Weather Icon

Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Δεν υποχώρησε – Επέστρεψε για συντήρηση

Τσαβούσογλου για Oruc Reis: Δεν υποχώρησε – Επέστρεψε για συντήρηση

(Turkish Presidency via AP, Pool)

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως «το Oruc Reis γύρισε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ανεφοδιασμό» και πως «γι’ αυτό δεν δημοσιεύτηκε νέα Navtex»

«Δεν πρόκειται για υποχώρηση», δήλωσε εμφαντικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σε Ελλάδα και τουρκική αντιπολίτευση από την απόσυρση του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας. 

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σημείωσε πως «το Oruc Reis γύρισε στο λιμάνι της Αττάλειας για συντήρηση και ανεφοδιασμό» και πως «γι’ αυτό δεν δημοσιεύτηκε νέα Navtex». Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας την έκκληση για επιστροφή στον διάλογο, είπε ότι πρώτα η Ελλάδα θα πρέπει να απορρίψει τον χάρτη της Σεβίλλης, ενώ αναφορικά με τις προϋποθέσεις, σημείωσε: «Εμείς λέμε όχι προϋποθέσεις, γιατί οι χώρες που εμπιστεύονται τους εαυτούς τους κάθονται στο τραπέζι χωρίς όρους. Αλλά αν η Ελλάδα επιμείνει σε προϋποθέσεις, τότε λέμε κι εμείς ότι έχουμε τις δικές μας. Και ο όρος μας είναι η απόρριψη του χάρτη της Σεβίλλης. Αν δεν παραιτηθούν από το χάρτη της Σεβίλλης, η ένταση δεν τελειώνει.

Η Ελλάδα μπορεί να αποσυρθεί. Γιατί να αποσυρθεί η Ελλάδα; Γιατί η Ελλάδα απέναντι στην αποφασιστικότητά μας αντιμετώπισε μία δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό της και ως μικρή χώρα κινείται με βάση συμπλέγματα. Από τη μια προσπαθεί να κάνει επίδειξη ισχύος έχοντας πίσω της τη στήριξη της ΕΕ, αν και όλα πέφτουν στο κενό, δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως. Κάποιες άλλες φορές προβαίνει σε παρενοχλήσεις, αλλά πήρε το μάθημα που έπρεπε. Την προειδοποιούμε κάθε φορά.

Αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον χαρακτήρισε «εκτός ελέγχου», ενώ τόνισε πως η «η Γαλλία επιτίθεται παντού, θέλει να δείξει πως είναι ο “ηγέτης”». Τέλος, σχετικά με τις κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν στην Τουρκία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν τις περιμένει αλλά υπάρχει πιθανότητα και πως τις κυρώσεις τις θέλουν Γαλλία, Ελλάδα και Κύπρος. 

Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube