Weather Icon
Ρωσία 23 Δεκεμβρίου 2020

Πούτιν: Η Ρωσία αναπτύσσει αμυντικά συστήματα που θα εξουδετερώνουν τους μελλοντικούς δυτικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους

Πούτιν: Η Ρωσία αναπτύσσει αμυντικά συστήματα που θα εξουδετερώνουν τους μελλοντικούς δυτικούς υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι η χώρα αναπτύσσει μια σειρά προηγμένων αντιμέτρων σε υπερηχητικούς πυραύλους, ως απάντηση στην αναδυόμενη απειλή πιθανής ανάπτυξης τέτοιων όπλων από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θεωρείται σήμερα ηγέτης στις τεχνολογίες υπερηχητικών και υπερ-υπερηχητικών όπλων, τοποθετώντας μια σειρά προηγμένων πυραυλικών πλατφορμών τόσο για τακτικούς όσο και για στρατηγικούς σκοπούς, όπως το υπερηχητικό όχημα αερολίσθησης Avangard, τον κατευθυνόμενο πύραυλο Zicron και τον πρώτο αεροεκτοξευόμενο αντιπλοϊκό πύραυλο cruise Kh-47M2 Kinzhal.

Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο του τεχνολογικού χάσματος και αναμένεται να αρχίσουν να αναπτύσσουν υπερηχητικούς πυραύλους cruise στο τελευταίο μισό της δεκαετίας. Ο Πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε την προσοχή στο γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει και στο παρελθόν αιφνιδιαστικούς βομβαρδισμούς με όπλα ακριβείας σε εχθρικές διοικήσεις, πράγμα που σήμαινε ότι τα υπερηχητικά όπλα στα αμερικανικά χέρια θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για τη ρωσική ασφάλεια, εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά .

Όσον αφορά την ανάπτυξη προηγμένων «αντι-υπερηχητικών» αντιμέτρων της Ρωσίας, ο Πούτιν δήλωσε: «Όπλα ακριβείας είναι διαθέσιμα αλλά δεν υπάρχουν ακόμη υπερηχητικά όπλα στο δυτικό οπλοστάσιο. Φυσικά θα τα δημιουργήσουν. Αυτό είναι απολύτως προφανές και, όπως έχω ήδη πει, ετοιμαζόμαστε για αυτό. Τώρα ρωτήσατε για το τι δουλεύουμε. Εργαζόμαστε, μεταξύ άλλων, στο «αντίδοτο» ενάντια σε μελλοντικά υπερηχητικά όπλα που θα αναπτυχθούν από τους άλλους κορυφαίους στρατούς του κόσμου. Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε καθώς είμαστε στον σωστό δρόμο”. 

Η Ρωσία ηγείται ήδη στον τομέα, με το σύστημα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400 που έχει επιδείξει την ικανότητα να καταρρίπτει υπερηχητικούς πυραύλους. Ο αρχηγός των δυνάμεων αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας, υπολοχαγός Alexander Leonov ισχυρίστηκε λίγο πριν από τη δήλωση του Πούτιν ότι το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 είχε επίσης αποδειχθεί ικανό να καταστρέψει υπερηχητικούς στόχους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών-τεχνικών πειραμάτων, αν και αναφέρεται μόνο στο πιο προηγμένο S-300V4 , ή επίσης σε παλαιότερες παραλλαγές.

Επεκτείνοντας σημαντικά αυτές τις δυνατότητες, το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-500 θα είναι σε θέση να παρακολουθεί στόχους με υψηλές υπερηχητικές ταχύτητες – σύμφωνα με ορισμένους δημοσιογράφους, συμπεριλαμβανομένων των ταχυτήτων άνω των 15 Mach. Το σύστημα αεροπορικής άμυνας υποβάλλεται επί του παρόντος σε δοκιμές κατάστασης και σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί σε υπηρεσία το 2021. Δεν υπάρχει αντίστοιχο αντιαεροπορικό σύστημα σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τις επιδόσεις μάχης καθώς έχει εύρος εμπλοκής 600 χιλιομέτρων.

Λίγα δυτικά συστήματα αεροπορικής άμυνας που έχουν σχεδιαστεί για να προσελκύουν τακτικούς στόχους είναι ικανά να επιτύχουν ακόμη και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, ενώ η Κίνα δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα παρόμοιο σύστημα με εμβέλεια άνω των 300 χιλιομέτρων. Το S-500 έχει επισημανθεί ως το ιδανικό συμπλήρωμα στο αυξανόμενο οπλοστάσιο υπερηχητικών όπλων της Ρωσίας και έχει συζητηθεί επίσης η δυνατότητα ενσωμάτωσής του σε βαρύτερα πολεμικά πλοία. Αυτό δεν θα ήταν άνευ προηγουμένου, με το σύστημα S-400 να ενσωματώνεται επί του παρόντος για πρώτη φορά σε επιφανειακό πολεμικό πλοίο (Kirov Class). 

Προ ενός μήνα είχαμε αναφερθεί από το infognomonpolitics στον στόχο που θέτει η Ρωσία μέσω της ανάπτυξης ενός αμυντικού συστήματος όπως το S-400 το οποίο θα καλύπτει ένα εύρος εναέριων απειλών που θα ξεκινούν από το διάστημα και θα καταλήγουν στον κυβερνοχώρο. Μέσω της αμυντικής δομής των ”φυσαλίδων” ο Ρωσικός Στρατός έχει δημιουργήσει συνθήκες A2/AD σε ολόκληρη την Μαύρη Θάλασσα, την Δυτική Συρία, τα Ρωσικά δυτικά σύνορα πέριξ της Ουκρανίας, ενώ τείνει να δημιουργήσει παρόμοιες συνθήκες σε ναυτική βάση στο Σουδάν. Την A2/AD ζώνη την οφείλει στο σύστημα Bastion Ρ-300 που αποτελεί μία αντιαεροπορική-αντιπυραυλική δομή αεράμυνας, η οποία προστατεύει τα ρωσικά συμφέροντα τόσο από τακτικές απειλές όσο και από απειλές στον κυβερνοχώρο. 

Με πληροφορίες από: TASS, Militarymagazine, RIA novosti

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube