Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 21 Οκτωβρίου 2020

Η Τουρκία συνεχίζει να τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ μέσω των δοκιμών των S-400

Η Τουρκία συνεχίζει να τεστάρει τα όρια του ΝΑΤΟ μέσω των δοκιμών των S-400

Των  Bradley Bowman και Maj. Shane “Axl” Praiswater

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία πραγματοποίησε την Παρασκευή την αναμενόμενη δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος  S-400. Η δοκιμή αποτελεί ανησυχητικό ορόσημο στη σταθερή επιδείνωση της σχέσης της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ – αυξάνοντας ενδεχομένως τις πιθανότητες η Ουάσινγκτον να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων.

Η δοκιμή ζωντανής βολής που εκτέλεσε η Τουρκία σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες αναφορές δηλώνει πως χρησιμοποίησε το ραντάρ των S-400 για να εντοπίσει ένα ελληνικό F-16. Πέρυσι, παρά τις πολλαπλές εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, η Τουρκία ενεργοποίησε τους S-400 και διεξήγαγε τις αρχικές δοκιμές. Η σημερινή δοκιμή live-fire δείχνει ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να κρύψει τους S-400, ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον ή των Βρυξελλών.

Η απόκτηση και η ενεργοποίηση των S-400 από την Τουρκία είναι ενοχλητική για διάφορους λόγους. Πρώτον, αποτελούν απτή εκδήλωση της στροφής της Τουρκίας προς τη Ρωσία – μια από τις σημαντικότερες γεωστρατηγικές εξελίξεις των τελευταίων ετών. Αυτή η μετατόπιση είναι ιδιαίτερα προβληματική δεδομένων των δραστηριοτήτων της Μόσχας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή που απειλούν τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Η εκτροπή της Τουρκίας είναι επίσης ανησυχητική λόγω του καθεστώτος της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ καθώς και της στρατηγικής της θέσης.

Η απασχόληση των S-400 από την Τουρκία αφορά επίσης και την ικανότητα εντοπισμού και στόχευσης των F-35. Η συστέγαση των S-400 και F-35 θα επιτρέψει πιθανότατα στη Μόσχα να αποκτήσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάρριψη των F-35 που πετούν αμερικανοί και νατοϊκοί σύμμαχοι. Για το λόγο αυτό, η Ουάσινγκτον ορθώς εκδίωξε την Άγκυρα από το πρόγραμμα των F-35 πέρυσι.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ έχουν περάσει από το σύστημα αναγνώρισης αεροσκαφών “Mode 4” σε ένα κρυπτογραφημένο σύστημα “Mode 5” επόμενης γενιάς. Αυτό το σύστημα επιτρέπει στις πυροβολαρχίες αεράμυνας και τα αεροσκάφη του ΝΑΤΟ να διακρίνουν αν ένα άγνωστο αεροσκάφος είναι φίλος ή εχθρός. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν στους S-400 να έχουν δυνατότητες του Mode 5, καθώς κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στη Ρωσία να σπάσει τους κωδικούς αναγνώρισης του ΝΑΤΟ και να αναγνωρίσει γρήγορα αεροσκάφη.

Ωστόσο, ο αποκλεισμός των S-400 της Τουρκίας από τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ θα άφηνε την Τουρκία δυνητικά τυφλή σε μια σύγκρουση, σε στιγμές όπου αποφάσεις ζωής και θανάτου λαμβάνονται σε δευτερόλεπτα. Κατά συνέπεια, σε ένα τέτοιο σενάριο, η Τουρκία θα δυσκολευόταν να διαφοροποιήσει τα δικά της αεροσκάφη από αυτά των υπόλοιπων νατοϊκών δυνάμεων 

Αυτή η πραγματικότητα θα καθιστούσε την Τουρκία ανίκανο σύμμαχο του ΝΑΤΟ και θα αύξανε τον κίνδυνο για τους αμερικανούς και συμμαχικούς πιλότους που δραστηριοποιούνται στον τουρκικό εναέριο χώρο ή κοντά σε αυτόν.

Η κατάσταση αυτή θα είχε άμεσο αντίκτυπο στο αν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θελήσουν να διατηρήσουν κάποιες στρατιωτικές δυνάμεις και συστήματα στην αεροπορική βάση των ΗΠΑ στο Incirlik. Ανεξάρτητα, εάν οι εντάσεις συνεχίσουν να κλιμακώνονται, η Άγκυρα μπορεί να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις από τη βάση ή να επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις αμερικανικές επιχειρήσεις που προέρχονται από τη βάση.

Υπό το φως αυτής της πιθανότητας, ελπίζει κανείς ότι το Πεντάγωνο έχει ενημερωθεί και αναπτύσσει λεπτομερή σχέδια για την πιθανή μετεγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων από Incirlik. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει μια πιθανή εναλλακτική λύση.

Εν τω μεταξύ, εκτός από οποιαδήποτε πιθανή επιβολή κυρώσεων, οι ηγέτες του Κογκρέσου μπορεί να θελήσουν να ζητήσουν μια απόρρητη ενημέρωση από το Πεντάγωνο σχετικά με τις επιπτώσεις αυτής της τελευταίας ανάπτυξης των S-400 για τις ΗΠΑ και τις συμμαχικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τη βάση.

Εξάλλου, ένας σύμμαχος δεν πρέπει να αποκτήσει ένα σύστημα αεράμυνας αιχμής από την κύρια απειλή για τη συμμαχία. Με τον Ερντογάν να παραμερίζει για άλλη μια φορά τα αμερικανικά κελεύσματα, η αποτυχία δυναμικής αντίδρασης θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ερντογάν σε ανάπτυξη επιπλέον σχέσεων με τους εχθρούς του ΝΑΤΟ.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

nationalinterest

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube