Weather Icon

Υποχωρεί ο Ερντογάν και παγώνει το Oruc Reis για ένα μήνα, προσβλέποντας σε διάλογο με την Αθήνα

Υποχωρεί ο Ερντογάν και παγώνει το Oruc Reis για ένα μήνα, προσβλέποντας σε διάλογο με την Αθήνα

Αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης – Η τουρκική προεδρία ανακοίνωσε την αναβολή των εργασιών του Oruc Reis

Σε… υποχώρηση αναγκάστηκε η Τουρκία και έπειτα από περίπου μία εβδομάδα ανακοίνωσε το πάγωμα των εργασιών του Oruc Reis με στόχο να κάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία «παγώνει» για λίγο τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο για να διεξαχθούν διαβουλεύσεις.

«Όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν στις δικές τους υφαλοκρηπίδες, ενώ για τις αμφιλεγόμενες περιοχές θα πρέπει να γίνουν κοινές έρευνες. Ας είμαστε εποικοδομητικοί. Μπορούμε να περιμένουμε για λίγο» δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Ibrahim Kalin, μιλώντας στο CNN Turk. Και συνέχισε: «Η Ελλάδα είναι σημαντικός γείτονας. Ας λύσουμε τα διμερή ζητήματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η ιδιότητα μέλους της Ε.Ε. ως στοιχείο πίεσης».

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο η Daily Sabah, ο Kalin δήλωσε στο CnnTurk: «Ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είπε: “Ας ακολουθήσουμε μια εποικοδομητική προσέγγιση και ας τις σταματήσουμε για λίγο (σ.σ. τις έρευνες)”.

Όπως μάλιστα μεταδόθηκε η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Ο Kalin είπε ακόμα ότι η δημιουργική παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις. Μάλιστα, όπως μεταδόθηκε, η αναστολή των ερευνών θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Σε επαγρύπνηση η Ελλάδα

Παρ’ όλα αυτά, όμως, η Ελλάδα παραμένει σε επαγρύπνηση, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο Erdogan είναι απρόβλεπτος. Η αποκλιμάκωση προέκυψε χάρη στην άμεση κινητοποίηση της κυβέρνησης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Οφείλονται πολλά εύσημα στο Πολεμικό Ναυτικό για τον τρόπο που λειτούργησε. Από και πέρα ελπίζω ότι δεν θα έχουμε κανένα τύπου κλιμακώσεις.

Λόγω όμως του απρόβλεπτου γείτονα που έχουμε, είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση» υποστήριξε από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

H παρέμβαση της Merkel

Καθοριστικό ρόλο στην υποχώρηση του Erdogan, έπαιξε, όπως παραδέχθηκε και ο Ibrahim Kalin, η Merkel.

«Το ότι αυτή τη στιγμή έχουμε εντάσεις μεταξύ των δύο εταίρων του ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, είναι εμφανές. Το ότι πριν από λίγο καιρό είχαμε μια ειδική περίπτωση μεταξύ δύο άλλων εταίρων στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας και της Γαλλίας, είναι επίσης γνωστό. Το βασικό πλεονέκτημα της Γερμανίας και αυτής της κυβέρνησης, και της Καγκελαρίου στην κορυφή της, είναι ότι και προς τις δύο πλευρές -τόσο προς την κατεύθυνση της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας- απολαμβάνουμε μεγάλη εμπιστοσύνη», δήλωσε πρόσφατα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας τονίζοντας ότι ακριβώς για αυτό «δεν είναι τυχαίο ότι ιδιαίτερα η Καγκελάριος παρενέβη ή εκλήθη να παρέμβει».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube