Weather Icon
Ιράν , Κίνα , Ρωσία 17 Νοεμβρίου 2020

Έληξε το εμπάργκο όπλων στο Ιράν – Ρωσικά και Κινεζικά συστήματα θα απειλούν πλέον το Ισραήλ

Έληξε το εμπάργκο όπλων στο Ιράν – Ρωσικά και Κινεζικά συστήματα θα απειλούν πλέον το Ισραήλ

Χωριανόπουλος Άγγελος

Με την άρση του διεθνούς εμπάργκο όπλων, το Ιράν είναι πιθανό να αρχίσει να αγοράζει οπλισμένα αεροσκάφη, συστήματα αεροπορικής άμυνας, οπλισμένα UAV και άρματα μάχης, σύμφωνα με ειδικό αναλυτή o οποίος συνδέει το ψήφισμα της κινεζικής αμυντικής νομοθεσίας για τις εξαγωγές στις 28 Οκτωβρίου με τη λήξη του εμπάργκο.
Στο παρελθόν, το Ιράν έδειξε ενδιαφέρον για τα αεροσκάφη Su-30 και Yak-130 της Ρωσίας, το T-90 tank, το σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400, αλλά εμποδίστηκε να αγοράσει τέτοια αντικείμενα στο πλαίσιο μιας πολυεθνικής πυρηνικής συμφωνίας.
«Προτεραιότητα του Ιράν είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας των πυραυλικών δυνατοτήτων μικρής και μεσαίας εμβέλειας. Ο ρωσικός πύραυλος 9K720 Iskander θα βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας “, δήλωσε ο Abdullah Al Junaid, στρατηγικός εμπειρογνώμονας και πολιτικός ερευνητής του Μπαχρέιν στην Defense News. Συστήματα αεροπορικής μάχης όπως το κινεζικό J-10 δεν θα καλύψουν το απαιτούμενο ποιοτικό χάσμα με τη γειτονιά της – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – για να μην αναφέρουμε τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. ”
Ο Al Junaid προβλέπει ότι το Ιράν θα προσπαθήσει να αγοράσει τεχνολογία πυραυλικής καθοδήγησης για πολιτικές και στρατιωτικές εφαρμογές, αισθητήρες και συστήματα παρακολούθησης του διαστήματος, συστήματα ψηφιακής επικοινωνίας και τεχνολογία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. «Όσον αφορά την ανάπτυξη των ναυτικών δυνάμεων του, το Ιράν έχει υψηλές φιλοδοξίες από αυτή την άποψη, αλλά τα υποβρύχια θα είναι η προτεραιότητά του», πρόσθεσε.
Στις 18 Οκτωβρίου και επισήμως έληξε το εμπάργκο όπλων στο Ιράν το οποίο σύμφωνα με τον Javad Zarif θα ξεχαστεί άμεσα καθώς η χώρα θα κινηθεί προς αγορές οπλικών συστημάτων που θα την θέσουν κυρίαρχο στην περιοχή.
Στροφή στην Μόσχα
«Κινέζοι και Ρώσοι πρόκειται να δουν το Ιράν ως αγορά που θέλουν να ακολουθήσουν. Όσον αφορά τα συμβατικά συστήματα, τόσο η Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά όσο και ο τακτικός στρατός, ιδιαίτερα η Πολεμική Αεροπορία, διαθέτουν παλαιομένα συστήματα που παραδόθηκαν στις δεκαετίες του 1970 και 1990 », δήλωσε ο Ντάγκλας Μπάρι, ανώτερος συνεργάτης που επικεντρώνεται στη στρατιωτική αεροδιαστημική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.
«Το Ιράν θα επιδιώξει αμυντικές δυνατότητες όσον αφορά την άμυνα έναντι των αεροπορικών επιθέσεων. Θα κινηθεί σε ικανότερους πυραύλους επιφανείας-αέρος, μαχητικών αεροσκαφών (προφανώς δαπανηρών), όπλων αέρος-επιφανείας μεγαλύτερης εμβέλειας και αντιπλοϊκών πυραύλων», δήλωσε η Barrie στο Defense News.
Ο Mohamed al-Kenany, ερευνητής στρατιωτικών υποθέσεων και αναλυτής άμυνας στο Αραβικό Φόρουμ για την Ανάλυση των Ιρανικών Πολιτικών με έδρα το Κάιρο δήλωσε: «Το Ιράν ενδιαφέρεται κυρίως για τα Ρωσικά μαχητικά Su-30, ειδικά την τελευταία έκδοση S-30SME, αλλά και για το Yak-130. Μπορεί επίσης να ζητήσει μεσαία τακτικά μαχητικά όπως το MiG-35, μαζί με τα κύρια άρματα μάχης T-90MS και συστήματα αεροπορικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς S-400, παράκτια συστήματα άμυνας Bastion-P, οπλισμένα με υπερηχητικούς Yakhont πυραύλους. ” Το 2016, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στην Τεχεράνη τη δυνατότητα άδειας κατασκευής T-90 MBT κατά την λήξη του εμπάργκο όπλων.
«Ο Ιρανός Υπουργός Άμυνας Brig. Gen. Amir Hatami επισκέφθηκε τη Μόσχα στα τέλη Αυγούστου του τρέχοντος έτους για να παρακολουθήσει την κρατική έκθεση άμυνας «Στρατός 2020» και να συνομιλήσει με Ρώσους αξιωματούχους άμυνας », δήλωσε ο Μπάρι, σημειώνοντας ότι το Ιράν στρέφεται στη Ρωσία για ανακεφαλαιοποίηση εξοπλισμού.
Με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, το Ιράν μπορεί να προσπαθήσει να αναβαθμίσει τα υπάρχοντά συστήματα βελτιώνοντας την απόδοση των όπλων για να καλύψει τα βραχυπρόθεσμα κενά, “αλλά μεσοπρόθεσμα θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται να αντικαταστήσει πολλές από τις πλατφόρμες του”, εξήγησε ο Μπάρι.
Σχέσεις με το Πεκίνο
Εν τω μεταξύ, η Κίνα θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά εάν αποφασίσει να προμηθεύσει το Ιράν με σημαντικές αμυντικές δυνατότητες, δήλωσε ο Al Junaid. «Η Κίνα συνειδητοποιεί ότι τα συμφέροντά της ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο εάν χάσει την ικανότητα να διατηρήσει την ισορροπία στις σχέσεις της με το Ιράν και τους περιφερειακούς εμπορικούς εταίρους της – Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα – επίσης Μέσω της [Κίνα] ανακοίνωσης της νέας νομοθεσίας για τον έλεγχο των όπλων, έστειλε [ένα μήνυμα] στις Ηνωμένες Πολιτείες ότι συνειδητοποιεί τη διεθνή ευθύνη της και ότι η στρατηγική συμφωνία με το Ιράν δεν θα βλάψει τη διεθνή ασφάλεια », εξήγησε ο Al Junaid ..
Στις αρχές Ιουλίου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι η χώρα του πλησίαζε την ολοκλήρωση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Κίνα. Τότε τον Αύγουστο, ένα έγγραφο που διέρρευσε μεταξύ των δύο εθνών έδειξε ότι εισέρχονται σε μια 25ετή  οικονομική συνεργασία. Στις 28 Οκτωβρίου, 10 ημέρες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων στο Ιράν, η Κίνα θέσπισε τον νόμο ελέγχου των εξαγωγών για να ενισχύσει τη ρύθμιση των στρατιωτικών εξαγωγών.
«Από τη ρωσική και την κινεζική προοπτική, το Ιράν αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο παράγοντα φθοράς για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Μέση Ανατολή – πολιτική, στρατιωτική και ηθική φθορά», εξήγησε ο Al Junaid. ” Το ενδιαφέρον του Ιράν να προμηθεύσει κινούμενα πυρομαχικά (αλλιώς γνωστά ως drones kamikaze), UAV και ένοπλα μη επανδρωμένα σκάφη σημαίνει ότι η Κίνα πιθανότατα θα παρέχει σύγχρονες τεχνολογίες για να βοηθήσει τη χώρα της Μέσης Ανατολής στο να αναπτύξει μη επανδρωμένα ναυτικά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε ο al-Kenany.
Ένας εξοπλιστικός αγώνας δρόμου στα κράτη του Κόλπου
Ένας αγώνας αγώνας δρόμου εκτυλίσσεται στα κράτη του Κόλπου τα οποία παρακολουθούν τις αμυντικές δυνατότητες του Ιράν. Ένας περιφερειακός αγώνας εξοπλισμών συνεχίζεται, δήλωσε ο Al Junaid, υποστηρίζοντας ότι το Ιράν ενισχύει τη στρατιωτική του δύναμη για επεκτατικούς σκοπούς, ενώ οι γειτονικές χώρες ενισχύουν τις δυνατότητες για την πρόληψη μελλοντικών συγκρούσεων. «Ακόμα κι αν το Ιράν διαθέτει κάποιες ποιοτικές ικανότητες σε όλους τους τομείς, η πρόσβασή του στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα στον τομέα και στην ανθρώπινη ικανότητα θα απαιτήσει περισσότερες από δύο δεκαετίες», πρόσθεσε.
Το Ιράν μέχρι στιγμής υποστηρίζει τον Ιρανικό διάδρομο προς την Μεσόγειο με αναλώσιμα οπλισμένα drone πάσης φύσεως και μορφής (kamikaze, loiter, reiconsanse) και με ταχυκίνητες δομές πυροβολικού μικρού και μεσαίου βεληνεκούς. Οι πυραυλικές δομές αυτές μεταφέρονται στα περιβόητα Toyota’s of War και δημιουργούν αποκεντρωτικά μοντέλα διοίκησης-μάχης στα εδάφη από το Ιράν, μέχρι το Λίβανο. Ως σημεία αποθήκευσης-ελέγχου πλέον χρησιμοποιούν υπόγειες βάσεις οι οποίες ανά μία βδομάδα βομβαρδίζονται από Ισραηλινά F-35 κυρίως στην Νότια Συρία. 
«Είναι δυνατόν να αναζωογονηθεί το αραβικό ΝΑΤΟ, αλλά θα υπόκειται σε πολλές περιφερειακές και διεθνείς περιστάσεις και πολιτικά ζητήματα για κάθε χώρα, και υπάρχει ήδη [η Χερσόνησος Shield Force – μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου] – για τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, τα οποία ξεκίνησαν πριν από λίγο καιρό για να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους δυνατότητες, ειδικά στον τομέα της πυραυλικής άμυνας, των αεροπορικών και θαλάσσιων δυνάμεων και των συστημάτων διοίκησης και ελέγχου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλα », δήλωσε ο Κένυαν .
Ωστόσο, ο Μπάρι αμφιβάλλει για την αναβίωση της συμμαχίας λόγω πολυμερών διαφωνιών. «Πιστεύω ότι η αντίδραση θα είναι σε εθνικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο συνεργασίας στην περιοχή».
Made in Iran
Η λήξη του εμπάργκο όπλων παρέχει επίσης στο Ιράν την ευκαιρία να εξάγει αμυντικά συστήματα. «Οι εξαγωγές του Ιράν σε αυτήν την πτυχή θα μπορούσαν να είναι αεροσκάφη, συστήματα πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, αντιπλοϊκοί πύραυλοι και συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής [και] μεσαίας εμβέλειας», προέβλεψε η Κένυ. Ερωτηθείς για τη στάση του Ιράν σχετικά με την πρόσφατη σύγκρουση στον Καύκασο, η Κένυαν δήλωσε ότι «είναι απίθανο να εξάγει οποιαδήποτε οπλικά συστήματα στην Αρμενία» για να αποφύγει να αναστατώσει την Αζερική σύμμαχο Τουρκία και την ισορροπία ισχύος, σημείωσε ο αναλυτής.
Στα βόρεια σύνορα του Ιράν πλέον θα δημιουργηθεί Σουνιτικός Ισλαμικός θύλακας λόγω της μεταφοράς τζιχαντιστών μαχητών από την Τουρκία. Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία δημιουργείται τουρκογενής διάδρομος από τον Καύκασο στην Κασπία, χωρίς την παρεμβολή Ιρανικών εδαφών. Ενδιαφέρον θα είχε να δούμε τις δομές μάχης που θα αναπτύξει το Ιράν στην περιοχή.
Με πληροφορίες από defensenews, mehrews

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube