Στο Κολούμπια, όπου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου, επειδή κάλεσε την αστυνομία, ξεσπά νέο σκάνδαλο με την αποκάλυψη ότι είχε προσληφθεί καθηγητής, ο οποίος υποστήριζε τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, την Ισλαμική Τζιχάντ και άλλες ακραίες ισλαμιστικές και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο μεταξύ, η αστυνομία του Μανχάταν ερευνά περιστατικό πυροβολισμού που έγινε χθες στο Κολούμπια. Ο αστυνομικός πυροβόλησε μέσα στο Hamilton Hall του Πανεπιστημίου Κολούμπια και το περιστατικό εξετάζεται από τον εισαγγελέα του Μανχάταν, Alvin Bragg. Κανείς δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον Doug Cohen, εκπρόσωπο του γραφείου του Bragg, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπήρχαν φοιτητές κοντά στην περιοχή του πυροβολισμού. Ήδη, πάντως, το Κολούμπια συνταρράσσεται από την αποκάλυψη ότι στη θέση των Μοντέρνων Αραβικών Σπουδών, είχε προλάβει τον καθηγητή Μοχάμεντ Αμπντού, ο οποίος είχε επαινέσει (!) δημοσίως τη σφαγή που είχαν πραγματοποιήσει τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, λίγες ημέρες μετά την επίθεση.

Εν τω μεταξύ, το παράρτημα της Αμερικανικής Ένωσης Καθηγητών Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια (AAUP) ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης κατά της προέδρου του Κολούμπια, Μινούτσε Σαφίκ για την απόφασή της να καλέσει την αστυνομία αλλά και γενικότερα για τον χειρισμό των διαδηλώσεων στο πανεπιστήμιο, το οποίο έχει «παράδοση» στον ακτιβισμό από τους φοιτητές του.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης, την ίδια ώρα, εξέδωσε ανακοίνωση που δικαιώνει τους ισχυρισμούς του δημάρχου της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ότι «εξωτερικοί ταραχοποιοί» ήταν υπεύθυνοι για την κλιμάκωση των διαδηλώσεων που οδήγησαν σε άγρια καταστολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Νέας Υόρκης, το ένα τρίτο των συλληφθέντων στο Κολούμπια δεν ήταν φοιτητές.

Το δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες το NYPD, ανέφερε ότι μεταξύ των συλληφθέντων στο Κολούμπια, “περίπου το 29% των ατόμων δεν είχαν σχέση” με τη σχολή, ενώ το 60% των ατόμων που συνελήφθησαν στις διαδηλώσεις στο CCNY δεν είχαν σχέση με τη σχολή.

Protothema.gr