Weather Icon

Η Τουρκία στρέφει το βλέμμα προς ανατολάς

Η Τουρκία στρέφει το βλέμμα προς ανατολάς

Σε μια επιφανειακή ματιά, το κύριο διπλωματικό μέτωπο της Τουρκίας τις ημέρες αυτές είναι, καθώς πλησιάζει η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης, αυτό των σχέσεων με την Ε.Ε. – για το οποίο η γειτονική χώρα επιστρατεύει το γνωστό μείγμα προσωρινών υποχωρήσεων (βλ. επιστροφή του Ορούτς Ρεϊς στη βάση του), ρητορικού πολέμου με τη Γαλλία του Εμανουέλ Μακρόν και νέων προκλήσεων με την έκδοση NAVTEX ειδικά προς την ελληνική πλευρά, την οποία κατηγορεί εις επήκοον των λοιπών ευρωπαϊκών πρωτευουσών ότι καταχράται της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Σε κάθε περίπτωση η Τουρκία δεν έχει σοβαρούς λόγους να ανησυχεί, εφόσον η αντίδραση των “27” αναμένεται για άλλη μία φορά υποτονική, όπως μας προϊδεάζει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Η επιθυμία για αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι προφανής, αν και αν το εβραϊκό κράτος δεν επείγεται να ανταποκριθεί, όσο δεν διαθέτει εγγυήσεις για την ευρύτερη περιφερειακή συμπεριφορά της Άγκυρας, ειδικότερα τη σχέση της με την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς και το Ιράν.

Παρά τη διάψευση από ισραηλινής πλευράς των πληροφοριών του Al-Monitor για τα αποτελέσματα των επαφών με την ηγεσία της Μοσάντ που φέρεται, σύμφωνα με τουρκικές πηγές, να είχε ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χακάν Φιντάν, η Τουρκία επιμένει στην προσπάθειά της να δελεάσει την κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Israel Hayyom, o “πατέρας” του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”, πρώην ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί πρόκειται να επευθύνει σήμερα Δευτέρα συγκεκριμένη πρόταση οριοθέτησης των θαλάσσιων δικαιοδοσιών της Τουρκίας και του Ισραήλ, με πλήρη παράκαμψη, εννοείται, των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την Israel Hayyom το εν λόγω σχέδιο θα δημοσιευθεί στην ακαδημαϊκή έκδοση Turkeyscope του Κέντρου Μοσέ Νταγιάν του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και έρχεται σε συνέχεια του διαλόγου που επιχείρησαν να εγκαινιάσουν επί του θέματος Τούρκοι αξιωματούχοι προ τετραμήνου, αλλά παρέμεινε στον πάγο λόγω της πανδημίας.

Για τη συνέχεια Capital 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube