Weather Icon
Καναδάς , Τουρκία 5 Οκτωβρίου 2020

O Καναδάς ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας-Τα πεδία συνεργασίας των δύο κρατών

O Καναδάς ως στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας-Τα πεδία συνεργασίας των δύο κρατών

Χωριανόπουλος Άγγελος

Τα πλεονεκτήματα της Τουρκικής κοινωνίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, το τουρκικό κράτος φιλοξενεί περίπου 79 εκατομμύρια επίσημα καταγεγραμμένους κατοίκους (μη συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών που διέφυγαν στην Τουρκία κατά την Αραβική Άνοιξη), με τεράστια δημογραφική ανάπτυξη κυρίως στην κεντρική Τουρκία. Η τεράστια έκταση του κράτους σε συνδυασμό με την τεράστια αγορά και την δημογραφική ανάπτυξη, θέτει την Τουρκία ως την καλύτερη Μεσογειακή αγορά βιομηχανικών προϊόντων, σύμφωνα με το sencanada.ca.

Πολλοί oικονομικοί αναλυτές επικεντρώνονται στα δημογραφικά χαρακτηριστικά που καθιστούν την Τουρκία ελκυστική αγορά. Η Ανάπτυξη Εξαγωγών του Καναδά (EDC) σημείωσε ότι «υπάρχει μια θεμελιώδης δημογραφική άνοδος στην Τουρκία που οδηγεί μεγάλο μέρος της ανάπτυξης που βλέπουμε στην οικονομία της”. Η Τουρκία έχει πληθυσμό “techsavour” με μέση ηλικία 29 ετών και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με πάνω από 500.000 ετήσιους απόφοιτους πανεπιστημίου.

Στρατηγική Τοποθεσία

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, σε ανάλυσή του, τονίζει συνεχώς την αξία της γεωγραφικής θέσης της Τουρκίας ως γέφυρας μεταξύ της Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και  των διαρκώς αναπτυσσόμενων δεσμών της με την Ευρώπη, την Κεντρική Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από την άποψη αυτή, η τοποθεσία της χώρας και τα υλικοτεχνικά πλεονεκτήματα που προσφέρει διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Τουρκίας και την έκκλησή της ως στρατηγικό εταίρο του Καναδά. Μέσω των θαλάσσιων λιμένων της έχει επίσης άμεση πρόσβαση σε υποδομές πλωτών οδών που περιλαμβάνουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Η τοποθεσία παρέχει επίσης πλεονεκτήματα όσον αφορά τους γλωσσικούς, ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της, εξάγοντας μέσω Τουρκίας προϊόντα και σε άλλα ασιατικά κράτη, όπως Συρία, Ιράκ, Αζερμπαϊτζάν και χώρες της Αφρικής με τις οποίες η Τουρκία έχει διμερής εμπορικές σχέσεις (Μαρόκο).

Ενισχύοντας τις σχέσεις Τουρκίας-Καναδά

Ενώ αυξάνονται κατά την τελευταία δεκαετία, το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ Καναδά και Τουρκίας παραμένουν μικρές οι χρηματοοικονομικές συνδιαλλαγές μεταξύ του δημοσίου τομέα των δύο κρατών. Η αξία των εμπορευμάτων Καναδά-Τουρκίας κοστολογείται στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2012, με αύξηση 48,4% από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010. Το 2012, η Τουρκία έγινε η 25η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά εμπορευμάτων του Καναδά, 32η μεγαλύτερη πηγή εισαγωγών εμπορευμάτων, και τον 34ο μεγαλύτερο συνολικό εμπορικό εταίρο της. 156 καναδικές εξαγωγές προς την Τουρκία αποτιμήθηκαν σε 850 εκατομμύρια δολάρια το 2017 και οι καναδικές εισαγωγές από την Τουρκία αποτιμήθηκαν σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Τουρκία ήταν 909 εκατομμύρια δολάρια το 2012, καθιστώντας την 34η μεγαλύτερη οικονομία προορισμού ξένων επενδύσεων, που αντιπροσωπεύουν το 0,1% των καναδικών άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό.

Τα τελευταία χρόνια, ο Καναδάς και η Τουρκία έχουν λάβει μέτρα για την εμβάθυνση των διμερών τους σχέσεων και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για ορισμένες σημαντικές πρωτοβουλίες. Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η απευθείας πτήση μεταξύ των Καναδικών και των Τουρκικών αερογραμμών, με σκοπό την ενίσχυση του τουρισμού-εμπορίου μεταξύ των κρατών.

Εξοπλιστικές σχέσεις

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάλυση του infognomonpolitics στις 22 Ιουνίου 2020, ο Καναδάς αποφάσισε να εγκρίνει τις πωλήσεις εξελιγμένων στρατιωτικών συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Τουρκία, η οποία βρίσκεται υπό καναδικό εμπάργκο όπλων από τον Οκτώβριο του 2019 μετά τη στρατιωτική εισβολή της Άγκυρας στη Συρία, σύμφωνα με το MiddleEastEye.

Οι κύριοι προμηθευτές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας, Baykar και TAI, χρησιμοποιούν τις ηλεκτρο-οπτικές (EO) και υπέρυθρες κάμερες (IR) του Καναδικής προελεύσεως παραγωγού Wescam στα οπλισμένα και άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τους. To πεδίο δράσης τους είναι το Δυτικό ορεινό Ιράκ, τα Συριακά εδάφη, η Λιβύη, το Αιγαίο και το εμπόλεμο μέτωπο του Καυκάσου. Αρκετές μελέτες αποκάλυψαν ότι η Τουρκία έχει υποστεί μεγάλες απώλειες μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε αυτά τα πεδία μάχης και η ταχεία αντικατάστασή τους είναι απαραίτητη. 

“Ο Καναδάς αποφάσισε να υποβάλει σε εξαίρεση τις κάμερες στρατιωτικού επιπέδου μετά τις διπλωματικές συνομιλίες”, δήλωσε στα MEE ένας Τούρκος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω του κυβερνητικού πρωτοκόλλου. Ο Τούρκος αξιωματούχος αναμένει ότι τα φορτία οπτικού εξοπλισμού για τα UAV θα φτάσουν αυτό το μήνα. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, δήλωσε στα MEE ότι ο Καναδάς μπορεί να εκδώσει άδειες εξαγωγής στρατιωτικού υλικού ανάλογα με τις περιστάσεις.

“Αν και οι περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τις στρατιωτικές εξαγωγές στην Τουρκία, ο Καναδάς θα εξετάσει κατά περίπτωση εάν υπάρχουν εξαιρετέες  περιστάσεις πώλησης στρατιωτικού υλικού που δεν υπόκεινται σε προγράμματα συνεργασίας του ΝΑΤΟ, τα οποία ενδέχεται να μην δικαιολογήσουν την έκδοση άδειας εξαγωγής στρατιωτικών αντικειμένων”. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως Καναδικά ηλεκτροοπτικά συστήματα για πυραυλικές κεφαλές χρησιμοποιούνται και για την ανάπτυξη Τουρκικών βαλλιστικών πυραύλων στο κοινό πρόγραμμα Τουρκία-Κίνα-Πακιστάν. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube