Weather Icon
Εξοπλισμοί , ΗΠΑ , Ρωσία 29 Νοεμβρίου 2020

Starlink και S-500-Το πρόπλασμα του Μελλοντικού Επιχειρησιακού Περιβάλλοντος Μάχης

Starlink και S-500-Το πρόπλασμα του Μελλοντικού Επιχειρησιακού Περιβάλλοντος Μάχης

Χωριανόπουλος Άγγελος

Εν μέσω συνεχιζόμενων εντάσεων και σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στον εκσυγχρονισμό του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ, ο ρωσικός στρατός έχει δοκιμάσει επιτυχώς ένα νέο αντιβαλλιστικό πυραυλικό σύστημα που προορίζεται να καταρρίψει τους δυτικούς πυρηνικούς πυραύλους. Το αμυντικό σύστημα δοκιμάστηκε στην περιοχή Sary-Shagan στο Καζακστάν, μια εγκατάσταση που ιδρύθηκε υπό τη Σοβιετική Ένωση και μισθώνεται από τη Ρωσία. Χτύπησε τον προσομοιωμένο στόχο σύμφωνα με δήλωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε κυρίως λίγες ημέρες μετά την επιτυχή δοκιμή  συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας από αντιτορπιλικό πολεμικό πλοίο, με περαιτέρω δοκιμές και από τις δύο χώρες να αναμένονται κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σημείωσε ότι το νέο σύστημα πυραυλικής άμυνας, ο χαρακτηρισμός του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, σχεδιάστηκε για να προφυλαχθεί η χώρα από αεροπορικές και διαστημικές επιθέσεις. “Στην περιοχή δοκιμών Sary-Shagan (Δημοκρατία του Καζακστάν), πλήρωμα των στρατευμάτων αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας των Αεροδιαστημικών Δυνάμεων πραγματοποίησε με επιτυχία μια τακτική δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου πυραύλου του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας”, ανέφερε το υπουργείο. Τα πιο εξέχοντα αμυντικά συστήματα της Ρωσίας με τέτοιες δυνατότητες υπό ανάπτυξη είναι τα S-500 και A-235, το πρώτο που σχεδιάστηκε κυρίως για να εξουδετερώσει βαλλιστικούς πυραύλους, δορυφόρους και αεροσκάφη υψηλής αξίας, όπως τα αμερικανικά αεροσκάφη E-3 AWACS. Το τελευταίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για άμυνα εναντίον στόχων στο διάστημα, όπως βαλλιστικοί πύραυλοι, και έχει τη μεγαλύτερη εμβέλεια από οποιοδήποτε σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος στον κόσμο με πάνω από 1.500 χιλιόμετρα.

Να σημειωθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σε σειρά αναλύσεων του Πενταγώνου παρουσιάζουν το πεδίο του διαστήματος ως ”μελλοντικός χώρος κυριαρχίας των ΗΠΑ” σε αντίθεση με χώρους όπως ο κυβερνοχώρος και η θάλασσα, όπου έχουν αντιληφθεί πλέον πως ο όρος της κυριαρχίας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Στην αντίληψη αυτή βασίζεται και η ”Μονάδα Διαστημικού Πολέμου” που δημιούργησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες επί Trump, η οποία όπως φαίνεται θα συνεργαστεί και με ιδιωτικές εταιρείες που ασχολούνται με το αντικείμενο των C4ISR, ISTAR, C6ISR συστημάτων αλλά και την διαστημικών δομών. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το Starlink του Elon Musk, σύμφωνα με το οποίο η εταιρεία Space-X πήρε άδεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Διαστήματος για εκτόξευση σχεδόν 1.200 δορυφόρων πάσης φύσεως. Το πρόγραμμα αυτό θα αναλάβει τον ”καθαρισμό” του διαστήματος από παλαιούς δορυφόρους και τα υποπροϊόντα τους, θα προσδώσει τεράστια συνεισφορά στην ανάπτυξη των ταχυτήτων του internet (καθώς η Κίνα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αυτόν τομέα μέσω ανάπτυξης 5G και πειραματικού δορυφόρου 6G).

Είναι πλέον επίσημο πως σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ η Stralink θα αναπτύξει μέσω των δορυφορικών δικτύων ένα ενιαίο δικτυοκεντρικό σύστημα παγκόσμιας παρακολούθησης (TRACKER) που θα δώσει έμφαση τόσο στην βελτιστοποίηση των συστημάτων παγκόσμιας πλοήγησης, όσο και στην έγκαιρη ανίχνευση εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων, στην στοχοποίηση Κινεζικών Κατευθυνόμενων Πυραύλων της γενιάς Dong Feng και γενικότερα στην αριστοποίηση των δικτυοκεντρικών επιχειρησιακών δομών του Αμερικανικού Στρατεύματος. Είναι ήδη γνωστό πως μέσω στρατιωτικών δορυφόρων χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ (ίσως και η Ινδία) είναι ικανές να προσβάλλουν εχθρικούς στόχους στην γη αλλά και να παρέμβουν στα συστήματα πλοήγησης των κατευθυνόμενων πυραύλων, να αλλάξουν την τροχιά τους, ακόμα και να τους απενεργοποιήσουν. Το διάστημα πλέον γίνεται το πεδίο όπου δραστηριοποιούνται τα ”αυτιά και τα μάτια” των στρατευμάτων και όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα, οι πρώτες δομές που θα εμπλακούν σε διενέξεις μεταξύ υπερδυνάμεων είναι οι διαστημικές. Έτσι βλέπουμε πως η Ρωσία έχει κάθε λόγο να αναπτύσσει S-500 με αντιδορυφορικές ικανότητες, καθώς έτσι θα κλείσει πλέον την αλυσίδα υψομετρικής άμυνας των A2/AD δομών της, που κυριαρχούν πλέον στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Αρκτικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Κασπίας και της Μεσογείου (λιμάνι Λατάκια-Συρία).

Με πληροφορίες από defensenews, starlink, militarymagazine

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube