Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Κύπρος , Τουρκία 17 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις! «Υποδοχή» Σαρλ Μισέλ από το «Μπαρμπαρός»

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις! «Υποδοχή» Σαρλ Μισέλ από το «Μπαρμπαρός»

  Πέτρος Θεοχαρίδης   

Στο εγγύτερο δυνατό σημείο προς την Αγία Νάπα και μόλις 15 ναυτικά μίλια από Αγία Νάπα και Ξυλοφάγου, έστειλε χθες το πρωί η Τουρκία το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός», που βρίσκεται παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ, ως μήνυμα «υποδοχής» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το «Μπαρμπαρός», που βρισκόταν ανοικτά του κόλπου της Αμμοχώστου, άλλαξε νωρίς χθες πορεία διακόπτοντας τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες και κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά της Αγίας Νάπας την ώρα που ήταν καθορισμένη η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παρέμεινε στην περιοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και απομακρύνθηκε σε μεγαλύτερη απόσταση μόλις αργά το απόγευμα.

Το γεγονός ότι η επιδεικτική και προκλητική αλλαγή περιοχής πλεύσης έγινε πρόδηλα και προκλητικά ως μήνυμα για τη θέση της Τουρκίας στο θέμα των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας που θα συζητηθεί στις 24 Σεπτεμβρίου, γίνεται φανερή και από το γεγονός ότι το «Μπαρμπαρός» έσπευσε στην περιοχή ανοικτά της Αγίας Νάπας, χωρίς να τίθεται θέμα για σεισμογραφικές έρευνες. 

Αύριο εκπνέει η περίοδος που προβλέπει η παράνομη τουρκική NΑVTEX για τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες. Αποτελεί το τέλος της δεύτερης παράτασης που έδωσε η Τουρκία για τις ενέργειες του «Μπαρμπαρός» στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κύπρου. 

Κάτι που δείχνει ότι η παρουσία του σεισμογραφικού στο βόρειο όριο της περιοχής,  δηλαδή κοντά στις ακτές της Αγίας Νάπας – Ξυλοφάγου, δεν έγινε για σεισμογραφικά, για τα οποία θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερος χρόνος, αλλά για να στείλει πολιτικά μηνύματα στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι, το βράδυ πριν την άφιξη του Σαρλ Μισέλ στην Κύπρο, η Τουρκία ανανέωσε και την παράτυπη NAVTEX για την παράνομη γεώτρηση από το Yavuz στο τεμάχιο «6» της κυπριακής ΑΟΖ.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube