Weather Icon

Δεν τίθεται ψηλά ο πήχης, αλλά η Ε.Ε. θα πρέπει, επιτέλους, να αντιδράσει

Δεν τίθεται ψηλά ο πήχης, αλλά η Ε.Ε. θα πρέπει, επιτέλους, να αντιδράσει

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ Τουρκία φροντίζει να στείλει μηνύματα ενόψει και της σημερινής άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Βερολίνο. Στη σημερινή συνεδρίαση, θα παρουσιασθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, επιλογές για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου. Ενόψει, λοιπόν, αυτής της συνεδρίασης, η Άγκυρα κινείται στη λογική των προκλήσεων και της κλιμάκωσης της έντασης. Η Άγκυρα, ως γνωστόν, ανανέωσε την παράτυπη NAVTEX, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυκτα. Μετά, δηλαδή, τη συζήτηση στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Προφανώς θα κινηθεί αναλόγως και από τη συζήτηση, τι θα ειπωθεί δηλαδή, στη συνάντηση αυτή. Σαφής η πρόθεση της κατοχικής Τουρκίας, γνωστή η τακτική της.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ δεν σταματούν οι ακραίες δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην επέτειο για τη Μάχη του Μαντζικέρτ, ισχυρίσθηκε ότι «αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν σε άθλια κατάσταση την Ανατολία τώρα κάνουν ψευτομαγκιές στο Αιγαίο, είναι σαν την ψυχολογία να σφυρίζουν μέσα στο νεκροταφείο. Ο φόβος δεν ωφελεί στον θάνατο. ΗΤουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα θα πάρει αυτό που δικαιούται». Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώπιον του Γερμανού ομολόγου του, Χάικο Μάας, ανέφερε πως «αυτή τη φορά δεν θα πρόκειται για ατύχημα, θα αναλάβουμε δράση και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο». Ξεκάθαρες απειλές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υποβαθμίζονται. 

ΑΥΤΗ είναι η Τουρκία και με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί διαχρονικά. Διά της ισχύος επιχειρεί να εκβιάσει τετελεσμένα. Επιχειρεί να επιβάλει τις επιδιώξεις της. Κι αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι η συμπεριφορά αυτή της Άγκυρας, που είναι εκτός της λογικής του διεθνούς δικαίου, δεν αντιμετωπίζει σοβαρή, ισχυρή αντίδραση. Κοντολογίς, η κατοχική Τουρκία κινείται χωρίς να έχει κόστος. Κάποιοι εκ των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθούν να θεωρούν πως θα πρέπει να συνεχίσουν να «χαϊδεύουν» την Τουρκία. Προφανώς έχουν συμφέροντα, πολιτικά και οικονομικά. Ωστόσο, η στάση αυτή ενθαρρύνει την κατοχική δύναμη να συνεχίσει τις παρανομίες της. Και είναι σαφές πως όσο η Άγκυρα θα αποθρασύνεται, η επεκτατική της πολιτική θα συνεχίζεται και δεν θα αφορά μόνο στην Κύπρο και την Ελλάδα. Κι αυτό θα πρέπει να το λάβουν υπόψη όλοι στην Ε.Ε. Σημειώνεται συναφώς ότι στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η προεδρεύουσα  Γερμανία δεν συμφώνησε στην έκδοση του προτεινόμενου από τον Νίκο Δένδια κοινού ανακοινωθέντος. Ένα ανακοινωθέν στο οποίο η Ένωση συλλογικά θα απαντούσε στην τουρκική συμπεριφορά. Ούτε αυτό δεν έγινε, δηλαδή η έκδοση μιας ανακοίνωσης. 

ΣΗΜΕΡΑ και αύριο θα πραγματοποιηθεί άτυπη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν πρόκειται να θέσουμε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών καθώς γνωρίζουμε τα δεδομένα και τις ισορροπίες εντός της Ένωσης. Ωστόσο, αναμένουμε να γίνει το προφανές. Δηλαδή, να αντιδράσει επιτέλους η Ε.Ε. σε αυτή την ακραία συμπεριφορά της Άγκυρας. Και πρέπει να αντιδράσει τώρα, πριν η Άγκυρα προκαλέσει θερμό επεισόδιο, πολεμική σύρραξη. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube