REAL TIME |

Weather Icon

«Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» – Ο αρχηγός τους Ερντογάν και λοιποί Τούρκοι νεοναζί συνεργάτες του ISIS απειλούν Ελλάδα και Κύπρο

«Θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» – Ο αρχηγός τους Ερντογάν και λοιποί Τούρκοι νεοναζί συνεργάτες του ISIS απειλούν Ελλάδα και Κύπρο

  Φρίξος Δαλίτης   

Ταγίπ Ερντογάν προεξάρχοντος, οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης στήνουν καθημερινώς βήμα και σκηνή έχοντας στο επίκεντρο την Ελλάδα και την Κύπρο, μοιράζοντας απειλές από το Αιγαίο μέχρι και την κυπριακή ΑΟΖ. Σε μια προσπάθεια η Άγκυρα να διατηρεί την ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ασκώντας πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση, οι τουρκικές απειλές και οι προκλητικές δηλώσεις έχουν γίνει καθημερινό φαινόμενο, με τον Τούρκο Πρόεδρο να δίνει το σύνθημα και τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης του να ακολουθούν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε προχθές δηλώνοντας προκλητικά με αποδέκτη ασφαλώς Αθήνα και Λευκωσία, πως όποιος σηκώσει ανάστημα κατά της Τουρκίας θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ αναφερόμενο σε δημοσίευμα του Anadolu, ο Τούρκος Πρόεδρος αξιολογώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Κύπρο, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ισχυρίστηκε ότι όταν χάλασαν τα παιγνίδια εκείνων που προσπαθούν να εγκλωβίσουν μια χώρα 780 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων στις ακτές της στην ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας νησιών 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, δεν μπόρεσαν να βρουν κανένα κοντά τους.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι παρακολουθούν με λύπη τις άδικες και άνομες πρωτοβουλίες που επιδεικνύουν εναντίον των δραστηριοτήτων της Τουρκίας, που είναι βάσει των συμφωνιών που διεξήγαγε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Με θλίψη καταγράφουμε τις προσπάθειες αύξησης των αδικιών που εφαρμόζονται εδώ και χρόνια εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο να κερδίζουν μια άλλη διάσταση. (…) Αυτοί, που δεν υπολογίζουν κάθε είδους διπλωματικά και νομικά έγγραφα, θα δουν μια εντελώς άλλη Τουρκία, έχοντας άλλα αποτελέσματα στις επιδείξεις δύναμης τους». Ακολούθως, σημείωσε ότι κάθε πολιτική, διπλωματική, στρατιωτική κίνηση που στρέφεται εναντίον της χώρας τους, ή ακόμα λάθος ή ασέβεια, τους ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο. 

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, ο Ερντογάν δήλωσε ότι όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα τελευταίως στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, αψηφώντας τα δικαιώματα και το δίκαιο της Τουρκίας, χωρίς να πάρουν μαθήματα από την ιστορία, αργά ή γρήγορα θα αποδεχτούν αυτή την πραγματικότητα. «Το δηλώνω ανοιχτά, ότι εκείνοι που σηκώνουν το ανάστημά τους κατά της Τουρκίας διακυβεύοντας την ασφάλεια και την ευημερία των δικών τους πολιτών, όταν έλθει η ώρα, φοβάμαι ότι θα πληρώσουν βαρύ το τίμημα. Με κάθε ευκαιρία, λέμε ότι είμαστε υπέρ της λύσης των διαφωνιών με συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Βάζω κατά μέρους την ιστορία για όσους προκαλούν με τη διαλυμένη στρατιωτική τους δύναμη αντί να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί μας, και τους συμβουλεύω να μελετήσουν καλά τις διπλωματικές και στρατιωτικές μας κινήσεις, τουλάχιστον για τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Προσκαλώ τις χώρες, προπάντων την Ευρωπαϊκή Ένωση, που εθελοτυφλούν προς την χώρα μας χωρίς να κάνουν διάκριση ανάμεσα στο δίκαιο και στο άδικο, να είναι πιο δίκαιες και να συμπεριφέρονται με κοινή λογική», σημείωσε.

«Προσμένουμε από τις ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε, «οι οποίες αν και απέτυχαν στις εξετάσεις για την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη, να ακολουθήσουν τουλάχιστο μια συνεπή γραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, όπως και στο θέμα της ασφάλειας των συνόρων, έτσι και στο θέμα των δικαιωμάτων της στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνεχίσει να ακολουθεί μια αποφασιστική και ενεργητική πολιτική μέχρι το τέλος», επισήμανε ο Ερντογάν.

Την ετοιμότητα της Τουρκίας για διάλογο με την Ελλάδα εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγορώντας την Αθήνα για αποχώρηση από τις τεχνικές συζητήσεις. Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για ετοιμότητα της Τουρκίας «για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις». «Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε γιατί είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας, αλλά η Ελλάδα δεν συμφωνεί με αυτό», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός. Παρατήρησε μάλιστα, ότι οι τουρκικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο «διεξάγονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΝΑΤΟ». «Εάν η Ελλάδα το πιστεύει, ας κάτσει στο τραπέζι (σ.σ. των διαπραγματεύσεων). Ας αποδείξει τη νομιμότητα σε όλους. Έχουμε κι εμείς κάτι να πούμε. Αλλά με την πρόσφατη αποχώρησή της από τις (τεχνικές) συνομιλίες, η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα δείξει ότι δεν υποστηρίζει τον διάλογο» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου.

Συνάντηση με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς, είχε την Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος σύμφωνα με την Hürriyet χαιρετίζοντας την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για διάλογο με την Ελλάδα, ο Ακάρ υπενθύμισε την αποφασιστικότητα και ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και την Κύπρο.

Μήνυμα πως όσοι παραβιάζουν τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, κατά τον ισχυρισμό του, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο, θα πληρώσουν ένα πολύ βαρύ τίμημα, έστειλε ο αρχηγός του κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σύμφωνα με την Milliyet. «Η Ελλάδα συμπεριφέρεται σαν ληστής, κρύβεται πίσω από άλλα κράτη, αποφεύγοντας επίμονα τις συμφωνίες, τις συνομιλίες και τους συμβιβασμούς, και βαδίζοντας στη σκιά της αδικίας και παρανομίας, αναζητεί με αυτό τον τρόπο ευημερία», ισχυρίζεται ο Μπαχτσελί. 

Ελληνικές κινήσεις

Έντονες είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Ελλάδος στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, ως ανάχωμα στην τουρκική προκλητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα θα θέσει αύριο Τετάρτη στο ΝΑΤΟ θέμα αποχώρησης του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis, το οποίο «σουλατσάρει» συνοδεία πολεμικών τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο επί σχεδόν ένα μήνα, ανεβάζοντας στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, η συνάντηση τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας-Τουρκίας που επρόκειτο να διεξαχθεί σήμερα, αναβλήθηκε για αύριο. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από την Αθήνα, η αναβολή έγινε καθώς η Αθήνα απαίτησε να προηγηθεί σήμερα, στους κόλπους του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο πρέσβεων (NAC), πολιτική συζήτηση, απαιτώντας να τεθεί επί τάπητος η προκλητική και επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι άλλης χώρας του ΝΑΤΟ. 

Σημειωτέον ότι, μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει υποβάλει τις τεχνικές παρατηρήσεις της για τον διάλογο με την Άγκυρα αύριο. Μετά το πέρας της αυριανής πολιτικής συζήτησης θα επανεξεταστούν τα δεδομένα και θα αποφασιστεί αν τελικά η Ελλάδα τελικώς θα προχωρήσει στον διάλογο με την Τουρκία σε τεχνικό επίπεδο.

ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Αποφασισμένη η Ελλάδα

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και με σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εξέφρασε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης της με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Δένδιας ενημέρωσε την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, η τρέχουσα περίοδος παρουσιάζει σοβαρές δυσκολίες για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας.

«Έχουμε την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, η οποία οφείλω να πω προσεγγίζει και σημεία παραλογισμού. Είναι κρίμα διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εκπέμπει παντού λογική, σοβαρότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, σεβασμό στην ανάγκη για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας. Είναι κρίμα να έχουμε έναν γείτονα ο οποίος δεν προσλαμβάνει με τον ίδιο τρόπο την πραγματικότητα», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ταυτόχρονα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την Αίγυπτο και την Ιταλία, «οι οποίες αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή και έρχονται να προστεθούν και στην αμυντική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες», όπως είπε.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου υπογράμμισε σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης ότι «η τουρκική ηγεσία, παραγνωρίζοντας τους κανόνες διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με συνεχείς προκλήσεις κι ένα κύμα εμπρηστικών δηλώσεων».

«Η Ελλάδα είναι απολύτως αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε η κ. Σακελλαροπούλου.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube