Weather Icon
Αζερμπαϊτζάν , Τουρκία 10 Νοεμβρίου 2020

Τουρκικό παρακλάδι της al-Qaeda επιχειρούσε στο Αζερμπαϊτζάν με τον μανδύα της φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ

Τουρκικό παρακλάδι της al-Qaeda επιχειρούσε στο Αζερμπαϊτζάν με τον μανδύα της φιλανθρωπικής οργάνωσης ΙΗΗ

Abdullah Bozkurt/Stockholm

Ένα τουρκικό παρακλάδι της al-Qaeda που λειτουργεί στο Αζερμπαϊτζάν διευθύνεται από τον επικεφαλής μιας τουρκο-Αζερικής επιχειρηματικής ένωσης και ιδρυτή μιας αμφιλεγόμενης φιλανθρωπικής ομάδας του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες για την Ανθρωπιστική Αρωγή (IHH), η οποία έχει συνδέσμους με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT αποκάλυψε σε έρευνα η Nordic Monitor.

Σύμφωνα με την επισκόπηση των δικαστικών εγγράφων, ο Hüseyin Büyükfırat, πρώην εκπρόσωπος της IHH για τον Καύκασο, είχε διευθύνει τις επιχειρήσεις του IHH με την προσποίηση του φιλανθρωπικού έργου ενώ διατηρούσε επαφή με μια τουρκική ομάδα της al-Qaeda που ονομάζεται Tahşiyeciler. Η τουρκική επιβολή του νόμου παρακολουθούσε τον Büyükfırat και το τηλέφωνό του όταν μίλησε με τον κατηγορούμενο αρχηγό της al-Qaeda Μουλά Μουχάμεντ (πραγματικό όνομα: Mehmet Doğan) σχετικά με σχέδια για μεταφορά χρημάτων. Ο Büyükfırat, 48 ετών, είναι ένας από τους ιδρυτές του IHH και είχε εκπροσωπήσει τη φιλανθρωπική ομάδα στον Καύκασο μεταξύ του 1994 και του 2000. Αν και αργότερα εγκατέλειψε την επίσημη θέση στο IHH και ίδρυσε μια αλυσίδα τοπικών καταστημάτων στο Αζερμπαϊτζάν, ο Büyükfırat συνέχισε να εργάζεται για την IHH σε ανεπίσημη θέση.

Συχνά χρησιμοποιούσε τους κωδικούς-ονόματα Abdurrahman και Abu Abrar. Απελάθηκε από το Αζερμπαϊτζάν για ριζοσπαστικές δραστηριότητες το 2003, αλλά κατάφερε να επιστρέψει λίγα χρόνια αργότερα. Ένας Τούρκος εισαγγελέας που είχε διερευνήσει τον Μουλάχ Μωάμεθ, έναν ριζοσπαστικό ιεροκήρυκα που ζήτησε ανοιχτά την ένοπλη τζιχάντ, δήλωσε την υποστήριξή του στον Οσάμα Μπιν Λάντεν και προέτρεψε την αποκεφαλισμό των Αμερικανών, αναφέροντας τον Μπουκιουκιφάρι με έδρα το Μπακού ως ύποπτο στην έρευνά του. Οι αρχές που παρακολούθησαν τις τηλεφωνικές επαφές του Μουλάχ Μωάμεθ αναγνώρισαν τον Büyükfırat όταν οι δύο είχαν τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ 15 Μαΐου 2009 και 3 Ιουνίου 2009 και μίλησαν για μεταφορά χρημάτων.

Summary of the criminal procedures against Hüseyin Büyükfırat

Ένας δικαστής χορήγησε εξουσιοδότηση μέσω τηλεφωνικού δικτύου στις 8 Ιουνίου, επιτρέποντας την παρακολούθηση των αριθμών GSM Τούρκων και των Αζερικών Büyükfırat (+905327046154 και +994502165152). Τα email του [email protected] και [email protected] παρακολουθούνταν επίσης για έξι μήνες. Το σπίτι του ερευνήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2010, όταν η αστυνομία εκτέλεσε ένταλμα κράτησης και έρευνας και κατάσχεσης που εκδόθηκε από δικαστή στο πλαίσιο της έρευνας για την ομάδα του Μουλάχ Μωάμεθ. Αντιμετωπίζοντας ένα εκκρεμές ένταλμα σύλληψης, ο Büyükfırat έμεινε μακριά από την Τουρκία για οκτώ μήνες και τελικά αποφάσισε να περάσει από τα χερσαία σύνορα από τη Συρία αντί να πετάξει απευθείας στην Κωνσταντινούπολη από το Μπακού. Ταξίδεψε στο Ιράν χερσαία και χρησιμοποίησε τα σύνορα-τουρκικά σύνορα για να μπει στην Τουρκία.

Η αστυνομία συνέλαβε τον Büyükfırat στην παραμεθόρια επαρχία Şanlıurfa και τον παρέπεμψε για δίκη σε δικαστήριο του Diyarbakır. Ο γενικός εισαγγελέας του Diyarbakır ήταν οικογενειακός φίλος του Büyükfırat και αφέθηκε ελεύθερος εν αναμονή της δίκης. Η φυλή του Büyükfırat διατηρεί εδώ και πολύ καιρό μια σχέση με τον ριζοσπαστικό ιεροκήρυκα Mullah Muhammed και ο πατέρας του Büyükfırat Mehmet και ο αδερφός του παρακολούθησαν τους κύκλους μελέτης του Mullah Muhammed. Χρηματοδότησαν επίσης τις επιχειρήσεις της ομάδας Tahşiyeciler. Σύμφωνα με μια έκθεση του Συμβουλίου Διερεύνησης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων (MASAK) με ημερομηνία 26 Ιουλίου 2010, ο Büyükfırat προσωπικά παρείχε χρηματοδότηση στον όμιλο εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, ο Büyükfırat μετέφερε περίπου 2 εκατομμύρια τουρκικές λιρέτες για τις επιχειρήσεις Tahşiyeciler.

In court testimony, Hüseyin Büyükfırat admitted he worked for the IHH in the Caucasus and how he was deported from Azerbaijan.

Ο Büyükfırat πήγε στο Αζερμπαϊτζάν ως νεαρός άνδρας το 1992 και έκτοτε ζει εκεί. Διευθύνει διάφορες επιχειρηματικές επιχειρήσεις, από τρόφιμα και φάρμακα έως χαρτί και κατασκευές. Αυτή τη στιγμή κατέχει μια επώνυμη αλυσίδα εστιατορίων. Ίδρυσε την Ένωση Μουσουλμάνων Φοιτητών (Müslüman Talebeler Birliği) και είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπος του τουρκικού πολιτικού ισλαμικού οργανισμού Μίλι Γκρούσς (National View). Με τα δικά του λόγια, διορίστηκε προσωπικά σε αυτήν τη θέση από τον Necmettin Erbakan, τον ιδρυτή του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία και πρώην μέντορας του σημερινού Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όταν η αστυνομία συνέλαβε τον Μουλάχ Μωάμεθ και τους συνεργάτες του τον Φεβρουάριο του 2009, ο Μπούκκιφριτ ήταν στο Αζερμπαϊτζάν και παρέμεινε ελεύθερος για οκτώ μήνες.

Ο αδελφός του Reşit Büyükfırat, αναπληρωτής πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής υγείας στην Şanlıurfa, συνελήφθη. Όταν η αστυνομία συνέλαβε τον αρχηγό του Tahşiyeciler Mullah Muhammed και τους συνεργάτες του τον Ιανουάριο του 2010, η αστυνομία ανακάλυψε τρεις χειροβομβίδες, μία βόμβα καπνού, επτά πιστόλια, 18 τουφέκια κυνηγιού, ηλεκτρονικά εξαρτήματα για εκρηκτικά, μαχαίρια και ένα μεγάλο κελί πυρομαχικών στα σπίτια. Η έρευνα αποκάλυψε πώς ο Μουλάχ Μωάμεθ είχε ζητήσει από τους οπαδούς του να χτίσουν βόμβες και κονιάματα στα σπίτια τους, παρότρυνε τον αποκεφαλισμό των Αμερικανών, ισχυριζόμενοι ότι η θρησκεία επέτρεπε τέτοιες πρακτικές. «Σας λέω να σηκώσετε τα όπλα σας και να τους σκοτώσετε», είπε σε ηχογραφημένα κηρύγματα, προσθέτοντας: «Εάν το σπαθί δεν χρησιμοποιείται, τότε αυτό δεν είναι Ισλάμ».

Σύμφωνα με τον Μουλάχ Μωάμεθ, όλοι οι Μουσουλμάνοι ήταν υποχρεωμένοι να ανταποκριθούν στον ένοπλο αγώνα του τότε ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν. Σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο που καταγράφηκε στις 3 Ιουνίου 2009 στις 14:13 ώρες, ο Μουλάχ Μουχάμεντ ζήτησε 1,2 εκατομμύρια τουρκικές λιρες (περίπου 780.000 δολάρια με την ισοτιμία που ισχύει τότε) από τον Büyükfırat, ο οποίος ήταν στην επαρχία Adana. 

Hüseyin Büyükfırat was asked in a wiretapped conversation by Tahşiyeciler leader Mullah Muhammed about huge funds transfers

Σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο με ημερομηνία 21 Μαΐου 2009, ο Büyükfırat ενημέρωσε τον Μουλάχ Μωάμεθ για τις νέες προσλήψεις στο Αζερμπαϊτζάν και του είπε ότι το πρώτο βιβλίο του Μουλά Μουχάμτ είχε μεταφραστεί στα Αζερικά και σύντομα θα εκδοθεί στα ρωσικά. Ο Büyükfırat κράτησε την τηλεφωνική συνομιλία κρυφή και είπε ότι συμμετείχε σε «σημαντικά συνομιλίες». Ο Μουλάχ Μωάμεθ προσευχήθηκε για αυτόν και πρόσθεσε ότι «ο Αλλάχ θα καθαρίσει το δρόμο σας». Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης στην αστυνομία, ο Μουλάχ Μωάμεθ αρνήθηκε να γνωρίσει τον Büyükfırat, αν και ο Büyükfırat παραδέχθηκε ότι τον γνώριζε καλά και τον περιέγραψε ως στενό οικογενειακό κληρικό.

Παρόλο που ο Μουλάχ Μωάμεθ και οι συνεργάτες του κατηγορήθηκαν και δικάστηκαν, ο Ερντογάν άρχισε να υπερασπίζεται το γκρουπ το 2014, προσηλώνοντας τον ριζοσπαστικό ιμάμη. Η εκστρατεία για τη διάσωση του κατηγορούμενου Μουλά Μωάμεθ ξεκίνησε για πρώτη φορά από την εφημερίδα Sabah, που ανήκει στην οικογένεια του Ερντογάν, στις 13 Μαρτίου 2014. Ένα άρθρο προσπάθησε να απεικονίσει τον Μουλά Μουχάμτ ως θύμα. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο Μουλάχ Μωάμεθ πλαισιώθηκε από το κίνημα Gülen, μια ομάδα που είναι ιδιαίτερα επικριτική για τον Ερντογάν για μια σειρά ζητημάτων, από τη διαφθορά έως τον εξοπλισμό τζιχαντιστών της Συρίας στη Λιβύη.

In this wiretap, Hüseyin Büyükfırat briefs Mullah Muhammed about activities in Azerbaijan

Στο τέλος ο Ερντογάν βοήθησε να εξασφαλίσει η απαλλαγή του Μουλά Μωάμεθ και των συνεργατών του μέσω των πιστών δικαστών και εισαγγελέων του, ξεκίνησε καταστολή εναντίον δημοσιογράφων που επέκριναν τη ριζοσπαστική του ομάδα και μάλιστα προσέλαβε δικηγόρο για να ασκήσει αστική αγωγή στις ΗΠΑ εναντίον του μουσουλμάνου μελετητή Fethullah Gülen, ο οποίος υπήρξε ειλικρινής κριτικός των ριζοσπαστικών και τζιχαντιστικών ομάδων. Το 3ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο Bakirköy αθωώνει όλους τους υπόπτους, συμπεριλαμβανομένου του Μουλά Μουχάμεντ, από κατηγορίες της Αλ Κάιντα στις 15 Δεκεμβρίου 2015. Σε αντίφαση με προηγούμενες αναφορές σχετικά με την Tahşiyeciler, η Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) εξέδωσε επίσης μια νέα έκθεση που αυωώνει τις δραστηριότητες της ομάδας.

Οι βετεράνοι αρχηγοί της αστυνομίας που είχαν διερευνήσει την Tahşiyeciler απολύθηκαν και αργότερα φυλακίστηκαν με τεχνητές κατηγορίες για δυσφήμιση της ομάδας της Αλ Κάιντα και του αρχηγού της. Ο Büyükfırat καταγράφηκε ως καταγγέλλων στη νέα υπόθεση που κινήθηκε εναντίον των αρχηγών της αστυνομίας που συμμετείχαν στην έρευνα του Μουλά Μουχάμεντ και δημοσιογράφων που έγραψαν κριτική για την ομάδα. Σε ακρόαση που πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου 2016, ο Ali Fuat Yılmazer, πρώην επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών της αστυνομίας που ειδικεύτηκε σε ριζοσπαστικές θρησκευτικές ομάδες, κατέθεσε ότι «οι εκστρατείες IHH έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν βοήθεια σε τζιχαντιστές που εμπλέκονται σε παγκόσμια τρομοκρατία σε όλο τον κόσμο, μέσω παροχής ιατρικής βοήθειας, χρηματοδότησης και υλικοτεχνικής υποστήριξης για τζιχαντιστές. Αυτός ο άντρας [Büyükfırat] βρίσκεται στο κέντρο μιας από τις πιο σημαντικές τζιχαντιστικές περιοχές, την Τσετσενία, ένα μέρος που αφορά το κέντρο της παγκόσμιας τρομοκρατίας. “

Veteran police intelligence chief Ali Fuat Yılmazer described the IHH in court testimony as part of the global al-Qaeda network

Το IHH είχε από καιρό επισημανθεί από τη Ρωσία ως οργανισμός που μετέφερε λαθρεμπόριο όπλων σε τζιχαντιστικές ομάδες στη Συρία, σύμφωνα με έγγραφα πληροφοριών που υποβλήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 10 Φεβρουαρίου 2016. Τα ρωσικά έγγραφα πληροφοριών έδωσαν ακόμη και αριθμούς πινακίδων φορτηγών που στάλθηκαν από το IHH φορτωμένο με όπλα και προμήθειες που προορίζονται για ομάδες που σχετίζονται με την Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένου του Nusra Front. Τα διερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Berat Albayrak, του γαμπρού του Προέδρου Ερντογάν και του σημερινού υπουργού Οικονομικών και Υπουργείων Οικονομικών, επίσης εμπλέκουν το IHH στην οπλισμό των λιβυκών φατριών.

Το μυστικό έγγραφο που βρέθηκε σε διερχόμενα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αφηγείται τον τρόπο με τον οποίο ο ιδιοκτήτης μιας χρεοκοπημένης ναυτιλιακής εταιρείας και εμπορευματοκιβωτίων ζήτησε αποζημίωση από την τουρκική κυβέρνηση για ζημία που υπέστη το πλοίο του κατά τη μεταφορά όπλων μεταξύ λιμένων της Λιβύης με εντολή των τουρκικών αρχών το 2011. Το έγγραφο αποκάλυψε όλες τις λεπτομέρειες μιας εγκεκριμένης από την τουρκική κυβέρνηση αποστολής όπλων σε αντάρτες σε πλοίο που έχει συμβληθεί από το IHH. Η κυβέρνηση Ερντογάν βοήθησε να σώσει το IHH από νομικά προβλήματα στην Τουρκία, ενώ κινητοποίησε πόρους και διπλωματική επιρροή για να υποστηρίξει το IHH σε παγκόσμιες επιχειρήσεις. Εν τω μεταξύ, ο Büyükfırat κατάφερε να ξεφύγει από ποινικές κατηγορίες στην Τουρκία χάρη στην παρέμβαση της κυβέρνησης Ερντογάν στην υπόθεση και συνεχίζει να λειτουργεί τόσο στην Τουρκία όσο και στο Αζερμπαϊτζάν.

Δεν ενοχλήθηκε καν να εμφανιστεί για τη δίκη του στο 2ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο Şanlıurfa και δεν απάντησε σε ένταλμα που εξέδωσε δικαστής, ο οποίος τον διέταξε να εμφανιστεί κατά την ακρόαση. Είναι επί του παρόντος επικεφαλής της Ένωσης Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν (Türkiye-Azerbaycan İş Adamları ve Sanayiciler Birliği ή TUIB), μια οργάνωση που ιδρύθηκε από Τούρκους επιχειρηματίες στο Αζερμπαϊτζάν. Συνεργάζεται στενά με την τουρκική πρεσβεία στο Μπακού. Ο Μουλάχ Μωάμεθ είναι επίσης ελεύθερος να συνεχίσει να επεκτείνει το ριζοσπαστικό του δίκτυο. Εν τω μεταξύ, ο Yakup Ergun, ο αξιωματικός της αστυνομίας που συνέταξε αναφορές σχετικά με τις τζιχαντιστικές δραστηριότητες του Büyükfırat στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής έρευνας, απομακρύνθηκε από τη δουλειά του από την κυβέρνηση του Ερντογάν και αργότερα απολύθηκε.

Trial hearing transcript shows Hüseyin Büyükfırat failed to appear after a warrant was issued by a judge ordering his presence in court

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube