Weather Icon
Aφρική , Γαλλία , Ρωσία , Τουρκία 22 Νοεμβρίου 2020

Τουρκία και Ρωσία θέτουν υπό αμφισβήτηση τα Γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική

Τουρκία και Ρωσία θέτουν υπό αμφισβήτηση τα Γαλλικά συμφέροντα στην Αφρική

Τον Σεπτέμβριο του 2018 δημοσιεύθηκε από Γαλλικά Κρατικά Κέντρα Ερευνών μια ογκώδη έκθεση για τον “πόλεμο της πληροφορίας”: Η Αφρική κινδύνευε να γίνει το επόμενο πεδίο ενός πολέμου πληροφοριών ενάντια στις γαλλικές δυνάμεις και συμφέροντα.

Αυτό έχει αποδειχθεί έκτοτε, όπως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, όπου οι ενέργειες της Γαλλίας άρχισαν να υπονομεύονται όταν η Ρωσία εξέφρασε το ενδιαφέρον της για αυτήν τη χώρα. Ή, πιο πρόσφατα, στο Μάλι, όπου η δύναμη Barkhane υπήρξε στόχος πολλών εκστρατειών παραπληροφόρησης μέσω κοινωνικών μέσων, μεταξύ άλλων, με προφανή στόχο να υπονομεύσει την αξιοπιστία της. Αυτό οδήγησε το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων να αποκτήσει ένα «δόγμα ψυχολογικού πολέμου» στον κυβερνοχώρο.

Αλλά τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι τα μόνα κανάλια αυτού του “infox” (ψευδείς πληροφορίες). Τοπικοί αξιωματούχοι, είτε στην αντιπολίτευση είτε στην εξουσία σε χώρες της Αφρικής το επαναλαμβάνουν μερικές φορές, όπως ο πρώην πρέσβης του Μάλι στη Γαλλία, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γαλλική Γερουσία είχε καταγγείλει ψευδείς κατηγορίες για τη συμπεριφορά των Γάλλων λεγεωνάριων.

Επιπλέον, τον Ιανουάριο 2020, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του Πάου που συγκέντρωσε μέλη του G5 Sahel [Μάλι, Μαυριτανία, Μπουρκίνα Φάσο, Τσαντ, Νίγηρας], ο Πρόεδρος Macron έκανε μια ενημέρωση σχετικά με την αύξηση των αντι-γαλλικών ομιλιών στη περιοχή του Σαχέλ.

«Ακούω πολλά πράγματα στα κοινωνικά δίκτυα, στις δημόσιες δηλώσεις. Ακούω πολλούς ανθρώπους να λένε ανεύθυνα πράγματα. Αναρωτηθείτε από ποιον πληρώνονται και ποια συμφέροντα  εξυπηρετούν“, είπε θυμωμένος ο Macron. “Αλλά αφήστε αυτούς τους ανθρώπους να πουν ποιος σκοτώνεται για τα δικά τους παιδιά! Εγώ ξέρω ποιος χάνει τη ζωή του για την ασφάλεια του Μάλι, της Νιγηρίας, του Μπουρκινάμπε: οι Γάλλοι στρατιώτες!» φώναξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Ωστόσο, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν προσεκτικός να μην κατονομάσει αυτές τις “ξένες δυνάμεις” πίσω από τις εκστρατείες παραπληροφόρησης  ακόμη και αν κάποιος θα μπορούσε να υποψιάζεται.

Σε μια συνέντευξη στην εβδομαδιαία εφημερίδα Jeune Afrique στις 20 Νοεμβρίου 2020, ο Emmanuel Macron δεν έδειξε διακριτικότητα.

«Για δεκαετίες, είχαμε μια ‘θεσμική σχέση’ με την Αφρική, μέσω αρχηγών κρατών και Γαλλικών εταιρειών. Και αυτό προκάλεσε λαϊκή δυσαρέσκεια », εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Υπάρχει όμως και μια στρατηγική, η οποία υλοποιείται μερικές φορές από συγκεκριμένους αφρικανούς ηγέτες, αλλά ειδικά από ξένες δυνάμεις, όπως η Ρωσία ή η Τουρκία, που παίζουν με την μεταποικιακή δυσαρέσκεια. Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς σε αυτό το θέμα: πολλοί από εκείνους που δίνουν φωνή, που κάνουν βίντεο, που είναι παρόντες στα γαλλόφωνα μέσα ενημέρωσης καθοδηγούνται από τη Ρωσία ή την Τουρκία“.

Εάν η Ρωσία έχει τους ανθρώπους της στο Μάλι (οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας το 2019), το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Μπαμάκο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα είναι πάντα «δίπλα στο λαό του Μαλί για να αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη παρέχοντας παράλληλα υποστήριξη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της πανδημίας του κορωνοϊού. “

Επιπλέον, η Άγκυρα έχει επιρροή πάνω σε πρόσωπα όπως ο Ιμάμ Ντίκο, ο οποίος είναι κοντά στο τουρκικό ίδρυμα Maarif. Ο τελευταίος, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κίτα φέτος το καλοκαίρι και είναι υποστηρικτής του διαλόγου με ορισμένους τζιχαντιστές του Μαλί, δηλαδή εκείνους της Ομάδας Υποστήριξης για το Ισλάμ [GSIM / JNIM].

Ωστόσο, για τον Πρόεδρο Macron, αυτό δεν είναι αποδεκτό.

«Με τους τρομοκράτες, δεν συζητάμε. Τους κάνουμε πόλεμο», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του με την Jeune Afrique. “Πρέπει να είμαστε μέρος του χάρτη πορείας που είναι οι συμφωνίες [ειρήνης] των Αλγερίων που υπογράφηκαν το 2015 μεταξύ της εξέγερσης του Τουαρέγκ και του Μπαμάκο“, συνέχισε. «Αυτά προβλέπουν διάλογο με διαφορετικές πολιτικές και αυτόνομες ομάδες. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τρομοκρατικές ομάδες, οι οποίες συνεχίζουν να σκοτώνουν  πολίτες και στρατιώτες, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτών μας”

Μετάφραση: Πίκος

Πηγή: opex360.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube