Weather Icon

Διπλό γαλλικό χτύπημα στον Ερντογάν: Μαχητικά στην Τανάγρα και παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ» – Πρεμιέρα για τα Rafale την 25η Μαρτίου

Διπλό γαλλικό χτύπημα στον Ερντογάν: Μαχητικά στην Τανάγρα και παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ» – Πρεμιέρα για τα Rafale την 25η Μαρτίου

Πάνω σε στέρεες βάσεις χτίζεται τους τελευταίους μήνες βήμα-βήμα η Ελληνο-Γαλλική στρατιωτική συνεργασία. Και μπορεί οι διαπραγματεύσεις για τις Γαλλικές φρεγάτες να πήραν αρνητική τροπή ενώ ακόμη εκκρεμεί η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας ωστόσο Αθήνα και Παρίσι ανεβάζουν συνεχώς στροφές και με μεθοδικές, στοχευμένες κινήσεις προχωρούν σε μια σειρά από κοινές δράσεις.

Το μεγάλο deal με την απόκτηση των 18 μαχητικών Rafale από την Πολεμική Αεροπορία «τρέχει» με εξαιρετικά γρήγορους για τα Ελληνικά γραφειοκρατικά δεδομένα ρυθμούς με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας να δρομολογείται για τον ερχόμενο μήνα. Οι Γάλλοι προγραμματίζουν εκτός απροόπτου λόγω Covid-19 να στείλουν δικά τους Rafale για εκπαίδευση στην Ελλάδα μέσα στον ερχόμενο Φεβρουάριο ωστόσο το μεγάλο στοίχημα είναι πότε θα δούμε για πρώτη φορά βαμμένο Rafale στα χρώματα της Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα να πετά στον Ελληνικό ουρανό.

Το ενδεχόμενο αυτό να γίνει μέσα στο Μάρτιο δείχνει δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο και μάλιστα να αποκτήσει έναν ισχυρότατο συμβολισμό με τα δύο πρώτα μεταχειρισμένα Ελληνικά Rafale να πετούν με τα χρώματα της HAF στα φτερά τους πάνω από την Αθήνα ανήμερα της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου. Ακόμα κι αν μέσα στα κόκπιτ θα βρίσκονται Γάλλοι ιπτάμενοι είτε τα πληρώματα θα είναι μικτά σε περίπτωση που τα πρώτα Rafale θα είναι διθέσια, ενδεχόμενο εξαιρετικά πιθανό αφού πάνω σε αυτά θα εκπαιδευτούν εντατικά οι Έλληνες πιλότοι από Γάλλους εκπαιδευτές.

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό οι πρώτοι τέσσερις Έλληνες ιπτάμενοι θα βρίσκονται επί Γαλλικού εδάφους για εκπαίδευση με την Armee de l’ Air από τις αρχές του χρόνου ενώ όταν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μαζί τους θα μεταβούν στη χώρα μας και Γάλλοι εκπαιδευτές ώστε επί Ελληνικού εδάφους και στον ουρανό της χώρας μας να συνεχιστεί η εκπαίδευση. Στόχος στα τέλη του 2021 η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει δώδεκα ιπτάμενους στη νέα Μοίρα των Rafale.

Την ίδια ώρα το Γαλλικό πολεμικό ναυτικό σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει να συμμετέχει στην Ελληνο-Αιγυπτιακή διακλαδική άσκηση συνεργασίας «ΜΕΔΟΥΣΑ 10» με φρεγάτα. Η άσκηση σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα διεξαχθεί από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου στην περιοχή της Αλεξάνδρειας ενώ εκτός από τη Γαλλική φρεγάτα στην άσκηση θα συμμετέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μαχητικά αλλά και η Κύπρος με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις όπως έχει αναφέρει εδώ και ημέρες το Newpost θα έχουν εντυπωσιακή παρουσία στη «ΜΕΔΟΥΣΑ 10». Δύο φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, Αρματαγωγό, τετράδα μαχητικών από την 340 Μοίρα «Αλεπού», ΑΣΕΠΕ, ελικόπτερο Chinook, τρία επιθετικά ελικόπτερα ApacheΑΗ-64,αεροσκάφος C-130 καθώς και προσωπικό από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων.

Αθήνα και Παρίσι ήδη βρίσκονται σε συζητήσεις για την αποστολή στην Αφρική και στο Μάλι Ελλήνων SOF δηλαδή ανδρών Ειδικών Επιχειρήσεων για να συνδράμουν την Γαλλική αποστολή που βρίσκεται εκεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Τόσο ο πρόεδρος Μακρόν έχει αναφέρει το θέμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί στον ομόλογό της Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Υψηλού συμβολισμού όμως είναι και η απόφαση για συμμετοχή Έλληνα αξιωματικού σε τμήμα σπουδών της Γαλλικής Ανώτατης Σχολής Πολέμου με την προοπτική τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί ο αριθμός των στελεχών που θα λαμβάνουν μέρος.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube