Weather Icon
Ιράν , Ισραήλ 15 Μαΐου 2020

Οι Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις κατασκευάζουν προηγμένα υπόγεια παρατηρητήρια στην Ανατολική Συρία-Αυξάνεται η πίεση προς το Ισραήλ

Οι Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις κατασκευάζουν προηγμένα υπόγεια παρατηρητήρια στην Ανατολική Συρία-Αυξάνεται η πίεση προς το Ισραήλ

Μία πρόσφατη αεροφωτογραφία του δορυφόρου ImageSat (ISI) δείχνει την κατασκευή προηγμένων και εξοπλισμένων ιρανικών παρατηρητηρίων πλησίον της στρατιωτικής βάσης Imam Ali στην περιοχή Bukamal στα σύνορα της Συρίας με το Ιράκ.

Σύμφωνα με τις αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν στις 12 Μαΐου, βλέπουμε δεκάδες μπουλντόζες στην είσοδο μίας δομής πλάτους 15 ποδιών στην βορειοδυτική άκρη της βάσης. Εικόνες που τραβήχτηκαν στην 1 Απριλίου, δείχνουν έναν εκσκαφέα και 8 μπουλντόζες κοντά στο νέο εργοτάξιο.

Το μήκος της κατασκευασμένης σήραγγας παραμένει άγνωστο, με την ISI να εκτιμά πως η κατασκευή δεν θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς είναι αδύνατο να σκάψουν σε ένα τόσο σκληρό και άκαμπτο έδαφος. Σύμφωνα με την ISI η σήραγγα είναι ιδανική για αποθήκευση πυραυλικού υλικού, αλλά και για τον χειρισμό του, καθώς προσφέρει ασφαλές καταφύγιο στους χειριστές.

Πρόσφατα αναφέρθηκε πως η  Ισλαμική Δημοκρατία άρχισε να μειώνει την παρουσία της στην περιοχή καθώς είχε γίνει συχνός στόχος αεροπορικών επιθέσεων από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία. Ο Υπουργός Άμυνας Naftali Bennett ανέφερε πως οι βομβαρδισμοί θα συνεχίσουν ”μέχρι να φύγει το Ιράν από την Συρία”, ανέφερε σε συνέντευξή του.

”Προειδοποιούμε το Ιράν-δεν έχετε κανέναν λόγο να βρίσκεστε στην Συρία. Όσο συνεχίζετε να χτίζεται υπόγειες τρομοκρατικές βάσεις, τόσο θα συνεχίζουμε να τις βομβαρδίζουμε”. Την Τετάρτη ο επικεφαλής της Hezbollah, Hassan Nasrallah, ανέφερε πως τα λεγόμενα του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας περί βομβαρδισμού Ιρανικών βάσεων στην Συρία αποτελούν προϊόν ψεύδους. Ο αρχηγός της Ιρανικής παραστρατιωτικής οργάνωσης συνέχισε λέγοντας πως ”το Ισραήλ συνεχίζει να βάλει έναντι Συριακού εδάφους καθώς δεν μπορεί να αποδεχτεί την ήττα του στον πόλεμο”.

Μετά την ανακατάληψη της περιοχής Al-Bukamal στα σύνορα μεταξύ Συρίας-Ιράκ, τα φιλοϊρανικά στρατεύματα έχουν ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία τους, συμπεριλαμβανομένων των Δυνάμεων Quds, των Φρουρών της Επανάστασης και άλλων Σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων. Τους πρώτους 4 μήνες του 2020 η Συριακή κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ για 5 ισχυρούς βομβαρδισμούς στην περιοχή. Τις περασμένες δύο εβδομάδες η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία διέπραξε σειρά αεροπορικών βομβαρδισμών σε διάφορα Ιρανικά παρατηρητήρια της περιοχής.

”Το Ισραήλ θεωρεί την ικανότητα παραγωγής πυραύλων στην περιοχή της Συρίας ως απειλή για εκείνο στην περιοχή. Αυτός είναι και ο λόγος που η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία βάλει τόσο συχνά έναντι Συριακού εδάφους. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση το Ισραήλ μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρη την ασφάλεια της περιοχής. Το Ισραήλ βλέπει την Συρία ως μία μελλοντική απειλή, καθώς εντός αυτής έχουν εισέλθει διάφοροι Ιρανικοί παραστρατιωτικοί θύλακες”.

Καθώς η πλειοψηφία των Ισραηλινών βομβαρδισμών στην δυτική Συρία πραγματοποιείται από τον εναέριο χώρο του Λιβάνου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres, προέτρεψε το Ισραήλ να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από το Λίβανο. Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά την συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με την Συρία την περασμένη Τετάρτη. Ο Antonio Guterres κάλεσε επίσης τον αφοπλισμό της Hezbollah μετά την συνεχή παρουσία της στον Εμφύλιο της Συρίας. Έχοντας ιδρυθεί το 1984 από ένα μείγμα μικρών παρακρατικών τρομοκρατικών οργανώσεων και έχοντας εμπνευστεί από το σώμα των Φρουρών της Επανάστασης, η ομάδα αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της Ισραηλινής κατοχής σε περιοχές του Νότιου Λιβάνου σκοτώνοντας δεκάδες Ισραηλινούς.

Μετά την απόσυρση του IDF από την περιοχή το 2000, η Hezbollah ανέλαβε τον έλεγχο του Νότιου Λιβάνου και παρέμεινε ενεργή στην ελεγχόμενη από την Συρία κοιλάδα Beqaa και Baalbek μέχρι την αποχώρηση της Συρίας από το Λίβανο το 2005. Το 2017 το Κέντρο Εξωτερικών Σχέσεων ανέφερε πως το οπλοστάσιο της Hezbollah αριθμεί 130.000 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων κατευθυνόμενων πυραύλων μικρής εμβέλειας, αλλά και βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: geopolitics.news

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube