REAL TIME |

Weather Icon
Τεχνολογία 26 Δεκεμβρίου 2020

Το ψηφιακό οικοσύστημα αλλάζει την ασφάλεια!

Το ψηφιακό οικοσύστημα αλλάζει την ασφάλεια!

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη ο Συμεών Κωνσταντινίδης –  Διευθυντής Συστημάτων Ασφαλείας & Υποδομών της Space Hellas –  χαρτογραφεί το μέλλον των τεχνολογιών για την ασφάλεια και αναδεικνύει το πως ένας δυναμικός Integrator έχει εξελίξει στο DNA του, τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Κύριε Κωνσταντινίδη, πως εσείς αντιλαμβάνεστε την έννοια του Ψηφιακού Μετασχηματισμού των επιχειρήσεων και οργανισμών που κυριαρχεί στην ατζέντα όλων των συζητήσεων στην σημερινή εποχή και πως αυτή η παγκόσμια τάση επηρεάζει την ασφάλεια σε όλες τις εκφάνσεις της;   

Η ψηφιακή εξέλιξη είναι μια πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς και δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η υιοθέτηση των σύγχρονων τεχνολογιών χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το διαδίκτυο.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες αυτές είναι το Cloud, τα Social Media, το ΙοΤ, τo 3D printing, η Tεχνητή Nοημοσύνη, οι Mobile τεχνολογίες, τα Big Data Analytics, η Pομποτική και το Cybersecurity. Η υιοθέτηση των τεχνολογιών αυτών γίνεται για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, του πελάτη και γενικά για την κοινωνία, με χαρακτηριστικά τη μεγαλύτερη ταχύτητα εξυπηρέτησης, την ασφάλεια και την ποιότητα των υπηρεσιών, πάντα με την χρήση λιγότερων πόρων.

Στη βιομηχανία των συστημάτων ασφάλειας, αν και έγιναν τεράστια άλματα τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε να έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους υπόλοιπους τεχνολογικούς κλάδους, μέσα στους οργανισμούς. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα συστήματα φυσικής ασφάλειας παρόλη την εξέλιξή τους, μέχρι πρότινος συνέχιζαν να λειτουργούν αυτόνομα και δεν συνεργάζονταν με τα υπόλοιπα συστήματα του οργανισμού, όπως τα συστήματα πληροφορικής (ΙΤ, BMS κ.λπ.). Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν, με το ψηφιακό μετασχηματισμό να επιτάσσει την εξέλιξη σε κάθε τομέα της επιχείρησης, γεγονός που σημαίνει ότι και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων φυσικής ασφάλειας ενός οργανισμού, συντελείται ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων της πληροφορικής. Συνεπώς σε έναν οργανισμό που έχει μετασχηματιστεί ψηφιακά, πλέον τα συστήματα ασφάλειας έχουν ακολουθήσει όλες τις εξελίξεις της τεχνολογίας και υπάρχει πλήρη σύγκλιση των συστημάτων αυτών με τα συστήματα της πληροφορικής με τη χρήση κοινών υποδομών. Τις βασικές προκλήσεις που προκύπτουν από την χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών θα μπορούσαμε να τις κατηγοριοποιήσουμε με βάση θέματα συμβατότητας, πολυπλοκότητας, θέματα ασφάλειας, προσωπικών δεδομένων, σε νομικά και ηθικά θέματα που προκύπτουν και τέλος σε θέματα αστοχίας τεχνητής νοημοσύνης ή αλλιώς στην ανεπάρκεια των συστημάτων να σκεφτούν και να εκτελέσουν ενέργειες όπως ο άνθρωπος. Στις προκλήσεις αυτές μπορεί να απαντήσει ένας δυναμικός Integrator, ο οποίος έχει εξελίξει στο DNA του όλες αυτές τις τεχνολογίες.

 Μια ευρύτερη υλοποίηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, αποτυπώνεται στο concept των Smart Cities που μάλιστα έχετε αναπτύξει στα πρόσφατα συνέδρια Security Project αναδεικνύοντας και την έννοια του Smart Policing. Ποιοι είναι οι βασικότεροι πυλώνες σχεδιασμού αυτών των έργων;      

Η έξυπνη πόλη είναι ένα ψηφιακό οικοσύστημα, ένα σύνολο δηλαδή από τεχνολογίες, συσκευές και πρακτικές που αλληλοεπιδρούν με έναν και μοναδικό στόχο, την εξυπηρέτηση του πολίτη, τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου και την προστασία της ζωής και της περιουσίας του. Η έξυπνη πόλη είναι ένα concept αποτελούμενο από πολλά επιμέρους έξυπνα υποσυστήματα, όπως: υποδομές, μεταφορές, ενέργεια, συστήματα υγείας, συστήματα ασφάλειας, έξυπνα κτίρια, έξυπνη εκπαίδευση, κ.α.

Το Smart Policing είναι τα συστήματα επόμενης γενιάς για τη δημόσια προστασία, μία νέα αντίληψη στην προστασία του πολίτη, ώστε να πετύχουμε τη μείωση της εγκληματικότητας, με τη συλλογή των απαραίτητων πειστηρίων σε περίπτωση έκνομων ενεργειών. Ο βασικός πυλώνας σε όλα είναι η καινοτομία, τόσο σε ό,τι αφορά την τεχνολογία, όσο και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες που ακολουθούνται και οι οποίες, θα πρέπει να προσαρμόζονται στο νέο τρόπο προσέγγισης της ασφάλειας σε μια πόλη.

Πάμε όμως να δούμε τα δομοστοιχεία μιας έξυπνης ασφάλειας και έξυπνης αστυνόμευσης. Χρειαζόμαστε, υψηλών προδιαγραφών υποδομές σε πληροφοριακά συστήματα και δίκτυα. Ένα ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης με τη χρήση καμερών. Αισθητήρες, ρύπων, περιβαλλοντικών παραγόντων, εκρηκτικών. Έξυπνα οχήματα και UAVs. Η πρόκληση είναι πώς, η έξυπνη ασφάλεια μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα μοντέλο απειλών το οποίο αλλάζει με μεγάλη ταχύτητα, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Software Defined Security, SDS. Είναι το νέο μοντέλο ασφάλειας όπου πλέον τα λειτουργικά χαρακτηριστικά δεν είναι στατικά, αλλά υλοποιούνται, διαμορφώνονται και διαχειρίζονται μέσω λογισμικού. Με το τρόπο αυτό το μοντέλο προστασίας προσαρμόζεται πλήρως στην πολιτική ασφάλειας που θέλουμε να εφαρμόσουμε κάθε φορά.

Οι Software Defined Sensors, είναι οι ακραίες συσκευές, όπως οι κάμερες ασφαλείας, ραντάρ κ.α., που έχουν εγκατεστημένο λειτουργικό το οποίο προσαρμόζεται δυναμικά ανάλογα με το περιβάλλον, τις ιδιαίτερες συνθήκες, τους κινδύνους και τις αποφάσεις των διαχειριστών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις κάμερες ασφαλείας είναι πραγματικότητα και τις ορίζει ως συσκευές πολλαπλών χρήσεων, IoT sensors. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το τι μπορούν να κάνουν οι κάμερες ασφαλείας, και επίσης τι μπορούμε να κάνουμε εμείς με τις κάμερες. Αυτό που θέλω να πω, είναι ότι, από μία κάμερα ασφαλείας έως και πρότινος χρησιμοποιούσαμε περίπου το 1% των δυνατοτήτων της και αυτό γιατί είναι μια συσκευή για βιντεοεπιτήρηση και στην καλύτερη των περιπτώσεων, να έχει προ εγκατεστημένο κάποιο λειτουργικό από τον κατασκευαστή της, (δηλαδή κλειστού τύπου), με κάποιους αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης.  Σήμερα οι σύγχρονες κάμερες χρησιμοποιούν ανοιχτού κώδικα εγκατεστημένο λειτουργικό, έτοιμο από το εργοστάσιο και μπορούμε να φορτώνουμε εφαρμογές από ένα App Store, όπως γίνεται στα κινητά μας. Να φορτώνουμε πολλαπλούς αλγόριθμους που θα λειτουργούν παράλληλα και συνεργατικά, και βέβαια κάθε φορά αυτούς που ικανοποιούν τις επιχειρησιακές μας ανάγκες, εκείνες που αναπτύσσουν  διάφοροι Developers.

Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα που είναι των ημερών μας, όπως γνωρίζεται σε όλες τις εισόδους των επιχειρήσεων υπάρχει μια κάμερα που επιτηρεί την είσοδο και ίσος να τρέχει και μια εφαρμογή καταμέτρησης επισκεπτών. Λόγω της πανδημίας Covid-19 υπήρξε η ανάγκη να αντικατασταθούν με νέες που επιτηρούσαν εάν ο επισκέπτης φορούσε μάσκα και βέβαια να κάνει και την καταμέτρηση, ένα επιπλέον κόστος αγοράς, εγκατάστασης και παραμετροποίησης. Όπου υπήρχε εγκατεστημένη σύγχρονη κάμερα ανοιχτού κώδικα, το μόνο που χρειάστηκε ήταν να αγοραστεί και να κατέβει από το App Store ο αλγόριθμος αναγνώρισης μάσκας, ταχύτατα και πολύ οικονομικότερα.

 

Πως λοιπόν η Space Hellas μετουσιώνει σε πράξη όλες αυτές τις σύγχρονες τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού και των έξυπνων υποδομών προκειμένου να καλύψει με επιτυχία τις αναδυόμενες απαιτήσεις που προκύπτουν;   

Η Space Hellas με πάνω από 35 χρόνια παρουσίας στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής και της Ασφάλειας, κουβαλάει η ίδια και οι άνθρωποί της σημαντική εμπειρία αλλά και υψηλή τεχνογνωσία.

Παρακολουθούμε από κοντά όλες τις τεχνολογικές εξελίξεις, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης, του IoT και των Big Data. Μέσα από αυτή τη μεγάλη διαδρομή και την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, μπορούμε και κάνουμε Ιntegration  σε εργαλεία, πλατφόρμες και εφαρμογές που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Συγκεκριμένα, στο κομμάτι των Security End-points και των IoT Devices, όπως κάμερες παρακολούθησης, access controls, αισθητήρες κ.λπ.

Στον τομέα του Web Intelligence & Monitoring για τα Social Media, για το Internet, για το Darknet. Στον τομέα των Big Data & Analytics, όπως βάσεις δεδομένων καθώς όλων των υπηρεσιών Cloud (IaaS, SaaS, PaaS).Τέλος, στο κομμάτι του Business Intelligence Tools, τα γνωστά BI Tools, που πολλές εταιρείες έχουν, όπως το Digital Μarketing Platform, Digital Signage Platform, το CRM κ.λπ. Όλα αυτά στη Space Hellas μπορούμε και τα ολοκληρώνουμε για να λειτουργούν σε ένα ενιαίο και διαλειτουργικό περιβάλλον που δίνει στον πελάτη, αυτό που αποκαλούμε, υπηρεσίες ασφάλειας επόμενης γενιάς.

Μέσα από αυτό το πλέγμα λύσεων και υπηρεσιών, ο πελάτης μας μπορεί πλέον να δρα προληπτικά, να αυξήσει την περιμετρική του ασφάλεια τόσο σε φυσικό, όσο και σε νοητό επίπεδο, και όλα μέσα από ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο αφήνει πολύ μικρά περιθώρια στον παράγοντα του ανθρώπινου λάθους. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά εργαλεία, ένα από τα οποία είναι και η πλατφόρμα Space Hellas Guardian που έχει αναπτύξει εξ ολοκλήρου η εταιρεία μας.

 

Να σταθούμε λίγο στην πλατφόρμα ασφάλειας Guardian που έχει αναπτύξει η Space Hellas και να μας περιγράψετε σας παρακαλούμε τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει.

H Space Hellas διαθέτει καινοτόμες πλατφόρμες λογισμικού που βασίζονται σε μηχανές Τεχνητής Νοημοσύνης, μία από αυτές είναι η Space Hellas Guardian που τώρα βρίσκεται στην τρίτη γενιά εξέλιξης, μετά από 15 χρόνια συνεχούς ανάπτυξης από το τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών της εταιρείας μας. Η πλατφόρμα Space Hellas Guardian προσφέρει ενοποιημένη διαχείριση διαφορετικών συστημάτων ασφαλείας και ΙοΤ συσκευών, οποιουδήποτε κατασκευαστή. Η εταιρεία μας συνεργάζεται μακροχρόνια και διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς οίκους, διαθέτει πιστοποιήσεις στα υψηλότερα επίπεδα συνεργασίας και εξειδικευμένο προσωπικό.

 

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την εξέλιξη της Space Hellas όλα αυτά τα χρόνια, τους μελλοντικούς στόχους της και κυρίως για τους ανθρώπους της εταιρίας.

H Space Hellas εξελίσσεται μαζί με την τεχνολογία και επιβεβαιώνει διαρκώς τον κορυφαίο ρόλο της στην αγορά του ICT και της ασφάλειας, είτε πρόκειται για το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και την παραμετροποίηση σύνθετων υποδομών Πληροφορικής και Ασφάλειας, είτε για την ολοκλήρωση απαιτητικών έργων System Integration.
Είμαστε μια καινοτόμος εταιρία με μεγάλη γκάμα λύσεων και υπηρεσιών ικανή να καλύψει κάθε ανάγκη, γεγονός που μας καθιστά τον πλέον έμπιστο συνεργάτη για τους οργανισμούς που θέλουν να έχουν ασφαλή και ολοκληρωμένη μετάβαση στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Η Space Hellas μετασχηματίζεται και η ίδια, ακολουθώντας ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με νέες δομές, τόσο στις υπηρεσίες της, όσο και στο ανθρώπινο δυναμικό της. Στόχος της είναι να παραμείνει αφοσιωμένη στους πελάτες της και στις ανάγκες τους που καθημερινά αυξάνονται και διαφοροποιούνται.
Το ανθρώπινο δυναμικό της Space Hellas είναι μια δυναμική ομάδα η οποία εργάζεται με πάθος και συνέπεια για να παρέχει δυνατές λύσεις προστιθέμενης αξίας, εστιάζοντας στον πελάτη και στην αυτοματοποίηση των συστημάτων του. Η εμπιστοσύνη των πελατών μας είναι ο πρωταρχικός μας στόχος και προσπαθούμε καθημερινά για να είμαστε η πρώτη τους επιλογή. H κουλτούρα της εταιρείας είναι καθαρά ανθρωποκεντρική με πραγματικό ενδιαφέρον για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά, οι μεταξύ μας σχέσεις βασίζονται στη συνεργατικότητα, αλλά και στη φιλία. Σήμερα το προσωπικό της εταιρείας ξεπερνά τα 400 άτομα με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι εξειδικευμένο στον τομέα της τεχνολογίας.
Πιστεύουμε ότι μετά από 35 χρόνια σημαντικής παρουσίας στην αγορά, έχουμε καταφέρει το “brand” της Space Hellas να συνδέεται αυτόματα με την ποιότητα και την τεχνολογική πρωτοπορία και έτσι συνεχίζουμε.

ΠΗΓΗ: securitymanager.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube