Weather Icon
Ελλάδα , Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ 28 Σεπτεμβρίου 2020

Στην Ελλάδα ο Πομπέο- ΗΠΑ: Κρίσιμος εταίρος η χώρα μας

Στην Ελλάδα ο Πομπέο- ΗΠΑ: Κρίσιμος εταίρος η χώρα μας

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού με πολλά μηνύματα, ιδιαίτερα προς την τουρκική πλευρά, χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο. 

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έφτασε χθες στη Θεσσαλονίκη, όπου θα συναντηθεί σήμερα με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συμμετάσχει, επίσης, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ενέργεια, στον ΣΒΕ, παρουσία και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφεί συμφωνία επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, Σούζαν, θα ολοκληρωθεί με την επίσκεψή του στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Δεύτερος σταθμός του κ. Πομπέο την Τρίτη είναι τα Χανιά, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και θα επισκεφθούν τη ναυτική βάση της Σούδας.

Με φόντο την ελληνοτουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το διπλωματικό μαραθώνιο της  Αθήνας για την προάσπιση των ελληνικών θέσεων,στο επίκεντρο της επίσκεψης Πομπέο βρίσκονται η ιστορική αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και η ανάπτυξη της Ελλάδας ως ισχυρού περιφερειακού εταίρου των ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας , κάτι που είναι πιθανόν να επισφραγιστεί με μια νέα συμφωνία για τη Σούδα ή/και με συμμετοχή των ΗΠΑ στο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα στην  συγκεκριμένη συγκυρία και το γεγονός πως δεν θα επισκεφθεί την Τουρκία στη συνέχεια, έχει ερμηνευθεί πως στέλνει ένα μήνυμα στην Τουρκία για την ανάγκη να τερματιστεί το συντομότερο η παραβατική συμπεριφορά της στο Αιγαίο.

REUTERS/POOL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άλλωστε, που έχει χαρακτηρίσει τη σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ ως «την ισχυρότερη σχέση που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες»,  σε ενημερωτικό του δελτίο σχετικά με την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα «έχρισαν» τη χώρα μας κρίσιμο εταίρο με τον οποίο οι ΗΠΑ μοιράζονται βασικούς στρατηγικούς στόχους.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την Ελλάδα έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια και ζωτικό εταίρο στην ενίσχυση της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή. Έχουμε δεσμευτεί να υποστηρίξουμε την ασφάλεια, την ευημερία και τη συνεχή δημοκρατία της Ελλάδας. Έχουμε επιτύχει πολλά από την έναρξη του πρώτου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσιγκτον τον Δεκέμβριο του 2018 και ανυπομονούμε να φιλοξενήσουμε τον Στρατηγικό Διάλογο του 2021 στην Ουάσινγκτον», αναφέρεται.

Κάνοντας επίσης λόγο για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το κλειδί για την ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης.

«Καθ’ οδόν και πάλι προς την Ευρώπη, για να ενισχύσουμε τις ήδη δυνατές διμερείς μας σχέσεις και τη σημασία της διαρκούς περιφερειακής συνεργασίας. Πρώτος σταθμός: Θεσσαλονίκη, Ελλάδα», έγραψε σε ανάρτησή του ο Μάικ Πομπέο, ενώ λίγο πριν άφιξή του στη χώρα μας επέλεξε να μιλήσει με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην κουβέντα τους  επικράτησαν η διατλαντική συνεργασία, η  κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η σημασία της ενότητας στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ενώ ο κ. Πομπέο χαιρέτισε τις ανακοινώσεις των ηγετών της Ελλάδας και της Τουρκίας στις 22 Σεπτεμβρίου για την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών και υπογράμμισε την ανάγκη μείωσης των εντάσεων.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube