Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 24 Νοεμβρίου 2020

Stratfor : Πώς ο Μπάιντεν βάζει την Τουρκία στη… γωνία

Stratfor : Πώς ο Μπάιντεν βάζει την Τουρκία στη… γωνία

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να άρει την «προνομιακή μεταχείριση» που απολάμβανε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Ντ. Τραμπ. Οι S-400, οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και η υπόθεση Halkbank.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια υπό τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden θα δοκιμαστεί πόσο περισσότερο θα μπορέσει η Τουρκία να «τραβήξει το σκοινί» με το ΝΑΤΟ και να επιδιώξει στρατιωτικές επιχειρήσεις που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ, χωρίς να πυροδοτήσει κυρώσεις.

Η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκουν αμοιβαία αξία στους δεσμούς τους στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας. Αλλά η αποφασιστικότητα της Άγκυρας να αποδυναμώσει την εξάρτησή της από δυτικές κυβερνήσεις, όπως αυτή της Ουάσινγκτον, βαθαίνοντας ταυτόχρονα τους δεσμούς της σε επίπεδο πολιτικής, οικονομίας και ασφάλειας με τη Ρωσία και την Κίνα, έρχονται συχνά σε σύγκρουση με τις επιτακτικές ανάγκες και τους στόχους των ΗΠΑ.

Εν τούτοις, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump έχει σε μεγάλο βαθμό προστατεύσει την Άγκυρα από κυρώσεις που πρότεινε το Κογκρέσο –αν και αυτό μπορεί να αλλάξει όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο ο Biden. Η εφαρμογή βαθύτατων κυρώσεων υπό τον Biden, ωστόσο, απλώς θα ωθούσε την Τουρκία να συνεχίσει να διαφοροποιεί τους δεσμούς της από την υπόλοιπη Δύση, επιδεινώνοντας τη δυσφορία που ήδη υπάρχει στις ΗΠΑ.

Μεταξύ των πρώτων προτεραιοτήτων της Τουρκίας θα είναι να διασφαλίσει πως η κυβέρνηση Biden δεν θα επιβάλλει κυρώσεις για την αγορά και δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Η χρήση του πυραυλικού συστήματος από την Τουρκία υπήρξε ένα από τα βασικά «αγκάθια» στις σχέσεις Ουάσινγκοτν-Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, καθώς δείχνει την απομάκρυνση του τουρκικού στρατού από το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους, και τη στροφή προς τη Ρωσία.

Οι βουλευτές των ΗΠΑ κινήθηκαν για να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο της Πράξης CAATSA το 2019, αλλά ο Λευκός Οίκος δεν τις έχει επιβάλλει ακόμα. Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να προχωρήσει σε τέτοιες κυρώσεις, δεδομένης της λιγότερο φιλικής σχέσης του Biden με την Άγκυρα και τις νέες πολιτικές πιέσεις που πιθανόν θα αντιμετωπίσει για να πατάξει την Τουρκία.

Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ, η Τουρκία συνεχίζει να δοκιμάζει επανειλημμένως το σύστημα S-400, δείχνοντας έτσι την πρόθεσή της να το χρησιμοποιήσει.

Το ΝΑΤΟ έχει εκφράσει ανησυχία πως η ανάπτυξη ενός ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος σε χώρα μέλος του θα μπορούσε να δώσει τη δυνατότητα στη Ρωσία να συγκεντρώσει πληροφορίες για τα οπλικά συστήματα του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν αποβάλλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 και έχουν απειλήσει να της επιβάλλουν κυρώσεις για τη χρήση του συστήματος S-400, αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμόσει τις κυρώσεις στο πλαίσιο της CAATSA.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube