Weather Icon

Η παγίδα του «όλα στο τραπέζι» και το αφήγημα για δύο κράτη στην Κύπρο

Η παγίδα του «όλα στο τραπέζι» και το αφήγημα για δύο κράτη στην Κύπρο

ΟΙ επαφές της απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Τζέιν Χολ Λουτ, στην περιοχή ολοκληρώθηκαν με την επίσκεψη της στην Άγκυρα, την περασμένη Τετάρτη. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η κ. Λουτ ήταν προ 15θημέρου στη Λευκωσία και την Αθήνα για επαφές, πλην όμως η Άγκυρα μετέθεσε τη συνάντηση μαζί της μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου, η απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών αναγκάσθηκε να επιστρέψει στη Νέα Υόρκη και να επανέλθει στην περιοχή. Ταλαιπωρήθηκε εν πολλοίς από τα τερτίπια της Άγκυρας. Αλλά αυτό είναι το ελάχιστον. 

ΣΤΗΝ Άγκυρα, η κ. Τζέιν Χολ Λουτ, συνάντησε, όπως είναι γνωστό, τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μετά τη συνάντηση, ο Τούρκος αξιωματούχος έσπευσε να ανακοινώσει τους άξονες που έθεσε στην απεσταλμένη του Διεθνούς Οργανισμού, η οποία προφανώς και δεν αιφνιδιάστηκε. Και τούτο επειδή όταν βρέθηκε στην Κύπρο, συναντήθηκε με τον νέο κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Ο τελευταίος, με εντολές της Άγκυρας, είχε αναλάβει να ενημερώσει σχετικά την κ. Λουτ. Η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, άκουσε από τον Τατάρ για τη «νέα πολιτική» της κατοχικής Τουρκίας για λύση δύο κρατών στην Κύπρο. 

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε ανάρτησή του στο Twitter επισήμανε στην κ. Λουτ πως το σχέδιο ομοσπονδίας δεν είναι πλέον βιώσιμο. Περαιτέρω ανέφερε πως σύμφωνα με τις πραγματικότητες του νησιού, η τουρκική πλευρά προωθεί τη διευθέτηση δύο κρατών, με βάση την ισότιμη κυριαρχία. Τέλος, σε σχέση με τη διαδικασία πρότεινε μια νέα πορεία: Πρέπει να επιτευχθεί κοινό έδαφος για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Με βάση τα όσα ανέφερε στην κ. Λουτ ο Τούρκος ΥΠΕΞ, η τουρκική πλευρά επιδιώκει την έναρξη συζητήσεων σε μια νέα βάση λύσης, προτείνοντας δύο κράτη στο νησί. Βεβαίως, όπως πολλές φορές έχουμε αναφέρει, πάγιος και διαχρονικός στόχος της κατοχικής δύναμης είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, η οποία θα επιτρέπει στην Άγκυρα να ελέγχει πολιτικά, οικονομικά και στρατηγικά ολόκληρο το νησί. 

Η ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ των Ηνωμένων Εθνών άκουσε τις απόψεις των πλευρών και τώρα θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα. Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό. Πώς θα ενεργήσει ο κ. Γκουτέρες; Αυτό είναι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες έχει εξαγγείλει προ πολλού την πραγματοποίηση άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό. Όπως και δημοσίως έγινε γνωστό, όλοι οι εν δυνάμει εμπλεκόμενοι σε αυτή την Πενταμερή Διάσκεψη τάσσονται υπέρ. Για διαφορετικούς λόγους δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν. Αθήνα και Λευκωσία θέλουν την άτυπη Πενταμερή επειδή θέλουν να συζητήσουν τις προοπτικές επίτευξης συμφωνίας για το Κυπριακό. Η Άγκυρα για να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων το αφήγημα της για δύο κράτη. 

ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία και Ελλάδα δεν θα πρέπει να πέσουν στην παγίδα της Άγκυρας και κάποιων συμμάχων της και να αρχίσουν να συζητούν τη λύση δυο κρατών. Γιατί αυτό θα γίνει εάν προσέλθουν σε μια άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, και «όλα είναι στο τραπέζι», όπως διαμηνύθηκε από διάφορες πλευρές, περιλαμβανομένων και των Ηνωμένων Εθνών. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube