Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 15 Οκτωβρίου 2020

Διάβημα στην Τουρκία για την αθλιότητα με το αεροσκάφος του Δένδια

Διάβημα στην Τουρκία για την αθλιότητα με το αεροσκάφος του Δένδια

Εντολή να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας δόθηκε στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για το χθεσινό περιστατικό με το κυβερνητικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια από τη Βαγδάτη στην Αθήνα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί βλάβη στο κυβερνητικό αεροσκάφος, εξαιτίας της οποίας αναβλήθηκε η επίσκεψη στο Ερμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η τουρκική πλευρά, με πρωτοβουλία της, παρείχε εξηγήσεις στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα, πριν το διάβημα, αποδίδοντας το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας. Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, «είχε δοθεί άδεια στην πτήση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών για το Ιράκ, ωστόσο μετά τη βλάβη του αεροσκάφους στη Βαγδάτη η ελληνική πλευρά χρησιμοποίησε ένα δεύτερο αεροσκάφος το οποίο είχε άδεια να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο μας με τον ίδιο αριθμό».

«Η είδηση ότι το αεροσκάφος του κ. Δένδια κρατήθηκε πριν την είσοδό του στον εναέριο χώρο μας είναι καθοδηγούμενη και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Ακσόι. 

Νωρίτερα, η τουρκική πλευρά είχε αποδώσει το περιστατικό σε τεχνικό λάθος της αρμόδιας τουρκικής υπηρεσίας.

Η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα θα επανέλθει, προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογο περιστατικό.

www.defencepoint.gr, Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube