Weather Icon

Μέρκελ και Μακρόν κάλεσαν την ΕΕ να στηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της στην Αν. Μεσόγειο

Μέρκελ και Μακρόν κάλεσαν την ΕΕ να στηρίξει τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών της στην Αν. Μεσόγειο

Μια ιδιαιτέρως καλοδιάθετη Άνγκελα Μέρκελ καλωσορίζει, ως σωστή οικοδέσποινα, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν στη θερινή κατοικία της Γερμανίδας Καγκελαρίου στο Φορτ ντε Μπρεγανκόν, στη Νότια Γαλλία. (πηγη φωτό: REUTERS)

Την κοινή θέση Γαλλίας και Γερμανίας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζοντας ότι είναι ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο υπογράμμισε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν μετά το πέρας των συνομιλιών του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, οι ηγέτες των δύο ισχυρότερων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν στη θερινή κατοικία της Γερμανίδας Καγκελαρίου  στο Φορ ντε Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

Μεταξύ των όσων συζητήθηκαν ήταν η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και κατά συνέπεια η στάση της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης και η ένταση που υποσκάπτει στις σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και η κοινωνικοπολιτική κρίση στη Λευκορωσία μετά τα νοθευμέναν αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στη χώρα που ανανέωσαν τη θητεία του αυταρχικού  ηγέτη της χώρας Αλεξάνδρ Λουκασένκο και τις μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που αντιμετωπίστηκαν με άγριες βιαιοπραγίες σε βάρος διαδηλωτών από την αστυνομία.

Όσον αφορά στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες έρευνες που πραγμαποιεί η γειτονική χώρα εντός των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου, αντίστοιχα οι δύο ηγέτες εμφανίστηκαν επικριτοί εναντίον της Άγκυρας καλώντας την ΕΕ να προστατέψει την ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών – μελών της στην περιοχή.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε  ότι η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την κυριαρχία των μελών της στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε, επίσης, ότι η Γαλλία και η Γερμανία θα ενεργήσουν συντονισμένα και ότι οι δύο χώρες θέλουν την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας.

«Μπορεί να έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο που θέλουμε τον διάλογο, ωστόσο ήμασταν πάντα μαζί, πάντα συντονισμένοι  στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Aπό την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ ανέβασε τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι δε θα γίνουν δεκτές επιθέσεις στην κυριαρχία της Ε.Ε και συμπλήρωσε ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με τον διάλογο, όχι μέσω της κλιμάκωσης και αυτό ισχύει για όλους τους εμπλεκόμενους. Υπογράμμισε δε ότι είναι αναγκαία η σταθερότητα και «μαζί με τη Γαλλία μπορούμε να βρούμε καλές λύσεις». 

Μέρκελ και Μακρόν για την κρίση στη Λευκορωσία: «Η ΕΕ πρέπει να σταθεί στο πλευρό των διαδηλωτών».

Όσον αφορά στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και συμμετοχή του κόσμου στη Λευκορωσία εναντίον του αυταρχικού Προέδρου Αλεξάνδρ Λουκασένκο, τόσο ο Γάλλος Πρόεδρος όσο και η Γερμανίδα Καγκελάριος επανέλαβαν την απόφαση που έλαβαν την Τετάρτη οι ηγέτες των 17 κρατών – μελών της Ένωσης για την επιβολή αυστήρων Κυρώσεων στην Κυβέρνηση Λουκασένκο και σε όσους ευθύνονται για τους θανάτους και ξυλοδαρμούς πολιτών, κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας .

Ο κ. Μακρόν σημείωσε ότι επαφίεται στον λαό της Λευκορωσίας να βρει μια λύση, όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να βοηθήσει.

Πρότεινε επίσης να υπάρξει μια μεσολάβηση της ΕΕ για να ξεκινήσει διάλογος στη Λευκορωσία, “συμπεριλαμβάνοντας τη Ρωσία”.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube