Weather Icon
Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 3 Σεπτεμβρίου 2020

Σωτήρης Σέρμπος στο Sputnik: Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ

Σωτήρης Σέρμπος στο Sputnik: Η Ευρώπη άφησε την Τουρκία να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της ισχύ
Με την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ο αναπληρωτής καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Σωτήρης Σέρμπος, θεωρεί ότι η Ευρώπη άφησε τα τελευταία χρόνια χώρο στην Τουρκία να αναπτύξει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ.

Σοβαρό παραμένει το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εκτιμά ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), Σωτήρης Σέρμπος, που θεωρεί ότι η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία δεν νοιάστηκε για τη «γειτονιά της» και άφησε την Τουρκία να αποκτήσει μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ.

«Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του κ. Ερντογάν βρίσκονται όλα τα σενάρια. Το ανησυχητικό είναι ότι όντως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και το θέμα είναι εάν και κατά πόσο η Τουρκία θα φλερτάρει με την ιδέα ενός ατυχήματος είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα» δήλωσε στο Sputnik ο κ. Σέρμπος.

Επισήμανε δε ότι η Τουρκία θα κρίνει τον χρόνο της πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου, δηλαδή πότε θα την συμφέρει να γίνει, προκειμένου «να ενισχύσει τη θέση της αργότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Μένει να δούμε τι άλλες διπλωματικές πρωτοβουλίες θα εξελιχθούν εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα τις ημέρες που έρχονται, όμως ο κ. Ερντογάν φαίνεται να προκρίνει την κλιμάκωση στο πεδίο ή το λιγότερο, αν θέλετε, τη συντήρηση της έντασης θεωρώντας ότι αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία για πιθανές διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί, πηγαίνοντας προς τη Σύνοδο Κορυφής (σ.σ. 24-25 Σεπτεμβρίου)» ανέφερε.

Ο κ. Σέρμπος τόνισε επίσης ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, «ενισχύεται η τακτική του Τούρκου Προέδρου ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016», αλλά και ότι η κοινωνία προκρίνει την εγκαθίδρυση «μιας νέας μορφής τουρκικού εθνικισμού ως το κεντρικό σημαίνον και ενοποιητικό στοιχείο της χώρας, πηγαίνοντας χέρι – χέρι και με τα πιο ακραία κεμαλικά στοιχεία, όπως τον κ. Μπαχτσελί, που παλαιότερα ανήκαν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής της Τουρκίας».

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής του ΔΠΘ, η Τουρκία θέλει να διατηρήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» το οποίο «αποτελεί τον γεωπολιτικό της βατήρα», έτσι ώστε «να προβάλει την ισχύ της στην περιοχή της Μεσογείου αλλά και σε νέες σφαίρες επιρροής, όπως στην Αφρική που είναι και η τελευταία μεγάλη αγορά του πλανήτη».

«Άρα, να καταστεί η Τουρκία μια κομβική ναυτική δύναμη» διαπιστώνει ο κ. Σέρμπος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη την τελευταία δεκαετία, αδιαφορώντας για τη γειτονιά της, άφησε χώρο στην Τουρκία να αποκτήσει σημαντική διαπραγματευτική δύναμη. 

«Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε το γεγονός ότι ο κ. Ερντογάν ξεδιπλώνει μια στρατηγική, και δυστυχώς η Ευρώπη δεν προχώρησε στα απαραίτητα βήματα στη δεκαετία που προηγήθηκε, να επωμιστεί μεγαλύτερα βάρη κι ευθύνες σε αυτό που ονομάζουμε γειτονιά κι έτσι έχει βρεθεί στη δυσάρεστη θέση, χώρες, όπως η Τουρκία, να έχουν ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους ισχύ λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία της στη Συρία και τη Λιβύη. Αυτό το λέω γιατί ο κ. Ερντογάν θέλει να αξιοποιήσει κατά το δοκούν ένα πολύ πλούσιο διπλωματικό καλάθι και να λειτουργήσει στο πλαίσιο μιας συναλλακτικής προσέγγισης με την Ευρώπη, δηλαδή το δούναι και λαβείν» κατέληξε ο κ. Σέρμπος.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube