται με τον Fethullah Gülen, που έχει ως έδρα τις ΗΠΑ, κυνηγούνται επίσης από ποινικές διώξεις  στην Τουρκία.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Birol Tufan ξεκίνησε έρευνα στις 12 Δεκεμβρίου 2018 σχετικά με τεχνητές κατηγορίες τρομοκρατίας, έναν ισχυρισμό που συχνά χρησιμοποιούσε η ισλαμιστική κυβέρνηση Ερντογάν για να καταπνίξει τις πολιτικές διαφωνίες και να καταστρέψει την τουρκική αντιπολίτευση. Οι κατασκοπευτικές δραστηριότητες που ασκούνται από Τούρκους πράκτορες υπό την κάλυψη της επίσημης εκπροσώπησης αποτελούν μέρος μιας παγκόσμιας εκστρατείας της κυβέρνησης του Ερντογάν για να κυνηγήσουν επικριτές, που ανήκουν κυρίως στο κίνημα του Γκιουλέν και του πολιτικού μπλοκ της κουρδικής αντιπολίτευσης.

Η εκστρατεία της τουρκικής κυβέρνησης σε ξένες χώρες έφτασε μέχρι τις απόπειρες απαγωγής στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Δύο Τούρκοι διπλωμάτες, ο Attaché Hacı Mehmet Gani και ο Hakan Kamil Yerge, (τότε ήταν δεύτερος γραμματέας στην τουρκική πρεσβεία στη Βέρνη) σχεδίασαν Ελβετό επιχειρηματία τουρκικής καταγωγής το 2016. Τον Ιούνιο του 2018, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τους δύο Τούρκους διπλωμάτες και επιβεβαίωσε ότι θα συλληφθούν κατά την είσοδό τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με τοπικές εκθέσεις, η ποινική δίωξη εναντίον των δύο διπλωματών ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2017. Ο Yerge έφυγε από την Ελβετία τον Νοέμβριο του 2016, ενώ ο Gani παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 2017.

Official document revealed the spying activity by Turkey in Taiwan

Οι Τούρκοι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν συγκεκριμένα ότι συγκέντρωσαν πολιτικές πληροφορίες για ένα άλλο κράτος και ότι προσπάθησαν να απαγάγουν έναν Ελβετό επιχειρηματία με τουρκικές ρίζες. Η Wall Street Journal ανέφερε τον Νοέμβριο του 2017 ότι Τούρκοι αξιωματούχοι σχεδίαζαν να απαγάγουν τον Γκιουλέν από το έδαφος των ΗΠΑ πληρώνοντας τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Φλίν και τον γιο του έως και 15 εκατομμύρια δολάρια. Οι επικριτές της κυβέρνησης του Ερντογάν στο εξωτερικό, ειδικά μέλη του κινήματος, αντιμετωπίζουν εκτενή παρακολούθηση, παρενοχλήσεις, απειλές θανάτου και απαγωγές.
Έχουν συχνά στερηθεί προξενικές υπηρεσίες, όπως πληρεξούσιο και μητρώο γεννήσεων, καθώς και ανάκληση των διαβατηρίων τους. Τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Τουρκία κατασχέθηκαν και τα μέλη της οικογένειάς τους διατρέχουν εγκληματικές κατηγορίες. Τα δικαστικά έγγραφα επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι οι δραστηριότητες κατασκοπείας από τουρκικές διπλωματικές και εμπορικές αποστολές έχουν σοβαρές συνέπειες στο τουρκικό δικαστικό σύστημα. Όπως είχε προηγουμένως αποκαλυφθεί από την Nordic Monitor, το υπουργείο Εξωτερικών έστειλε λίστες προφίλ Τούρκων υπηκόων σε δύο CD στην Αρχή Εισαγγελέων της Άγκυρας, στην εθνική αστυνομία και στο μυστικό γραφείο της MIT στις 19 Φεβρουαρίου 2018 μέσω επίσημου εγγράφου για περαιτέρω διοικητική ή νομική δράση.
Ο εισαγγελέας που έλαβε το έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών στις 23 Φεβρουαρίου 2018 διαβίβασε τα διαβαθμισμένα CD, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με 4.386 επικριτές του Ερντογάν, στη Μονάδα Οργανωμένων Εγκλημάτων του Αστυνομικού Τμήματος της Άγκυρας για περαιτέρω δράση. Η αστυνομία διαβίβασε τα αποτελέσματα των ερευνών της στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που κυκλοφόρησαν από το 4ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 16 Ιανουαρίου 2019, το υπουργείο Εξωτερικών συνέταξε έναν μακρύ κατάλογο ξένων οντοτήτων που ανήκαν ή / και λειτουργούσαν από άτομα που θεωρούνταν κοντά στο κίνημα του Γκιουλέν. Επιπλέον, η Nordic Monitor αποκάλυψε πώς η ΜΙΤ διείσδυσε σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ελλάδα για να κατασκοπεύσει τους αντιπάλους που αναγκάστηκαν να φύγουν στην Ελλάδα για να ξεφύγουν από μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση καταστολής στη γειτονική Τουρκία. Η συστηματική κατασκοπεία των τουρκικών διπλωματικών αποστολών σε επικριτές της τουρκικής κυβέρνησης στο εξωτερικό έδαφος επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu τον Φεβρουάριο του 2020.
Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι οι Τούρκοι διπλωμάτες που έχουν οριστεί σε πρεσβείες και προξενεία έχουν επίσημα λάβει εντολή από την κυβέρνηση να διεξάγουν τέτοιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. «Αν κοιτάξετε τον ορισμό του διπλωμάτη, είναι σαφές. … Η συγκέντρωση πληροφοριών είναι καθήκον των διπλωματών », δήλωσε ο Τσαβούσογλου στους Τούρκους δημοσιογράφους στις 16 Φεβρουαρίου 2020 μετά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, προσθέτοντας:« Η συλλογή πληροφοριών είναι γεγονός ». Είναι σαφές ότι οι τουρκικές διπλωματικές και εμπορικές αποστολές παραβιάζουν τους εσωτερικούς νόμους των κρατών υποδοχής και τις αρχές του διεθνούς δικαίου διεξάγοντας παράνομες εκστρατείες συλλογής πληροφοριών και εκτεταμένες επιχειρήσεις κατασκοπείας.
Ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε εναντίον του κινήματος του Γκιουλέν μετά από σημαντικές έρευνες διαφθοράς τον Δεκέμβριο του 2013, οι οποίες ενοχοποίησαν τον Ερντογάν, τα μέλη της οικογένειάς του και τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς συνεργάτες του. Η εντολή κατασκοπίας σε άτομα και οργανώσεις που συνδέονται με το Gülen ήρθε στις αρχές του 2014 και οι εθελοντές του κινήματος δέχτηκαν ποινικές διώξεις για τεχνητές κατηγορίες τρομοκρατίας. Η καταστολή του κινήματος εντατικοποιήθηκε μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, το οποίο ήταν ένα περιστατικό ψευδούς σημαίας για τη δημιουργία της αντιπολίτευσης για μαζική δίωξη.
Έκτοτε, τα περιουσιακά στοιχεία και ο πλούτος ατόμων, εταιρειών και οργανισμών που θεωρούνταν συνδεδεμένοι με το κίνημα χαρακτηρίστηκαν ως λεηλασίες πολέμου. Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν απολυθεί από την κυβέρνηση χωρίς αποτελεσματική δικαστική ή διοικητική έρευνα, από τους οποίους 4.560 ήταν δικαστές και εισαγγελείς και αντικαταστάθηκαν από προσωπικό υπέρ του Ερντογάν.
Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος
πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube