Weather Icon

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τουρκικά «εγκλήματα πολέμου» στη Βορειοδυτική Συρία

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τουρκικά «εγκλήματα πολέμου» στη Βορειοδυτική Συρία

ERBIL, Περιοχή του Κουρδιστάν – Περισσότερες από δώδεκα οργανώσεις υπέγραψαν επιστολή προς Ευρωπαίους αξιωματούχους ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι παραβιάσεις που διαπράχθηκαν από την Τουρκία και ομάδες που υποστηρίζονται από αυτήν στη βορειοανατολική Συρία.

“Από την έναρξη των τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στις περιοχές κουρδικής επικράτειας στη βόρεια Συρία, η περιοχή μετετράπη σε ένα hotspot γεμάτο από όλες τις μορφές παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, αναφέρει η επιστολή που απευθυνόταν στη Μαρίγια Πέτζινοβιτς Μπούριτς, Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον Ρόμπερτ Ράγκναρ Σπανό, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι 18 υπογράφοντες κατηγόρησαν ομόφωνα την Άγκυρα και τους Σύριους αντιπροσώπους της ότι διέπραξαν “εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, καθώς επίσης και εγκλήματα εθνικής κάθαρσης και γενοκτονίας”.

Η Τουρκία και οι Σύριοι εκπρόσωποί της ξεκίνησαν στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο του 2019, καταλαμβάνοντας τον έλεγχο μιας περιοχής της βορειοανατολικής Συρίας, γνωστής στους Κούρδους ως Ροτζάβα, συμπεριλαμβανομένου του Σάρι Κάνι (Ρας αλ-Αΐν) Γκιρ Σπι (Ταλ Αμπιάντ). Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες εκτοπίστηκαν στην επίθεση.

Η στρατιωτική επίθεση, που ονομάστηκε «Επιχείρηση Άνοιξη Ειρήνης», ακολούθησε την εισβολή του 2018 στο Αφρίν, στην επαρχία Χαλέπι, η οποία τέθηκε υπό τον έλεγχο των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων πολιτοφυλακών τους έπειτα από δύο μήνες έντονων μαχών με τις Κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Έκτοτε, οι παρατηρητές ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει αυτές τις ομάδες για σοβαρές παραβιάσεις εναντίον ντόπιων.

“Η αντιπολίτευση εμπόδισε τους εκτοπισμένους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ασκούσε κλοπές, ληστείες, λεηλασίες, ένοπλες ληστείες, κατέσχεσε περιουσίες και καλλιέργειες, έκαψε δάση, απήγαγε πολίτες και τους συνέλαβε αυθαίρετα. Τα νεκροταφεία και τα πολιτιστικά σύμβολα καταστράφηκαν”, πρόσθεσε η επιστολή.

Οι παραβιάσεις έχουν “επιβεβαιωθεί από αναφορές κυβερνητικών οργανώσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι εκθέσεις της Ανεξάρτητης Διεθνούς Εξεταστικής Επιτροπής για τη Συρία”.

Σύμφωνα με πολυάριθμες οργανώσεις, ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από την Τουρκία στα βορειοδυτικά έχουν διαπράξει επανειλημμένες παραβιάσεις εναντίον του τοπικού πληθυσμού ατιμώρητα, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, απαγωγών και σεξουαλικής βίας.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) ανέφερε σε έκθεση στα τέλη Νοεμβρίου ότι φιλοτούρκοι πολιτοφύλακες εμπόδισαν τους Κούρδους της Συρίας να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αντ’ αυτού, «λεηλάτησαν και κατέλαβαν τις περιουσίες τους».

“Η εκτέλεση ατόμων, η λεηλασία περιουσιακών στοιχείων και ο αποκλεισμός των εκτοπισμένων από την επιστροφή στα σπίτια τους είναι καταδικαστική απόδειξη του γιατί οι προτεινόμενες “ασφαλείς ζώνες” της Τουρκίας δεν θα είναι ασφαλείς”, δήλωσε η Σάρα Λία Γουίτσον, διευθύντρια μέσης Ανατολής στην HRW.

Η εξέχουσα παρακολούθηση του πολέμου στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Συρίας (SOHR) επιβεβαίωσε στον Rudaw English ότι είχε υπογράψει αυτήν την αναφορά.

Άλλοι υπογράφοντες είναι η Κουρδική Επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ένωση για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Αυστρία, η Επιτροπή για την Υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Συρία (MAF) και η Κουρδική Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ευρώπη.

Η Τουρκία μπλόκαρε την παροχή νερού από τον Ευφράτη σε κουρδικές περιοχές στη βορειοανατολική Συρία την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους.

Ο Ιλχάμ Άχμεντ, πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συριακού Δημοκρατικού Συμβουλίου (SDC), δήλωσε ότι η Άγκυρα “σκόπιμα” έκοψε το νερό για να προκαλέσει “πραγματική ξηρασία στη Συρία”.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.rudaw.net

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube