Weather Icon
Ιστορία 16 Ιουλίου 2020

Το Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης

Το Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι Ρεθύμνης

Σε ένα αναστηλωμένο θαυμάσιο κτήριο του έτους 1610 που ο Ενετός άρχοντας Κλώντιο είχε για θέρετρο και που το οικόσημό του υπάρχει ακόμη στην πέτρινη πρόσοψη της αυλής, έρχεται ο επισκέπτης σε επαφή με την ιστορία και την αντρειοσύνη αυτού του τόπου.

Δεν χρειάστηκαν ούτε πολλές διαβουλεύσεις, ούτε στείρες συνεδριάσεις συλλόγων, φορέων και παρόμοια. Eνας θαυμαστός άνθρωπος της περιοχής με αφάνταστη θέληση και ικανότητα έφτιαξε αυτό το θαύμα και με τη βοήθεια φυσικά της τοπικής κοινωνίας στο Χρωμοναστήρι και την υποστήριξη τη στρατού. Ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης.

Εκπλήσσεσαι πριν εισέλθεις σε αυτό με τα τεθωρακισμένα, τα πυροβόλα, το ελικόπτερο και το αεροπλάνο πρώην παρατηρήσεως του πυροβολικού που συναντάς παρατεταγμένα εξωτερικά.

Στις εσωτερικές αίθουσες, η κυριότερη, αφιερωμένη στην Μάχη της Κρήτης (αλήθεια στον εορτασμό των 100 χρόνων της Μάχης, ίσως έχει φτιαχτεί το μουσείο μας) με υλικό κυρίως σε γερμανικό οπλισμό και θαυμαστές φωτογραφίες από την γερμανική κατοχή, από εκτελέσεις αμάχων στο Κοντομαρί και αλλού. Μια πλευρά αφιερωμένη στην Επανάσταση του 1821. Αλλη στον διαχρονικό αγώνα του Κυπριακού λαού. Στον Μακεδονικό αγώνα και τον Παύλο Μελά και σε πολλά άλλα. Στην εσωτερική αυλή ακόμη διαφόρων διαμετρημάτων όλμοι και άλλα τεκμήρια πολέμου των Ελλήνων.

Mόλις 11 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, υπάρχει αυτό το θαύμα, σε μια πανέμορφη περιοχή. Μην αμελήσετε να το επισκεφθείτε ιδιωτικά, με συλλόγους ή σχολεία. Θα φύγετε από εκεί με περίσσια περηφάνια για τους αγώνες του στρατού και του λαού αυτού του τόπου.

Λειτουργεί με στρατιωτικό προσωπικό.

ΠΗΓΗ: Χανιώτικα Νέα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube