Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 3 Σεπτεμβρίου 2020

Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, που ελεγχόταν από τον Başağa, πληρώνει το “λογαριασμό” στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

Η Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης, που ελεγχόταν από τον Başağa, πληρώνει το “λογαριασμό” στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας

O πρώην υπουργός Εσωτερικών Fethi Başağa

Γράφει η Mona el Mahruki

Ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Λιβύης Sadık el-Kebir, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Fethi Başağa και ο Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Halit el Mişri, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψή τους στην Τουρκία, υπέγραψαν ένα «αγνώστου περιεχομένου» μνημόνιο συμφωνίας με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, που εξέπληξε τους πάντες στη Λιβύη.

Ενώ κορυφωνόταν η κρίση ανάμεσα στα δύο σημαντικά ονόματα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας,  μεταξύ του Πρωθυπουργού Φαγιέζ Σαράζ και του υπουργού Εσωτερικών Φετχί Μπάσαγα, ο δεύτερος επισκέφθηκε την Τουρκία.

Σε δήλωση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας τη Δευτέρα αναφέρεται ότι το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπογράφηκε με την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης,  θα συμβάλει στη δημιουργία κατάλληλου εδάφους απαραίτητου για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους.

Στη δήλωση, αναφέρθηκε επίσης ότι, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συμφωνίας, υπάρχουν σχέδια για την έναρξη δραστηριοτήτων που θα βοηθήσουν να αναπτυχθούν οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να αυξηθεί τη χρηματοδοτική συνεργασία.

Ωστόσο, οι περισσότεροι Λίβυοι είναι αρκετά επιφυλακτικοί με την συμφωνία που ανακοινώθηκε. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η υπογραφείσα συμφωνία είναι το αντίτιμο του Μπάσαγα, για την υποστήριξη που έλαβε από την Τουρκία, με στόχο να ρίξει την κυβέρνηση Σαράζ, εκμεταλλευόμενες τον αυξανόμενο λαϊκό θυμό εναντίον της κυβέρνησης. Οι κακές υπηρεσίες και η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης ώθησαν εκατοντάδες Λιβύους να διαμαρτυρηθούν στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις την περασμένη εβδομάδα, απαιτώντας τον τερματισμό της διαφθοράς και καλύτερες υπηρεσίες καθώς και συνθήκες διαβίωσης.

Ο Arif el Nayedh, ο πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στα ΗΑΕ και ηγέτης του λιβυκού Κόμματος Αφύπνισης, δήλωσε στο The Arab Weekly: «Υπήρχαν αναλύσεις που συνδέουν αυτήν τη διφορούμενη συμφωνία με το στρατιωτικό πραξικόπημα που ξεκίνησε ο αποπεμφθείς υπουργός Εσωτερικών Fathi Başağa εναντίον της κυβέρνησης του Fayez al Sarrac. Σύμφωνα με αυτές τις αναλύσεις, η συμμαχία μεταξύ του Kebir, του Başağa και των οικονομικών παραγόντων της Μισράτα φαίνεται να προσπαθεί να πάρει με το μέρος της τους Τούρκους για να εκφοβίσει τον Σαράζ, και αυτή η συμφωνία είναι μέρος του τιμήματος που πρέπει να πληρώσουν στους Τούρκους».

Η συμμαχία του Kebir με τον Başağa δεν είναι καινούργια και είχε δύο στόχους. Ο πρώτος ήταν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού με επικεφαλής τον Χαλίφη Χαφτάρ, και το δεύτερο ήταν να πυροδοτήσει δημόσιες διαδηλώσεις προκαλώντας μια κοινωνική κρίση για να ρίξει τον Σαράζ και να φέρει τον Başağa στην εξουσία.

Οι παρατηρητές λένε ότι, υπό το φως των μηνών έντασης μεταξύ των δύο ηγετών, δεν πίστευουν ότι ο Kebir είχε λάβει την έγκριση του Sarrac πριν υπογράψει τη συμφωνία με τους Τούρκους, γεγονός που δημιουργεί έντονες αμφιβολίες για τη νομιμότητα της συμφωνίας.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στο πεδίο, τις μέρες αυτές υπάρχει μια αξιοπρόσεκτη ηρεμία στην πρωτεύουσα Τρίπολη, εν μέσω φόβων για συγκρούσεις που μπορεί να ξεσπάσουν ανά πάσα στιγμή μεταξύ των πολιτοφυλακών της Misrata που είναι πιστοί στον Fethi Başağa και των πολιτοφυλακών της Τρίπολης, που είναι πιστοί στον Σαράζ.

Με διοικητική εντολή που εκδόθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, ο Σαράζ απομάκρυνε από τη θέση του ως Υπουργού Εσωτερικών τον Μπάσαγα και ξεκίνησε δικαστική έρευνα εναντίον του, για την ευθύνη του να χρησιμοποιήσει υπερβολική βία κατά των διαδηλωτών. Οι παρατηρητές δηλώνουν ότι με αυτήν την απόφαση, ο Σαράζ εξουδετέρωσε τον Başağa, ο οποίος ήθελε να επιχειρήσει πραξικόπημα χρησιμοποιώντας την οργή των διαδηλωτών.

Ο Başağa μετά από μια επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία που διήρκεσε πολλές ημέρες, επέστρεψε στην Τρίπολη το Σάββατο. Φτάνοντας στο αεροδρόμιο Mitiga στη Λιβύη, ο Başağa καλωσορίστηκε από μαχητές που φαινόταν πιστοί σε αυτόν για να αποτρέψουν τη σύλληψή του. Το περιστατικό ήταν ένας σημαντικός δείκτης της παρουσίας της πολιτοφυλακής Misrata στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, και ενίσχυσε περαιτέρω τις εικασίες σχετικά με τη δυνατότητα να κάνει πραξικόπημα εναντίον του Σαράζ, ειδικά εάν ο Başağa συγκεντρώσει Σύριους μισθοφόρους στο στρατόπεδο του, για να δώσει ένα τελευταίο πλήγμα στον Σαράζ.

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τη Δευτέρα, ο Nayedh κατήγγειλε τον Başağa ότι κρύβεται πίσω από την πολιτοφυλακή του και είπε: «Μπαίνοντας στην πρωτεύουσα Τρίπολη με συνοδεία περισσότερων από 400 στρατιωτικών οχημάτων και χιλιάδων ένοπλων ανδρών, ανάμεσα στους οποίους και χιλιάδες Τούρκοι και Σύριοι μισθοφόροι, έδειξε ότι ο Başağa δεν σέβεται το κράτος δικαίου. Αυτή η κατάσταση πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφθεί πιο έντονα».

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Nayedh δήλωσε ότι “πρέπει να καταγγελθούν και να καταδικασθούν επίσης και οι χώρες οι οποίες για τα δικά τους συμφέροντα στρέφουν έναν υπουργό, που πρέπει να συμπεριφέρεται ως Λίβυος, εναντίον του πρωθυπουργού της Λιβύης”.

Οι στρατιωτικές πηγές της Λιβύης δήλωσαν στην The Arab Weekly το Σαββατοκύριακο ότι αυτός που επωφελείται τελικά από τη σύγκρουση μεταξύ Σαράζ και Başağa είναι η ίδια η Τουρκία, η οποία έτσι ενισχύει τη δική της θέση. Επίσης δήλωσαν ότι αυτά που συμβαίνουν, είναι η εκδίκηση της Τουρκίας εναντίον του Σαράζ, επειδή αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία για την παραχώρηση ναυτικής βάσης στην Τουρκία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν ότι το ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στη Μισράτα απομακρύνθηκε για να δώσει χώρο για μια τουρκική ναυτική βάση στο λιμάνι της πόλης και ότι η Ρώμη έχασε την παραδοσιακή επιρροή της στη Δυτική Λιβύη υπέρ των Τούρκων.

Ο Σαράζ υπέγραψε δύο μνημόνια συνεννόησης με την Άγκυρα στους τομείς της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, τα οποία άνοιξαν το δρόμο για άμεση τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη αφότου ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης ανέλαβε δράση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολη τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube