Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 25 Οκτωβρίου 2020

N. Δένδιας: Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις και απειλές πολέμου

N. Δένδιας: Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις και απειλές πολέμου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας κατά του Χρήστου Σταϊκούρα. «Δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις και απειλές πολέμου», ξεκαθάρισε ο ίδιος και μίλησε για νεο- οθωμανισμό από πλευράς Τουρκίας.

«Με την Τουρκία θα επιθυμούσαμε ένα διαφορετικό κλίμα. Όμως δεν ανεχόμαστε παραβατικές αξιώσεις και απειλές πολέμου, δεν συμπλέουμε με μονομερείς διεκδικήσεις. Η Τουρκία βρίσκεται σε μια αναθεωρητική φάση, η εξωτερική πολιτική μας δεν είναι φοβική. Αντιστρέψαμε το αφήγημα του κακομαθημένου παιδιού που ήθελαν να επιβάλουν οι διπλωμάτες της Τουρκίας για εμάς στην Ευρώπη. Έλεγαν παντού ότι οι Έλληνες δεν συμφωνούν με κανέναν. Όμως συμφωνούμε με όλους τους γείτονές μας. Κάναμε συμφωνίες με την Ιταλία, την Αίγυπτο, την Αλβανία, προχωράμε με όλους πλην της Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε ότι η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας δεν είναι πλέον φοβική, ούτε μίζερη ούτε περίκλειστη. Σε ότι αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι πάγια θέση της ΝΔ ήταν πως θα μπορούσε να συνομολογηθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Αναφορικά με το Κυπριακό υπογράμμισε ότι προσδοκία της Αθήνας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου. Ειδική μνεία έκανε, επίσης, στη επικείμενη επίσκεψη και συνάντησή του με τον Σ. Λαβρόφ, λέγοντας ότι η επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία είναι ένα ζητούμενο.

Το γάντι στον Ν. Δένδια πέταξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής κ. Γιάννης Ραγκούσης καλώντας τον Υπουργό Εξωτερικών να πάρει θέση σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη ότι η θέση για την επέκταση στα 12 μίλια είναι εθνικιστική. «Δεν ήρθα εγώ εδώ ούτε για να διαπληκτιστώ, ούτε για να αρχίσω την κοκορομαχία, ούτε για να επαναλάβω πάγιες εθνικές θέσεις που όλοι στηρίζετε και όλοι υπερασπίζεστε. Θα παρακαλέσω επειδή ακριβώς όλοι αντιλαμβάνονται πλήρως την κρισιμότητα των στιγμών, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα του κόμματος επί της τοποθέτησής μου, να μη με προκαλούν επ΄ αυτού», τόνισε με νόημα.

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube