Weather Icon

Τα βήματα που σχεδιάζει η Τουρκία μετά την συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου. Θέλει συμφωνία για ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο

Τα βήματα που σχεδιάζει η Τουρκία μετά την συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου. Θέλει συμφωνία για ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο

Ακολουθεί άρθρο της εφημερίδας Γενί Σαφάκ, το οποίο αναφέρεται σε δηλώσεις του καθηγητή Κουμπάρογλου, ο οποίος είναι εκ των συμβούλων του Ερντογάν για τα ενεργειακά θέματα. Στο άρθρο περιλαμβάνονται οι προβληματισμοί που υπάρχουν στην Άγκυρα, μετά την υπογραφεί της συμφωνίας Ελλάδος-Αιγύπτου

Τίτλος: Άρχισε ο πόλεμος του διεθνούς δικαίου στην Αν. Μεσόγειο – Θέλουν να σφετεριστούν κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας
Οι συνέπειες της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, που είναι η καρδιά του Λιβάνου, συνεχίζονται. Αμέσως μετά την έκρηξη αυτή, που αφορά άμεσα την Τουρκία, υπογράφηκε από την Ελλάδα και την Αίγυπτο αμέσως η συμφωνία οριοθέτησης, η οποία, σύμφωνα με ειδικούς, αποτελεί το πρώτο βήμα για έναν νομικό πόλεμο που άρχισε στην ανατολική Μεσόγειο …

Η υπογραφή της συμφωνίας της Ελλάδας με την Αίγυπτο θεωρείται ως απόπειρα σφετερισμού των νόμιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Παρόλο που συνεχίζουν να προβάλλονται διάφορες απόψεις σχετικά με το πώς συνέβη η έκρηξη στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι αυτό το οδυνηρό περιστατικό θα έχει επιπτώσεις σε πολλές διαφορετικές περιοχές και τομείς.

Η Συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου, έχει χαρακτήρα νομικού σφετερισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Οικονομίας και Ενέργειας Καθ. Δρ.  Gürkan Kumbaroğlu, ασχέτως αν η έκρηξη οφείλεται σε «αμέλεια, ατύχημα ή σαμποτάζ;», μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της έκρηξης θα τη δούμε να εμφανίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αίγυπτος και η Ελλάδα υπέγραψαν μια συμφωνία οριοθέτησης της μεταξύ τους αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) για περιοχές που θεωρείται ότι έχουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζοντας ότι συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας υπεγράφη με ξαφνική απόφαση και μάλιστα σε μια περίοδο που καπνός εξακολουθούσε να υψώνεται πάνω από τη Βηρυτό, ο Δρ. Kumbaroğlu είπε τα εξής:

“Με τη συμφωνία για την που υπογράψαμε για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα υπερασπιστεί μέχρι τέλους τα δικαιώματά της στην Αν. Μεσόγειο, που κάποιοι θέλουν να σφετεριστούν, και ότι θα συνεχίσει να προσθέτει νομικά επιχειρήματα στην Γαλάζια Πατρίδα. Η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι σαφώς μια προσπάθεια να σφετεριστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα  της Τουρκίας σε αυτές τις περιοχές.”

Η έκρηξη στη Βηρυτό επηρεάζει άμεσα την Τουρκία

Ο Καθηγητής Kumbaroğlu, υπογραμμίζοντας ότι η «περίοδος των νομικών πολέμων» έχει ξεκινήσει στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία κλονίστηκε από την καταστροφή της Βηρυτού, σημείωσε:

«Σε αυτήν την περίοδο, οι χώρες που λαμβάνουν σταθερά μέτρα με σταθερά νομικά θεμέλια λαμβάνουν την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Σε αυτό το σημείο είναι καλό να υπενθυμίσουμε πόσο σημαντικό είναι για την Τουρκία να συνάψει συμφωνίες για την ΑΟΖ με το Ισραήλ και τον Λίβανο.

Η Άγκυρα έχει προετοιμάσει τους αντίστοιχους χάρτες για πιθανή συμφωνία με αυτές τις χώρες. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και η υπογραφή συμφωνιών βάσει αυτών των χαρτών θα ήταν το πιο σταθερό νομικό βήμα που πρέπει να ληφθεί ενάντια στην απόπειρα σφετερισμού της Γαλάζιας Πατρίδας μας.

Ο Λίβανος, που συνταράσσεται εδώ και χρόνια από διάφορα προβλήματα και από κυβερνητική αστάθεια, τώρα, με τις πληγές που άνοιξε η έκρηξη της Βηρυτού, η κυβέρνηση του Λιβάνου θα ασχοληθεί το επόμενο διάστημα με το να σταθεί η χώρα στα πόδια της και δεν φαίνεται δυνατή οποιαδήποτε συμμαχία ή συμφωνία με την Τουρκία.”

Μετά τη βίαιη έκρηξη στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ο κυβερνήτης της Βηρυτού Mervan Abbud έκανε δηλώσεις. Ανίκανος να ελέγξει τα δάκρυα, ο κυβερνήτης της Βηρυτού Marwan Abbud παρομοίασε την τρομερή έκρηξη με τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Αναφέρθηκε ότι υπήρχαν πολλοί νεκροί και τραυματισμοί στην έκρηξη.

Μπορεί να έλθει στο τραπέζι η υπογραφή συμφωνίας ΑΟΖ με το Ισραήλ

Ο καθηγητής Kumbaroğlu ανέφερε ότι μετά τα γεγονότα στο Λίβανο, η μόνη χώρα με την οποία η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία για την ΑΟΖ, είναι το Ισραήλ. Για το θέμα αυτό είπε: “Όταν θα υπογραφεί μια συμφωνία για την ΑΟΖ με το Ισραήλ, θα υπογραφεί και με την Παλαιστίνη. Ως εκ τούτου, θα ανοίξει μια ειρηνική περίοδος στην Αν. Μεσόγειο και θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη. Όμως, ακόμα και χωρίς να υπογράψουμε συμφωνία με τον Λίβανο και το Ισραήλ, μπορούμε να ανακηρύξουμε μονομερώς ΑΟΖ σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Οι προσπάθειες της Τουρκίας που θα εξουδετερώσουν τις προσπάθειες που γίνονται για σφετερισμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, πρέπει να επιταχυνθούν και να εφαρμοστούν σε νομικό και διπλωματικό επίπεδο”.

Πηγή: Yeni Şafak

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube